Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Προϋπολογισμός δύο σεναρίων για τις συντάξεις

Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Προϋπολογισμός δύο σεναρίων για τις συντάξεις

  • A-
  • A+

Μείωση των συντάξεων στα 25,5 δισ. ευρώ το 2019 από 28,8 δισ. φέτος προβλέπει το βασικό σενάριο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το έτος 2019, που κατατέθηκε την Δευτέρα στη Βουλή. Ωστόσο, στο κείμενο περιγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης για τη μη εφαρμογή του μέτρου εφόσον εξασφαλιστεί το «πράσινο φως» απ' το Eurogroup, πιθανότατα της 3ης Δεκεμβρίου, που είναι και το τελευταίο της φετινής χρονιάς.

Σύμφωνα με το προσχέδιο ο στόχος για την ανάπτυξη τοποθετείται στο 2,5%  του ΑΕΠ για το 2019  από 2,1% για το 2018, ενώ σε ό,τι αφορά το πλεόνασμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,14% του ΑΕΠ  εφόσον οι επερχόμενες μειώσεις στις συντάξεις υλοποιηθούν κανονικά και στο 3,56% αν δεν εφαρμοστούν. Για το 2018 το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,74%.

Το ΑΕΠ σε απόλυτα μεγέθη πρόκειται να ανέλθει στα 190,094 δισ. ευρώ από 183, 101 φέτος, ενώ το χρέος (Γενικής Κυβέρνησης) πρόκειται να μειωθεί στα 323,5 δισ. ευρώ ή στο 170,2% του ΑΕΠ από 335 δισ. ευρώ ή 180% του ΑΕΠ το 2018, μετά και την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Η ανεργία προβλέπεται να υποχωρήσει στο 16,7% του εργατικού δυναμικού από 18,3% φέτος.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί το 2019, στο 1,2% έναντι 0,6% το 2018, ως συνισταμένη των διαφορετικών επιδράσεων από τη μειούμενη πλεονάζουσα δυναμικότητα, τον αυξανόμενο προστατευτισμό στο διεθνές εμπόριο, την πορεία της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και τη διατήρηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ στα σημερινά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019 (παρά την απόφαση για λήξη της ποσοτικής χαλάρωσης τον προσεχή Δεκέμβριο).

Στα 53,813 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 399 εκατ. ευρώ ή 0,7%, έναντι των προβλέψεων του Μεσοπρόθεσμου, θα διαμορφωθούν το 2019 τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο. Η προαναφερθείσα αύξηση, αναμένεται να πραγματοποιηθεί παρά την σημαντική άνοδο των επιστροφών φόρων κατά 788 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα:

  • οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 27,609 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 710 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου, αντικατοπτρίζοντας τη συνεχώς βελτιούμενη καταναλωτική δαπάνη,
  • ο φόρος εισοδήματος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο ποσό των 16,7 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 86 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, *οι επιστροφές φόρων προβλέπεται να ανέλθουν στο ποσό των 4,973 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 788 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου,
  • τα έσοδα του ΠΔΕ εκτιμώνται σε 4,042 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 150 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο, λόγω μεταφοράς στο ΠΔΕ απολήψεων από Ε.Ε., που έως πρότινος εμφανίζονταν στον τακτικό Προϋπολογισμό.

Στο σκέλος των δαπανών, οι συνολικές δαπάνες του κρατικού Προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν (σε δημοσιονομική βάση) στα 57,624 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 95 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Οι δαπάνες αυτές αναλύονται ως εξής:

- Παροχές σε εργαζομένους. Οι δαπάνες παροχών σε εργαζομένους, προβλέπεται ότι θα ανέλθουν (σε δημοσιονομική βάση) στα 12,978 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 5 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

- Κοινωνικές Παροχές. Οι δαπάνες της κατηγορίας αυτής προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν σε 1,667 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 758 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω της μεταφοράς πιστώσεων ύψους 760 εκατ. ευρώ στις μεταβιβάσεις για την επιχορήγηση στον ΟΠΕΚΑ, για την υλοποίηση της δράσης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Σύμφωνα επίσης με το προσχέδιο, εάν υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, τα καθαρά έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 53,832 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 19 εκατ. ευρώ σε σχέση με το σενάριο βάσης, γεγονός που οφείλεται:

  • στη μείωση κατά 10% μεσοσταθμικά, ή 262,5 εκατ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ, και
  • στην αύξηση κατά 282 εκατ. ευρώ του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ως αποτέλεσμα των συνταξιοδοτικών παρεμβάσεων (δευτερογενής επίδραση).

Ενώ, στο σκέλος των δαπανών, με βάση το ίδιο σενάριο, οι συνολικές δαπάνες προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 56,169 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,455 δισ. ευρώ σε σχέση με το σενάριο βάσης, κυρίως λόγω της άρσης των εξισορροπητικών παρεμβάσεων του 2019, όπως αυτές είχαν παρουσιαστεί στο Μεσοπρόθεσμο.
 

Ακολουθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού:
 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δραστικό «κούρεμα» στις φοροελαφρύνσεις
Στο 1,5 δισ. ευρώ βλέπουν οι δανειστές το δημοσιονομικό κενό, τρεις μέρες πριν την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού ● Αποκλείουν την κάλυψη του κενού με τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά...
Δραστικό «κούρεμα» στις φοροελαφρύνσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οριστικά στις 3 Δεκέμβρη οι αποφάσεις για τις συντάξεις
Στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σχετικά με τη μη περικοπή των συντάξεων και τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2019, σύμφωνα δήλωση του αξιωματούχου της ευρωζώνης,...
Οριστικά στις 3 Δεκέμβρη οι αποφάσεις για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην τελική ευθεία για συντάξεις και αντίμετρα
Εβδομάδα εξελίξεων είναι αυτή που διανύουμε για το θέμα των συντάξεων και των θετικών μέτρων που επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση την επόμενη χρονιά. Υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας επισήμανε πως «δεν θα...
Στην τελική ευθεία για συντάξεις και αντίμετρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Οι συντάξεις δεν μειώνονται»
Επικριτικός για τη στάση που τηρεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία της χώρας εμφανίσθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή. Ο υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί...
«Οι συντάξεις δεν μειώνονται»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην Κομισιόν με δύο σενάρια για τις συντάξεις
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στάλθηκε τη Δευτέρα, κατατέθηκε και στη συνέχεια αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Κομισιόν, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού στην Ελλάδα για το έτος 2019, το οποίο μεταξύ άλλων...
Στην Κομισιόν με δύο σενάρια για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο μικροσκόπιο του «κουαρτέτου» οι φορο-ανάσες
Τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και από σήμερα θα αρχίσουν να «οργώνουν» όλα τα υπουργεία που εμπλέκονται στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις. Στην ατζέντα οι περικοπές στις συντάξεις μαζί με τον...
Στο μικροσκόπιο του «κουαρτέτου» οι φορο-ανάσες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας