Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε γραμμή ΔΝΤ για τις συντάξεις

Ο Γιάννης Στουρνάρας συντάχθηκε πλήρως με τη σκληρή άποψη του Ταμείου, την οποία έχουν υιοθετήσει και στελέχη της Ν.Δ. μιλώντας σε ξένους διπλωμάτες και επενδυτές

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε γραμμή ΔΝΤ για τις συντάξεις

  • A-
  • A+

Ανεβάζει τους τόνους η κυβέρνηση απέναντι στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, εγκαλώντας τον για την πρωτοφανή σιωπή του εδώ και μία εβδομάδα που οι τραπεζικές μετοχές δέχονται ισχυρές πιέσεις και ο δείκτης του Χρηματιστηρίου κατρακυλάει.

Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου για τον κεντρικό τραπεζίτη σε συνέντευξή του στον Real Fm: «Αυτή η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών εγγυώνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πολιτική, οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα και θα ήταν ευχής έργο αν και ο κ. Στουρνάρας έπραττε προς την ίδια κατεύθυνση».

Η αλήθεια είναι πως οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον Γιάννη Στουρνάρα δεν ήταν ποτέ οι καλύτερες δυνατές. Οι δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, οι οποίες εν πολλοίς ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση από το κυβερνητικό αφήγημα -ειδικά την περίοδο που η χώρα ετοιμαζόταν να βγει από τα Μνημόνια-, είχαν προκαλέσει σειρά αντιδράσεων από την κυβέρνηση.

«Σε νέα δεσμά»

Ωστόσο, χθες ο κ. Τζανακόπουλος επανήλθε δριμύτερος, στέλνοντας σκληρό μήνυμα με αποδέκτη τον κ. Στουρνάρα: «Το πρόβλημα μερικές φορές είναι το εξής: Οταν ο κ. Στουρνάρας δεν πρέπει να μιλήσει μιλάει και πολιτικολογεί -ήθελε να βάλει τη χώρα σε νέα μνημονιακά δεσμά-, όταν πρέπει να μιλήσει φαίνεται ότι σιωπά. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει ο κ. Σουρνάρας κάποια στιγμή να εξηγήσει με ποιον τρόπο σκοπεύει να το επιλύσει», είπε χαρακτηριστικά.

Μέχρι σήμερα, ο κ. Στουρνάρας δεν έχει κάνει ούτε μία δήλωση για τις πιέσεις που δέχεται το ελληνικό Χρηματιστήριο και για τα όσα ακούγονται για την οικονομία. Από το περιβάλλον του λέγεται πως ο κεντρικός τραπεζίτης εκ της θέσεώς του δεν μπορεί να σχολιάζει τις κινήσεις των τραπεζικών μετοχών, όποιες κι αν είναι αυτές.

Συνάντηση με πρέσβεις

Βέβαια, ο κ. Στουρνάρας δεν είχε κανένα πρόβλημα να συναντηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου με περισσότερους από 60 ξένους διπλωμάτες και ξένους επενδυτές και να πει πως είναι ενάντιος στη μη περικοπή των συντάξεων, συντασσόμενος πλήρως με τη γραμμή του ΔΝΤ. Τα ίδια είχε υποστηρίξει την προηγούμενη μέρα στην εφημερίδα «Καθημερινή». Το θέμα είχε αποκαλύψει η οικονομική ιστοσελίδα sofokleous in.gr στα τέλη Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με αυτήν:

«Επιχειρηματολογώντας ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η μη εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου περικοπής των συντάξεων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές, καθώς θα αποτελέσει μήνυμα “αναστροφής των μεταρρυθμίσεων” και παρέκκλισης από τα συμπεφωνημένα. Πέραν των συντάξεων, ο διοικητής της ΤτΕ διαφοροποιήθηκε από την κυβέρνηση και στο θέμα της “καθαρής εξόδου” από τα μνημόνια. Αν και η άποψή του περί προληπτικής πιστωτικής γραμμής έχει απορριφθεί μετά πολλών… επικρίσεων –και όχι “επαίνων”- την επανέφερε, επικρίνοντας εμμέσως πλην σαφέστατα την κυβέρνηση για τις επιλογές της». Για την ιστορία, η τοποθέτηση αυτή είχε γίνει σε εκδήλωση με θέμα την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

Αντιπαράθεση

Την ευκαιρία να επιτεθεί εκ νέου στην κυβέρνηση βρήκε χθες ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως «όταν η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουν ούτε οι τράπεζες πρόσβαση στις αγορές». Και συμπλήρωσε: «Εχω ασκήσει από την πρώτη στιγμή πολύ σκληρή κριτική για αυτήν τη μεγάλη αποτυχία, την οποία τη χρεώνεται πρωτίστως ο κ. Τσίπρας, αλλά -κατά την άποψή μου- και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, οι οποίοι έσπευσαν να πανηγυρίζουν σύσσωμοι για την ολοκλήρωση του 3ου προγράμματος, παραγνωρίζοντας όμως την πραγματικότητα. Οτι το 3ο πρόγραμμα απέτυχε ως προς τον κεντρικό του σκοπό, που δεν ήταν άλλος από το να επιτρέψει στη χώρα να μπορεί να ξαναδανείζεται όπως όλες οι άλλες κανονικές χώρες».

Αμεση ήταν η απάντηση του Μαξίμου, η οποία ανέφερε τα εξής: «Ο κ. Μητσοτάκης και οι συνοδοιπόροι του δεν βάζουν μυαλό. Για μία ακόμη φορά επενδύουν στα σενάρια καταστροφής για να στηρίξουν την πολιτική ή θεσμική τους ύπαρξη.

Διαψεύσθηκαν για τον “κόφτη” που δήθεν θα ενεργοποιούνταν, για τις αξιολογήσεις που δήθεν δεν θα έκλειναν, για τα μνημόνια που δήθεν δεν θα τελείωναν και για το χρέος, που δήθεν δεν θα ρυθμιζόταν. Τώρα που τους στερεύουν και τα κροκοδείλια δάκρυα για τις συντάξεις, αναγκάζεται να σορτάρει το πολιτικό κεφάλαιο που του απομένει στις διακυμάνσεις του χρηματιστηριακού δείκτη. Το μόνο που πετυχαίνει είναι limit up ανευθυνότητας και μάλιστα πρωτόγνωρο για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Καμία απόκλιση από τη συμφωνία»

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε χθες με τον κ. Στουρνάρα και του ζήτησε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα όσα είπε ενώπιον των πρεσβευτών και των οικονομικών παραγόντων. «Τους είπα ότι δεν πρέπει να αποκλίνουμε από τη συμφωνία γιατί θα αντιδράσουν αρνητικά οι αγορές», ήταν η απάντηση του κ. Στουρνάρα για το θέμα, επιβεβαιώνοντας έτσι την αρνητική θέση του για τη μη περικοπή των συντάξεων. Ο κ. Στουρνάρας δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο στόχαστρο οι συντάξεις
Με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-θεσμών να συνεχίζονται εντατικά, το θέμα του συνταξιοδοτικού έχει ανοίξει για τα καλά με συχνές αναφορές από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.
Στο στόχαστρο οι συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προπομπός ασφαλιστικών εταιρειών
Τον ρόλο του «λαγού» που εισηγείται μέτρα-σοκ στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προκειμένου να επιτευχθεί ο πάγιος στόχος της ιδιωτικής ασφάλισης να εισέλθει και να διαχειριστεί τα αποθεματικά των ασφαλιστικών...
Προπομπός ασφαλιστικών εταιρειών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η δυσφορία των τραπεζιτών και η ευκαιρία του Γ. Στουρνάρα
Προφανής -αλλά και πρωτοφανής- ήταν η ενόχληση που προκάλεσε στους τραπεζικούς κύκλους η έκθεση του ΔΝΤ και ιδιαίτερα οι αναφορές της στις ελληνικές τράπεζες, στις διασώσεις τους, που έχουν κοστίσει 85 δισ....
Η δυσφορία των τραπεζιτών και η ευκαιρία του Γ. Στουρνάρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι μισές αλήθειες του Στουρνάρα και οι... Λωτοφάγοι
Ο διοικητής της ΤτΕ ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται την «ανεξαρτησία του θεσμού», όμως οι πράξεις και οι δηλώσεις του δείχνουν ότι την έχει παραβιάσει.
Οι μισές αλήθειες του Στουρνάρα και οι... Λωτοφάγοι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και συνήγορος του ΔΝΤ τώρα ο Στουρνάρας
Την «καθοριστική συμβολή» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην πορεία των ελληνικών προγραμμάτων, παρά τα λάθη του, υπογράμμισε ο Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.
Και συνήγορος του ΔΝΤ τώρα ο Στουρνάρας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κριτική χωρίς επιπτώσεις από ΔΝΤ για τις εξαγγελίες Τσίπρα
Σε συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, μετά την εξαγγελία του γενναιόδωρου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης, προέβη ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν.
Κριτική χωρίς επιπτώσεις από ΔΝΤ για τις εξαγγελίες Τσίπρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας