Τα αεροδρόμια, προφανώς λόγω του τουρισμού, την τελευταία διετία... απογειώνουν τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και ενισχύουν τα διαπραγματευτικά χαρτιά της κυβέρνησης στις συζητήσεις με τους δανειστές. Το 2017 ήρθαν τα πρώτα χαμόγελα χάρη στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και στο τίμημα του 1,234 δισ. ευρώ που άλλαξαν πρόσημο στις επιδόσεις του ΤΑΙΠΕΔ, για πρώτη φορά από το 2011.
Αυτή τη χρονιά φαίνεται πως η θετική εικόνα θα διατηρηθεί χάρη στην προσφορά του 1,38 δισ. ευρώ για την 20ετή παράταση ώς το 2046 της αρχικής σύμβασης για το «Ελ. Βενιζέλος», που επισημοποιήθηκε την Παρασκευή.
Είναι μια εξέλιξη με... προοπτικές, καθώς ακόμη και αν δεν υπογραφεί η συμφωνία ώς το τέλος του χρόνου, το θέμα θα κλείσει το πρώτο δίμηνο του 2019 και μαζί θα ανοίξει τον δρόμο για την πώληση του 30% των μετοχών του χρυσοφόρου αεροδρομίου που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ.
Στο Δημόσιο θα παραμείνει το 25%, από το πακέτο του 55% που είχε εξασφαλίσει η αρχική σύμβαση του 1996. Εχει όμως και... ζουμί, καθώς τον Μάιο του 2017 κάποιοι είχαν σπεύσει να πανηγυρίσουν για την προσφορά των 600 εκατ. ευρώ, που είχε μάλιστα βελτιωθεί! Χρειάστηκε να γίνουν παρεμβάσεις από την ελληνική κυβέρνηση για να τεθεί ο πήχης στο 1,32 δισ. ευρώ, μάλιστα μέσω Βρυξελλών.
Το ονοματεπώνυμο αυτών που είχαν κινηθεί ώστε να εξασφαλιστεί η παράταση της σύμβασης με το... «βελτιωμένο» τίμημα των 600 εκατ. ευρώ άρχισε να αποκαλύπτεται μέσα από δημοσιεύματα που από τον περασμένο Οκτώβριο έκαναν λόγο για «δυσκολίες των Καναδών» να καλύψουν το μερίδιό τους. Πρόκειται για ασφαλιστικό fund δημοσίων υπαλλήλων του Καναδά, που διαχειρίζεται το 40% των μετοχών με αγορά από τους Γερμανούς της «Χοχτίφ».
Να σημειωθεί ότι, με βάση τον τελευταίο οικονομικό απολογισμό, το 2017 το αεροδρόμιο είχε έσοδα 433,5 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 284,5 εκατ. ευρώ και σύνολο ενεργητικού 1,2 δισ. ευρώ, ενώ φέτος η επιβατική κίνηση σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο...
Η φετινή χρόνια είχε ξεκινήσει ιδιαίτερα δυναμικά για το ΤΑΙΠΕΔ. Υπογράφηκε τον Μάρτιο η σύμβαση για το 67% του ΟΛΘ με τίμημα 231,92 εκατ. ευρώ και τον Μάιο ακολούθησε η παραχώρηση του 5% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom με 284,05 εκατ. ευρώ, λίγο πάνω από τη χρηματιστηριακή του αξία.
Εχει επίσης λήξει ο διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ έναντι 535 εκατ. ευρώ, από τον οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θα βάλει στα ταμεία του το 31%. Ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με 35 εκατ. ευρώ και οι Ιταλοί των κρατικών σιδηρόδρομων της γείτονος θα είναι σύντομα και οι διαχειριστές της ΕΕΣΣΤΥ, των επισκευαστικών βάσεων του σιδηροδρομικού δικτύου, με 22 εκατ. ευρώ.
Ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές από τους οκτώ ομίλους που διεκδικούν τη διαχείριση της Εγνατίας οδού.
Οι εξελίξεις θεωρούνται θετικές από τους δανειστές, οι οποίοι για πρώτη φορά δεν βάζουν στο τραπέζι τις καθυστερήσεις στο Ελληνικό!
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας