Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
ΓΣΕΕ κατά του κατώτατου μισθού

Στιγμιότυπο από την απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 16 Ιουλίου 2013 με βασικό αίτημα είναι να μη ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης Βενιζέλου-Σαμαρά

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΓΣΕΕ κατά του κατώτατου μισθού

  • A-
  • A+

Ξαφνικά ξεσπάθωσε η διοίκηση της ΓΣΕΕ και κουνά το δάχτυλο στην κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να αυξήσει τον κατώτατο μισθό μέσα από τη διαδικασία που καθιέρωσε τον Ιούλιο του 2013 ο τότε υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Ωστόσο εντύπωση προκαλεί η αφωνία που είχε εμφανίσει η ΓΣΕΕ όταν το σωτήριο έτος 2013 ψηφιζόταν και ετίθετο σε ισχύ η διαδικασία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού!

Ούτε φιλιππικούς, ούτε προσφυγές στα ελληνικά και διεθνή δικαιοδοτικά όργανα, όπως ορθά είχε πράξει η διοίκηση της ΓΣΕΕ κατά τη δημοσιοποίηση την 28η Φεβρουαρίου 2012 της 6ης Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ).

Ηταν η πράξη με την οποία, μέσα σε μία νύχτα, η κυβέρνηση Παπαδήμου κατακρήμνισε μεταξύ άλλων τον κατώτατο μισθό από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ, ενώ καθιέρωσε και τον υποκατώτατο μισθό (στα 510,95€ για τους νέους κάτω των 25 ετών).

«Με αυτόν τον τρόπο ‘‘νομιμοποιείται’’ η ωμή κατάλυση του δικαιώματος των εργαζομένων και των εργοδοτών να διαπραγματεύονται ελεύθερα και συλλογικά συνδιαμορφώνοντας το ύψος του βασικού μισθού –που αφορά την πλειονότητα των εργαζομένων– στο πλαίσιο της υπογραφής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», αναγράφει στη χθεσινή ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΓΣΕΕ.

Για τους εκλεγμένους εκπροσώπους της Εργατικής Συνομοσπονδίας «Η Κυβέρνηση εφαρμόζει –και μάλιστα θριαμβολογώντας– το καθεστώς ρύθμισης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου που το 2013, όταν και θεσπίστηκε, αναθεμάτιζε εμφατικά και καταψήφιζε ως αξιωματική αντιπολίτευση».

Μάλιστα, αναρωτιέται η διοίκηση της ΓΣΕΕ, αν πρόκειται ή όχι για προειλημμένη απόφαση του υπουργού Εργασίας.

Αναλυτικότερα αναγράφεται σε σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη: «Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ‘‘νομοθετημένο κατώτατο μισθό/ημερομίσθιο’’, ο οποίος, μέσα από μια γραφειοκρατική-δαιδαλώδη διαδικασία και μια ‘‘μίνι’’ διαβούλευση 15 ημερών, θα αποτελεί προϊόν (προειλημμένης;) απόφασης του εκάστοτε Υπουργού Εργασίας, έπειτα και από σχετική γνωμοδότηση του Υπουργικού Συμβουλίου. Και βέβαια μιλάμε για έναν κατώτατο μισθό με παγωμένες τριετίες».

Ο νόμος 4172 του 2013

Τι έκανε όμως η ίδια διοίκηση της Εργατικής Συνομοσπονδίας το 2013; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Στις 23 Ιουλίου ψηφίζεται ο νόμος 4172 που είχε τη λογική του πολυνομοσχεδίου. Είχε προηγηθεί βέβαια λίγο νωρίτερα η κατάθεση στο ελληνικό Κοινοβούλιο του πολυνομοσχεδίου.

Στο άρθρο 103 και υπό τον τίτλο «Διατάξεις για τον κατώτατο μισθό», η τότε κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου είχε ενσωματώσει τη διαδικασία που οφείλει να ακολουθήσει η παρούσα κυβέρνηση!

Καμία ειδική αναφορά στη διαδικασία που εισήγαγε ο νόμος 4172 για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Καμία καταγγελία από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ για τον τρόπο που εφηύρε ο τότε υπουργός Εργασίας προκειμένου να αυξάνει ή ακόμη και να μειώνει τον κατώτατο μισθό.

Βέβαια εναντίον του πολυνομοσχεδίου γενικώς η ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ είχαν πραγματοποιήσει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 16 Ιουλίου εναντίον συνολικά του πολυνομοσχεδίου.

«Η ΓΣΕΕ με βασικό αίτημα να μην ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο που αποτελεί ταφόπλακα για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας, θα πραγματοποιήσει από κοινού με την ΑΔΕΔΥ 24ωρη Γενική Απεργία αύριο Τρίτη 16 Ιουλίου και συλλαλητήριο στις 11 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος» ήταν η γενικόλογη ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, ανέγραφε σε σχετικό Δελτίο Τύπου η Διοίκηση της ΓΣΕΕ τη Δευτέρα 15 Ιουλίου.

Την ημέρα δε της απεργιακής κινητοποίησης, σε μία λιτή ανακοίνωση 186 λέξεων ανέγραφε: «Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να αντιπαλέψουν με κάθε μέσο και τρόπο τις καταστροφικές και αδιέξοδες πολιτικές Κυβέρνησης και Τρόικα που έχουν εξαθλιώσει κοινωνία και οικονομία».

Καμία ειδική αναφορά στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού. Καμία αντίδραση για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου σε σχέση με τον κατώτατο μισθό!

Μάλιστα στις 23 Ιουλίου 2013, όταν και ετέθη σε ισχύ η διαδικασία (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο σχετικός νόμος) η ΓΣΕΕ προτίμησε να ασχοληθεί και να αντιταχθεί με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Καμία καταδίκη της νέας διαδικασίας του καθορισμού του κατώτατου μισθού δεν δημοσιεύτηκε εκείνη την ημέρα...

Χρειάζεται άραγε σχολιασμός για τη διαφορά αντίδρασης τότε και τώρα;

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Απόσυρση της ρύθμισης για μερική απασχόληση ζητά η ΓΣΕΕ
Να πάρει τώρα πίσω τη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα επέκτασης της μερικής απασχόλησης για το 50% του προσωπικού της επιχείρησης, για χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων ζητούν από την κυβέρνηση ΓΣΕΕ και ΟΤΕ.
Απόσυρση της ρύθμισης για μερική απασχόληση ζητά η ΓΣΕΕ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ερρίφθη ο κύβος για την «ευέλικτη» ρύθμιση των 120 δόσεων και για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού
Τα τελευταία «φτιαξίματα» απομένουν για την προώθηση της «ευέλικτης» ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία. Την ίδια ώρα, ο κύβος ερρίφθη και για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.
Ερρίφθη ο κύβος για την «ευέλικτη» ρύθμιση των 120 δόσεων και για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «αλήθεια» της ΓΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό
Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση επιχείρησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ με άρθρο του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΑΠΕ ● Η «απολογία» του κ.Παναγόπουλου για την απουσία της ΓΣΕΕ από τη διαπραγμάτευση των...
Η «αλήθεια» της ΓΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για νέους ως 25 ετών
Η χθεσινή έναρξη της διαδικασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού, που έγινε με την απουσία της ΓΣΕΕ και ως εκ τούτου την μη εκπροσώπηση των εργαζομένων, είχε το χαρμόσυνο νέο της κατάργησης του...
Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για νέους ως 25 ετών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΓΣΕΕ αφήνει ακάλυπτους τους εργαζομένους
Με απούσα τη Γενική Συνομοσπονδία, που καταγγέλλει τους αντεργατικούς νόμους, και παρόντες μόνο τους εκπροσώπους των εργοδοτών αρχίζει η διαδικασία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού  Η υπουργός Εφη...
Η ΓΣΕΕ αφήνει ακάλυπτους τους εργαζομένους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατώτατος μισθός: η ΓΣΕΕ δεν «νομιμοποιεί» την κυβέρνηση
Η απάντηση της ΓΣΕΕ στην κυβέρνηση, που την καλεί σε διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό, είναι η δήλωση του προέδρου της, Γ. Παναγόπουλου, ότι, με την έναρξη της διαδικασίας αυτής, «νομιμοποιείται» η ωμή...
Κατώτατος μισθός: η ΓΣΕΕ δεν «νομιμοποιεί» την κυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας