• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 24.2°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 23.0°C
  4 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 23.2°C
  5 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.9°C
  2 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.5°C
  4 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 21.0°C
  0 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 17.4°C
  6 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.2°C / 23.3°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  5 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.4°C
  2 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.5°C / 23.8°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 18.8°C / 24.4°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.3°C
  2 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 21.7°C
  3 BF
  45%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  63%

Θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί και για άλλες περιοχές, ανακοίνωσε χτες ο Γ. Σταθάκης κατά την υπογραφή των συμβάσεων των «οικοπέδων» σε Κρήτη και Κυπαρισσιακό, τονίζοντας παράλληλα ότι δίνεται έμφαση στη θεσμοθέτηση αυστηρών προδιαγραφών

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες

 • A-
 • A+

Δύο συμβάσεις, με ενεργειακό και οικονομικό ενδιαφέρον, οι οποίες επιπλέον ισχυροποιούν τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, υπέγραψε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Πρόκειται για δύο θαλάσσια «οικόπεδα» υδρογονανθράκων, το ένα στα νοτιοδυτικά της Κρήτης και το άλλο στον Κυπαρισσιακό κόλπο, που παραχωρούνται για έρευνα και εκμετάλλευση στις εταιρείες ExxonMobil, Total και στα ΕΛ.ΠΕ.

«Ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο για την έρευνα και τελικά την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, που τοποθετεί τη χώρα στον χάρτη των χωρών που φιλοδοξούν να παράγουν τα επόμενα χρόνια», είπε ο Γιώργος Σταθάκης, υπογράφοντας τις συμβάσεις παρουσία του προέδρου της αναβαθμισμένης Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Ιωάννη Μπασιά και εκπροσώπων των τριών αναδόχων εταιρειών.

Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια θα υποβληθεί για ψήφιση στη Βουλή.

Οι συμβάσεις προβλέπουν καθορισμένο τίμημα για το Δημόσιο και συμμετοχή στα κέρδη, φορολόγηση 20% και αντισταθμιστικά οφέλη 5% για τις περιφέρειες.

Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει η συμφωνία για το υπεράκτιο «οικόπεδο» στο Ιόνιο.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα επαναπροκηρυχθούν και άλλες θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές που είχαν μείνει αδιάθετες σε διαγωνισμούς που είχαν γίνει το 2014. Για τη μεγιστοποίηση των προσφορών εξετάζονται αλλαγές στις προκηρύξεις, καθώς και το ενδεχόμενο να ενοποιηθούν κάποια «οικόπεδα».

Το μεγάλο ζητούμενο είναι η περιβαλλοντική προστασία. «Εχουμε ενσωματώσει όλη την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, που είναι η αυστηρότερη στον κόσμο» διαβεβαίωσε χθες ο Γιώργος Σταθάκης και ενημέρωσε ότι όλα τα στάδια έρευνας γίνονται με διάφανο τρόπο, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και μέσα από κοινές επιτροπές παρακολούθησης.

«Υπάρχουν θεσμοθετημένες οι αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας και οι μηχανισμοί με τους οποίους αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, που έχουν ενσωματωθεί στις συμβάσεις», είπε ο υπουργός.

Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες σε θαλάσσια οικοσυστήματα εγκυμονούν κινδύνους, όπως έδειξε το μεγάλο ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού. Ειδικά το «οικόπεδο» του Κυπαρισσιακού κόλπου βρίσκεται κοντά σε περιοχή οικολογικού ενδιαφέροντος και έχουν εξαιρεθεί με σαφή διάταξη τα τμήματα που βρίσκονται σε θαλάσσιες περιοχές NATURA.

Δεν είναι τυχαίο, πάντως, ότι χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι προωθείται για να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το προεδρικό διάταγμα για την ευρύτερη περιοχή, που προβλέπει αυστηρά μέτρα προστασίας στην παράκτια ζώνη και δικαίωμα δόμησης σε οικόπεδα με εμβαδόν 20 στρέμματα.

«Επιλύουμε μια σοβαρή εκκρεμότητα και δίνουμε ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος.

«Ηρθαμε ένα βήμα πιο κοντά στη μεγαλύτερη ίσως απειλή που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ οι θάλασσές μας, η οικονομία και η κοινωνία μας» αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η οικολογική οργάνωση WWF Ελλάς, στην οποία προβλέπει ότι θα υπάρχουν μη αναστρέψιμες συνέπειες στα θαλάσσια οικοσυστήματα της νότιας Κρήτης και του Κυπαρισσιακού κόλπου.

«Οφείλουμε ως πολίτες να αναρωτηθούμε αν αξίζει να επιτρέψουμε στην ελληνική φύση, αλλά και την οικονομία μας, να περάσει μέσα από τόσο επικίνδυνη δοκιμασία, από την οποία μάλιστα δεν αναμένεται να αποκομίσουμε παρά ελάχιστα οφέλη» καταλήγει η ανακοίνωση.

*Θετική ήταν η υποδοχή της υπογραφής των δύο συμβάσεων από τον Γιάννη Μανιάτη, πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σε δήλωσή του αναφέρει ότι «η πατρίδα θέλει κανονικότητα, ταχύτητα, επενδύσεις και δουλειές».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπογράφονται οι συμβάσεις για ΝΔ Κρήτη-Κυπαρισσιακό
Με εξαίρεση των περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NATURA, υπογράφονται σήμερα από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη και τα επενδυτικά σχήματα οι συμβάσεις παραχώρησης για την έρευνα και εκμετάλλευση...
Υπογράφονται οι συμβάσεις για ΝΔ Κρήτη-Κυπαρισσιακό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ρεύμα στην Κρήτη μέσω υποβρύχιου καλωδίου ώς το 2022
Το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) θα εξαλειφθεί σταδιακά ώς το 2022, οπότε θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διασύνδεσης, που υλοποιεί εδώ και μια διετία ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής...
Ρεύμα στην Κρήτη μέσω υποβρύχιου καλωδίου ώς το 2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαπραγματεύσεις για τις λιγνιτικές μονάδες και τα τιμολόγια ρεύματος
Παρά τις αντίθετες διαρροές, οι πρώτες συζητήσεις ανάμεσα στον Γιώργο Σταθάκη και κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp) ξεκίνησαν χθες σε καλό κλίμα και χωρίς αναφορές στην ένταξη...
Διαπραγματεύσεις για τις λιγνιτικές μονάδες και τα τιμολόγια ρεύματος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φυσικό αέριο από το 2023 σε Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο
Το φυσικό αέριο θα φτάσει ώς το 2023 στις τρεις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης του εναλλακτικού καυσίμου σε 18 περιοχές της χώρας ώς το 2030 που έχει...
Φυσικό αέριο από το 2023 σε Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά το 2019 η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης
Στις αρχές του 2019 προβλέπεται να προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, με προοπτική το έργο να ολοκληρωθεί το 2022, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα του...
Ξεκινά το 2019 η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαξιφισμοί Σταθάκη -Σκρέκα για τις Σκουριές
«Δεν περίμενα ότι ο κύριος Σκρέκας έχει αναλάβει δικηγόρος της Eldorado Gold», ήταν η δηκτική αποστροφή του Γιώργου Σταθάκη στον τομεάρχη Περιβάλλοντος της Ν.Δ. και την κριτική του προς την κυβέρνηση για...
Διαξιφισμοί Σταθάκη -Σκρέκα για τις Σκουριές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας