Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΑΔΜΗΕ: προχωρεί η διασύνδεση Αττικής - Κρήτης - Κύπρου - Ισραήλ

EUROKINISSI

ΑΔΜΗΕ: προχωρεί η διασύνδεση Αττικής - Κρήτης - Κύπρου - Ισραήλ

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Παρά τις Κασσάνδρες που πριν από ένα εικοσαήμερο προέβλεπαν ηλεκτρικό... Grexit (!), οι Βρυξέλλες έδωσαν το βράδυ της Δευτέρας το «πράσινο φως» για να προχωρήσει το σημαντικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης, το οποίο θα δώσει σύγχρονες και περιβαλλοντικά σωστές λύσεις στις ενεργειακές ανάγκες του νησιού, αλλά και θα θέσει τις βάσεις για την ολοκλήρωση της επέκτασης προς Κύπρο και Ισραήλ, που χαρακτηρίζεται και επισήμως Εργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI).

Η Ε.Ε. υιοθέτησε την πρόταση που είχε υποβάλει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και είχε ήδη εξασφαλίσει την έγκριση της ΡΑΕ. Καθόρισε επίσης το χρονοδιάγραμμα των δράσεων, που προβλέπει ολοκλήρωση των τεχνικών προδιαγραφών ολόκληρου του έργου, ενώ έως τις 10 Ιανουαρίου 2019 θα έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση της «Αριάδνης», της μικτής εταιρείας που θα αναλάβει την επένδυση.

Από τη συγκεκριμένη ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο της διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης, με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ. Στόχος είναι η ολοκλήρωση του εγχειρήματος, που θα στηριχθεί σε τεχνικές καινοτομίες, ώς τα τέλη του 2022.

Στην «Αριάδνη Inter- connection» θα συμμετέχει με ποσοστό έως 39% η Euroasia Interconnection, η κυπριακών συμφερόντων εταιρεία που έχει αναλάβει την επέκταση του δικτύου στην Κύπρο και το Ισραήλ. Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ.

Είναι ένα μεγάλο βήμα στο νέο ξεκίνημα του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος με βάση τον ανασχεδιασμό της σημερινής κυβέρνησης προχώρησε στην ανασυγκρότηση του φορέα, με το 51% να παραμένει στον έλεγχο του Δημοσίου, ενώ το 24% ανήκει στην κινεζική State Grid Corporetion και το υπόλοιπο 25% διακινείται μέσω του Χρηματιστηρίου.

Ο ΑΔΜΗΕ μέσα σε ένα χρόνο πέτυχε να υλοποιήσει τις διαδικασίες διασύνδεσης με τα σπουδαιότερα νησιά των Κυκλάδων, ενώ προωθεί τη λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο.

Το σημαντικό αυτό έργο, που θα δημοπρατηθεί τις επόμενες ημέρες και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2020, έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 178 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί από δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΔΜΗΕ: Διασύνδεση Κρήτης - Αττικής προϋπολογισμού ενός δισ. ευρώ
Με τη δυναμική που κατέγραψε το 2018, συνεχίζει και στη νέα χρονιά ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με σημείο αναφοράς τη...
ΑΔΜΗΕ: Διασύνδεση Κρήτης - Αττικής προϋπολογισμού ενός δισ. ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητείται λύση για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής - Κρήτης
​Πολιτική λύση αναζητείται στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αττικής με την Κρήτη, που προβλέπεται να επεκταθεί σε Κύπρο και Ισραήλ. Ευρωπαίος...
Ζητείται λύση για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής - Κρήτης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εύλογα ερωτήματα για την παρέμβαση της Ε.Ε. στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
​Η υπαναχώρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις βασικές παραδοχές που είχαν συμφωνηθεί με την ελληνική πλευρά και ειδικότερα με τον ΑΔΜΗΕ για τον...
Εύλογα ερωτήματα για την παρέμβαση της Ε.Ε. στην ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής