Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εποχικό επίδομα: ποιοι, πώς, πόσο
EUROKINISSI ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εποχικό επίδομα: ποιοι, πώς, πόσο

  • A-
  • A+

Με στόχο να ολοκληρώνεται η σχετική διαδικασία και να καταβάλλονται εντός 15 εργάσιμων ημερών, από την έγκριση της αίτησης τα χρήματα, ο ΟΑΕΔ ανοίγει σήμερα την ηλεκτρονική διαδικασία για την καταβολή του εποχικού επιδόματος.

Από την άλλη, για όσους δεν επιθυμούν την ηλεκτρονική κατάθεση, η διαδικασία υποβολής της αίτησης μέσω των ΚΕΠ θα εκκινήσει την επόμενη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση το παράθυρο για την υποβολή σχετικής αίτησης κλείνει την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου.

Το ειδικό αυτό επίδομα μπορούν να το λάβουν όσοι παρέχουν εργασία στην Ελλάδα, εφόσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ- ΕΤΑΜ) και ασκούν το επάγγελμα του: οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης, χειριστή και βοηθού χειριστή κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτη.

Το εποχικό επίδομα ανεργίας μπορούν, επίσης, να λάβουν οι μισθωτοί της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, εφόσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ - ΕΤΑΜ), όταν παρέχουν την εργασία τους σε επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα και δραστηριότητες σε μία ή περισσότερες χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καταβάλλονται διαφορετικά ποσά εποχικού επιδόματος σε διαφορετικά επαγγέλματα, ενώ σημασία για το ύψος του ποσού που θα λάβει ο δικαιούχος έχει, επιπρόσθετα, και το πόσες ημέρες εργάστηκε.

Αναλυτικότερα:

 Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος, προκειμένου για οικοδόμους, ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (ανέρχεται σε 26,18 ευρώ).

 Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος σμυριδεργάτη ορίζεται στο 70% του 50πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

 Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος για τα επαγγέλματα των δασεργατών - ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών - κεραμοποιών - πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης ορίζεται στο 70% του 35πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

 Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος για τα επαγγέλματα των μουσικών - τραγουδιστών, ηθοποιών, υποδηματεργατών, χειριστών-βοηθών χειριστών κιν/φου, ελεγκτών θεάτρου - κιν/φου, ταμιών κιν/φου - θεάτρου, τεχνικών κιν/φου και τηλεόρασης, ταξιθετών θεάτρου - κιν/φου, χειριστών εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κ.λπ. μηχανημάτων και μισθωτών τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου ορίζεται στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

Σε σχέση με τα ημερομίσθια ισχύουν τα εξής:

➦ Οικοδόμοι. Να έχουν πραγματοποιήσει, το ημερολογιακό έτος που προηγείται του έτους καταβολής του βοηθήματος, αποκλειστικά σε οικοδομικές εργασίες, από 95 έως 210 ημέρες εργασίας. Στις ημέρες συμπεριλαμβάνεται η προσαύξηση 20%, καθώς και οι αναλογούσες ημέρες άδειας. Ουσιαστικά δηλαδή δικαιούται το βοήθημα ο ασφαλισμένος που πραγματοποιεί 73 μέχρι 163 πραγματικές ημέρες εργασίας.

➦ Ολες οι υπόλοιπες κατηγορίες επαγγελμάτων: Να έχουν πραγματοποιήσει το ημερολογιακό έτος που προηγείται του έτους καταβολής του βοηθήματος από 50 έως 210 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους.

 Για τους δασεργάτες - ρητινοσυλλέκτες και σμυριδορύκτες Νάξου απαιτούνται από 50 - 240 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους.

 Οι μισθωτοί τουριστικών και επισιτιστικών επαγγελμάτων πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της καταβολής του βοηθήματος 75 τουλάχιστον ημερομίσθια και όχι περισσότερα από 50 ημερομίσθια κατά τη χρονική περίοδο από 1η Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου της καταβολής ημερολογιακού έτους.

 Για τους χειριστές εκσκαπτικών, ανυψωτικών οδοποιητικών κ.λπ. μηχανημάτων, απαιτούνται από 70 - 210 ημέρες ασφάλισης στον κλάδο τους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι προϋποθέσεις για το επίδομα ανεργίας αυτοαπασχολούμενων
​Ενεργοποιήθηκε χθες, ύστερα από αναμονή επτά ετών, η διαδικασία καταβολής του βοηθήματος των 360 ευρώ για 3 έως 9 μήνες στους δικαιούχους. Αφορά μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους κ.ά. που πλήρωναν σχετική...
Οι προϋποθέσεις για το επίδομα ανεργίας αυτοαπασχολούμενων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταργούνται τα επιδόματα των φτωχών
Τα επιδόματα των φτωχών για εξοικονόμηση μόλις 8,8 εκατ. ευρώ για το έτος 2017 (και 11,8 εκατ. ευρώ για το έτος 2018) κατήργησε με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Πρόκειται για 4...
Καταργούνται τα επιδόματα των φτωχών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με τροπολογία η αύξηση μισθών
Το πρώτο «ταρακούνημα» της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή εμπεριέχει την αύξηση του κατώτατου μισθού… Ο στόχος είναι η όποια αύξηση να περάσει στις τσέπες των μισθωτών στις αρχές του 2019 (συνεπώς να έχει...
Με τροπολογία η αύξηση μισθών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι δικαιούχοι του νέου ΕΚΑΣ
Μόνο όσοι είχαν λάβει σύνταξη πριν από τις 13 Μαΐου 2016 (ημερομηνία θέσης σε ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου) μπορούν να λάβουν το πετσοκομμένο ΕΚΑΣ (πλέον ανέρχεται στα 35 ευρώ). Το 2018 είναι η τελευταία χρονιά...
Οι δικαιούχοι του νέου ΕΚΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσλήψεις 15.000 ανέργων 30-49 ετών με επιχορήγηση ΟΑΕΔ
Τον δρόμο της υλοποίησης παίρνει το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών. Ηδη δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης η σχετική κοινή υπουργική...
Προσλήψεις 15.000 ανέργων 30-49 ετών με επιχορήγηση ΟΑΕΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απασχόληση 10.000 ανέργων 55-67 ετών
Την ανεργία ανθρώπων ηλικίας λίγο πριν από τη σύνταξη επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του δημόσιου τομέα και επιχειρήσεων δήμων και περιφερειών για την...
Απασχόληση 10.000 ανέργων 55-67 ετών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας