• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.4°C / 28.4°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 25.5°C
  3 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 27.7°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.9°C / 22.2°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 24.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 23.0°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 19.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 25.5°C
  2 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  0 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 26.2°C
  0 BF
  65%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.2°C
  1 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 27.7°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.7°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  79%

Με αυξήσεις 10% κάθε χρόνο ο κατώτατος μισθός αναμένεται να φτάσει τα 780 ευρώ το 2017

REUTERS/Alkis Konstantinidis

Τα σενάρια για τον κατώτατο μισθό

 • A-
 • A+

Περισσότερο από τρία έτη θα πρέπει να περιμένουν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό προκειμένου αυτός να φτάσει σε επίπεδα μεγαλύτερα κατά 29 ευρώ από εκεί που βρισκόταν πριν από τον Φεβρουάριο του 2012 (751 ευρώ), δεδομένου ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές προβλέπει σταδιακή αύξηση η οποία πάντως το 2017 θα ανέρχεται -καλώς εχόντων των πραγμάτων- στο 30%. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, αυτό που θα πρέπει να αναμένουν όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι να λαμβάνουν στο τέλος κάθε έτους αύξηση 10%. Η κυβέρνηση, λοιπόν, ξεφεύγει από το αρχικό «με νόμο αυξάνουμε άμεσα τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ» και εναποθέτει τις ελπίδες της στη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ).

Οι εργοδότες

Πάντως, στους παροικούντες το υπουργείο Εργασίας δεν προκάλεσε έκπληξη αυτή η εξέλιξη αφού, εν πολλοίς, ο νυν υπουργός Π. Σκουρλέτης είχε συγκατανεύσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα στο αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων να υπάρξει σταδιακή αύξηση και μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις του κατώτατου μισθού ώστε να μην προκληθεί έκρηξη ανεργίας από τις επιχειρήσεις που δεν θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στην απότομη αύξηση.

Πάντως και γνωρίζοντας τις υπόγειες διαδρομές του ΣΕΒ με την τρόικα ακόμη κι αν συμφωνηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους η όποια αύξηση, αυτή θα πρέπει να φέρει και την έγκριση των δανειστών μας που πλέον έχουν μετονομαστεί σε «θεσμούς».

Σύμφωνα με πληροφορίες δε, το επικρατέστερο σενάριο (τρόικας επιτρεπούσης) είναι μέσα από κοινωνικό διάλογο και με την υψηλή επιστασία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας του ΟΗΕ (ILO) ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στο τέλος του 2015 κατά 10%, στο τέλος της επόμενης χρονιάς να αυξηθεί επίσης 10%, για να πάρει στο τέλος του 2017 την τελική μορφή με την τρίτη αύξηση κατά 10% και να ανέρχεται στα 780 ευρώ. Ωστόσο, έντονα συζητείται και η σύσταση ενός νέου φορέα (που θα φέρει τον τίτλο του ανεξάρτητου) που θα μετράει τις συνέπειες των αυξήσεων στους μισθούς στην παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα.

Ολα αυτά έχουν τεχνηέντως ενταχθεί στο e-mail Βαρουφάκη, όπου η Ελλάδα δεσμεύτηκε να πορευτεί με μία («έξυπνη» βαφτίστηκε) προσέγγιση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ισορροπεί μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης.

Η «έξυπνη» μετάβαση

Ουσιαστικά η κυβέρνηση συντάσσεται με τη λογική της ασφάλειας και της ευελιξίας στην εργασία (flexicurity), που αποτέλεσε στη δεκαετία του 2000 τον «έξυπνο» τρόπο που οι αγορές επέβαλαν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Κάπως έτσι, λοιπόν, στο e-mail γίνεται λόγος για «έξυπνη» μετάβαση.

Πάντως η παγίδα βρίσκεται στην έννοια του εξορθολογισμού και της σε βάθος χρόνου αύξησης του κατώτατου μισθού με έναν τρόπο που θα διαφυλάξει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της απασχόλησης. Καθίσταται σαφές, λοιπόν, ότι αν ο ανεξάρτητος φορέας (είναι τόσο εξαρτημένος όσο το γνωστό για τις στοχευμένες αναλύσεις του ΙΟΒΕ, που στα χρόνια του Μνημονίου έπεσε πολλές φορές έξω στις προβλέψεις του) μετρήσει τις αυξήσεις και διαπιστώσει ότι χάνει η ανταγωνιστικότητα, τότε και αυτές οι αυξήσεις μπορεί να μην τύχουν της εγκρίσεως των δανειστών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με τροπολογία η αύξηση μισθών
Το πρώτο «ταρακούνημα» της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή εμπεριέχει την αύξηση του κατώτατου μισθού… Ο στόχος είναι η όποια αύξηση να περάσει στις τσέπες των μισθωτών στις αρχές του 2019 (συνεπώς να έχει...
Με τροπολογία η αύξηση μισθών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπονομεύουν το σχέδιο Β οι θέσεις του ΣΕΒ
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, θεωρεί ότι το σημαντικότερο όλων είναι να μη διαρραγεί το εθνικό μέτωπο εργοδοτών, εργαζομένων και κυβέρνησης εν όψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης για τις αλλαγές...
Υπονομεύουν το σχέδιο Β οι θέσεις του ΣΕΒ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαύρη η εικόνα στα εργασιακά
Τη μαύρη κατάσταση που βιώνουν εδώ και έξι χρόνια οι άνθρωποι της παραγωγής στην Ελλάδα (μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι) συνεπεία των μνημονιακών πολιτικών και της υποβάθμισης των εργασιακών σχέσεων αναλύει...
Μαύρη η εικόνα στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι εργασιακές σχέσεις ξανά στο προσκήνιο
Υστερα από 5 χρόνια, που ο κοινωνικός διάλογος είχε υποβαθμιστεί σε επίπεδο κυβερνητικών ανακοινώσεων για το τι θέλουν οι δανειστές, φαίνεται ότι ξεκινά μια νέα εποχή που θα δώσει ουσία στις συναντήσεις των...
Οι εργασιακές σχέσεις ξανά στο προσκήνιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πανίσχυροι οι εργοδότες
Οι μειώσεις μισθών, που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ και κατά το β' τρίμηνο του 2015, δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς η λήξη της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων και η αδυναμία συλλογικής διαπραγμάτευσης...
Πανίσχυροι οι εργοδότες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παρατείνεται η μετενέργεια της ΕΓΣΣΕ
Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία με τους δανειστές παγώνουν την επαναφορά ομαλότητας στις εργασιακές σχέσεις, με το υπουργείο Εργασίας να περιμένει την κατάληξη της συμφωνίας ώστε να προωθήσει το νομοσχέδιο...
Παρατείνεται η μετενέργεια της ΕΓΣΣΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας