• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 4.6°C
  3 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 1.3°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.0°C
  4 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / -1.2°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 0.2°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  4 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.9°C / 8.6°C
  5 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.1°C / 2.9°C
  5 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.4°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.5°C / 4.5°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -1.6°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 0.5°C / 2.2°C
  3 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 3.2°C
  3 BF
  94%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -4.7°C / 0.5°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -1.9°C / 0.7°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -4°C -4.5°C / -4.5°C
  2 BF
  67%
AP Photo / Virginia Mayo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κρίσιμη σύνοδος των 19 στο Λουξεμβούργο

 • A-
 • A+

Σε προθέρμανση εν όψει των δύο τελευταίων υπουργικών συνόδων της ευρωζώνης του 2018 αναμένεται να εξελιχθεί η σημερινή σύνοδος των 19 στο Λουξεμβούργο. Επίσημα, στο Μεγάλο Δουκάτο θα γίνει συζήτηση για την περίφημη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης εν όψει της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου.

Το θέμα, όμως, που προβλέπεται ότι θα απασχολήσει στο περιθώριο τους υπουργούς είναι το μπουρλότο που προτίθεται να βάλει η Ιταλία στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στο πλαίσιο της κατάθεσης των εθνικών προσχεδίων προϋπολογισμού για το 2019 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Συζήτηση αναμένεται να γίνει, πάλι στο περιθώριο της συνόδου, για το ελληνικό αίτημα να μην περικοπούν οι συντάξεις από το 2019, όπως έχει απαιτήσει το ΔΝΤ με την ανοχή –αν όχι παρότρυνση– της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα καλλιεργήσει το έδαφος για μια θετική απόφαση ως προς το ελληνικό αίτημα στη σύνοδο του Δεκεμβρίου, αλλά όλα εξαρτώνται από τη Γερμανία, που έχει την πρώτη και τελευταία λέξη στους 19.

Το σχέδιο Μακρόν

Σχετικά με τη μεταρρύθμιση στην ευρωζώνη, οι θέσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου, που έχει πίσω του την Ολλανδία, τις σκανδιναβικές χώρες, τις χώρες της Βαλτικής και της Κεντρικής-Ανατολικής Ευρώπης, συγκλίνουν παίρνοντας σαφή απόσταση από τα φιλόδοξα σχέδια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, τα οποία υποστηρίζουν οι χώρες του Νότου.

Η Κομισιόν έχει προτείνει τη σύσταση ενός χρηματοδοτικού μέσου με προικοδότηση ύψους 30 δισ. ευρώ, για τη στήριξη των δημόσιων επενδύσεων με άτοκα δάνεια σε χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται από «ασύμμετρο σοκ»... Οι όροι είναι αρκετά αυστηροί, καθ’ υπόδειξιν του Βερολίνου.

Το χρηματοδοτικό αυτό μέσο θα απευθύνεται σε χώρες που θα έχουν τηρήσει τα τελευταία δύο χρόνια όλες τις δεσμεύσεις τους σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους και τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Επίσης, θα πρέπει η κρίση να έχει προκαλέσει αύξηση της ανεργίας.

Οι προτάσεις της Επιτροπής απέχουν πολύ από το σχέδιο του Εμ. Μακρόν, που προέβλεπε ξεχωριστό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη με σημαντική προικοδότηση ορισμένων εκατοντάδων δισ. ευρώ, ώστε να μπορέσει να εκφραστεί αποτελεσματικά η αλληλεγγύη μεταξύ των 19.

Γενικά, οι προτάσεις του Γάλλου προέδρου αρχίζουν και ξεφουσκώνουν, όπως άλλωστε και η δημοτικότητά του στη χώρα του. Ως προς τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ) στη θέση του σημερινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), η Α. Μέρκελ ζητεί να είναι διακυβερνητικό όργανο και να έχει ευρείες αρμοδιότητες στις οικονομίες των κρατών-μελών.

Αντίθετα, η Κομισιόν επιθυμεί την ενσωμάτωση του ΕΝΤ στους θεσμούς και να λογοδοτεί το νέο όργανο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτι που δεν θέλει η κόρη του πάστορα. Η Επιτροπή Γιούνκερ, όμως, παραπατάει αυτή τη στιγμή και, μην ξεχνάμε, αυτός που έχει το πάνω χέρι σήμερα είναι ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ (προϋπολογισμός), δεξί χέρι της Μέρκελ.

Τον Δεκέμβριο, λοιπόν, αναμένονται χλιαρές αλλαγές στην ευρωζώνη, την οποία η Γερμανία εξακολουθεί να θεωρεί φέουδό της.

Το ιταλικό έλλειμμα

Η Κομισιόν έχει και τον πονοκέφαλο της Ιταλίας, η νέα κυβέρνηση της οποίας ανακοίνωσε ότι στο προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 που θα καταθέσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, όπως και τα άλλα κράτη-μέλη, θα παρουσιάσει ως στόχο ένα δημόσιο έλλειμμα ύψους 2,4% του ΑΕΠ για τα τρία επόμενα χρόνια.

Ο στόχος αυτός είναι μεν κάτω από το όριο του 3%, αλλά πολύ υψηλότερος από αυτόν για τον οποίο είχε δεσμευτεί η Ιταλία (1,6%). Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Κομισιόν, η οποία απειλεί τη Ρώμη ότι θα της επιστρέψει το προσχέδιο ζητώντας αναθεώρηση προς τα κάτω του δημόσιου ελλείμματος.

Το Βερολίνο, που έχει σήμερα την απόλυτη κυριαρχία της Επιτροπής, βλέπει και αυτό με μεγάλη ανησυχία την κίνηση της ιταλικής κυβέρνησης, διότι φοβάται ότι θα δημιουργηθεί ένα ρήγμα στο Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο στηρίζεται στην πολιτική λιτότητας που επέβαλε στους εταίρους η Γερμανία.

Ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί γκρινιάζει για την ιταλική κίνηση, αλλά σκέφτεται και τη Γαλλία, η οποία αναμένεται να θέσει ως στόχο στο προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 ένα δημόσιο έλλειμμα 2,9%, δηλαδή πολύ κοντά στο όριο του 3% του ΑΕΠ.

Ο φιλόδοξος Π. Μοσκοβισί, που θεωρείται ένας από τους υποψήφιους για την προεδρία της Κομισιόν, βλέπει ότι ο πρόεδρος Μακρόν δεν τον υποστηρίζει προς το παρόν, ενώ η Α. Μέρκελ πάντα είχε επιφυλάξεις στο πρόσωπό του. Η υποψηφιότητά του, λοιπόν, αρχίζει και καίγεται. Η συζήτηση στο Λουξεμβούργο θα δείξει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προτεραιότητα για το EWG η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης
Σε περίπτωση που διαπιστωθούν δυσκολίες ως προς την εκπλήρωση μιας σειράς προαπαιτούμενων για λόγους που δεν οφείλονται στη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης, θα παραπεμφθεί η υλοποίησή τους για αργότερα • Αυτό...
Προτεραιότητα για το EWG η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελληνοϊταλική αποχή από ψηφοφορία για τον ευρωπροϋπολογισμό
Η Ελλάδα, η Ιταλία -και το Ηνωμένο Βασίλειο- απείχαν από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2017. Οι δύο μεσογειακές χώρες θεωρούν μη ικανοποιητική την πρόταση της σλοβακικής προεδρίας, καθώς...
Ελληνοϊταλική αποχή από ψηφοφορία για τον ευρωπροϋπολογισμό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελληνική αισιοδοξία, ευρωπαϊκή ακροβασία
Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι η ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης θα επιτευχθεί χωρίς προβλήματα και η αισιοδοξία της επεκτείνεται στην 6η αξιολόγηση και στα αιτήματά της για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ελληνική αισιοδοξία, ευρωπαϊκή ακροβασία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρέγκλινγκ: Εντός στόχων για το πλεόνασμα η Ελλάδα το 2019, θα δούμε για το 2020
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μέσα στους στόχους της για το 2019, παρά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM, ωστόσο τόνισε ότι «ανησυχεί» για το μέλλον.
Ρέγκλινγκ: Εντός στόχων για το πλεόνασμα η Ελλάδα το 2019, θα δούμε για το 2020
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακροβασίες της Ν.Δ. για τα δάνεια
Σε πολιτικές ακροβασίες, συγκρίνοντας ανόμοιες οικονομίες και μοντέλα διάσωσης, έχει επιλέξει να επιδίδεται η αντιπολίτευση προκειμένου να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, που...
Ακροβασίες της Ν.Δ. για τα δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιταλία και ΟΝΕ στο Eurogroup, ουδεμία νύξη για Ελλάδα
Όπως και να το κάνουμε, Σύνοδος της ευρωζώνης χωρίς Ελλάδα είναι σαν φαγητό χωρίς αλάτι... Άνοστο, λοιπόν, το υπουργικό Συμβούλιο των «19» χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις και συζητήσεις με ορίζοντα τους άλλους...
Ιταλία και ΟΝΕ στο Eurogroup, ουδεμία νύξη για Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας