• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.6°C / 11.7°C
  1 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.5°C / 7.4°C
  0 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 11.6°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.4°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 1.3°C / 4.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.1°C / 7.0°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.7°C / 3.4°C
  1 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.2°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 11.0°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 4.9°C / 9.9°C
  4 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.5°C / 15.7°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 4.4°C
  0 BF
  80%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 0.5°C / 9.4°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 1.8°C / 9.3°C
  1 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.8°C / 11.9°C
  1 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.4°C / 4.9°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.6°C / 7.7°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  79%

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης (στη φωτογραφία μεταξύ των δύο υφυπουργών, Κόκκαλη και Τελιγιορίδου) ενημέρωσε ότι συνεργάζονται με το υπ. Οικονομικών για τη θέσπιση του ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών.

EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στήριξη στο αγροτικό εισόδημα

 • A-
 • A+

Τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει κατά τη θητεία της περιέγραψε η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους, με τον υπουργό Στ. Αραχωβίτη να επαναλαμβάνει ότι πρωταρχικός στόχος είναι η βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος, μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών που θα αναπτυχθούν στο προσεχές διάστημα και μάλιστα ανά κλάδο (φυτική και ζωική παραγωγή, αλιεία, τρόφιμα-μεταποίηση).

Πρώτα και κύρια αναφορικά με τις πληρωμές, ο υπουργός ενημέρωσε ότι μέχρι τις 26 Οκτωβρίου θα έχει καταβληθεί στους δικαιούχους το 70% της βασικής ενίσχυσης και το υπόλοιπο 30% θα εξοφληθεί στα μέσα Δεκεμβρίου.

Πολύ νωρίτερα, συγκεκριμένα εντός της επόμενης εβδομάδας, θα καταβληθεί το υπόλοιπο 20% των αποζημιώσεων για ζημιές του 2017 από τον ΕΛΓΑ.

Οι πρώτες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών αφορούν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης κατά 1/3, που θα ισχύσει από 1/1/2019, αλλά και την κατάργηση τους τέλους επιτηδεύματος για όσους αγρότες συμμετέχουν σε συνεταιριστικά σχήματα.

Συνεταιρισμοί

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός προανήγγειλε μέτρα στήριξης που είτε βρίσκονται υπό επεξεργασία είτε θεσπίζονται άμεσα, μεταξύ άλλων, όπως:

● Νομοσχέδιο για αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών, κατά προτεραιότητα από υγιή αγροτικά σχήματα, ώστε να έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνό πάγιο κεφάλαιο και εγκαταστάσεις.

● Χρηματοδοτικά εργαλεία για αγρότες που εντάσσονται σε προγράμματα, για την έγκαιρη πληρωμή προκαταβολών ή εγγυητικών επιστολών προς τις τράπεζες.

● Ανασκόπηση πληρωμών της περιόδου 2011-2012, ώστε να καταβληθούν σε δικαιούχους που δεν έλαβαν τα προβλεπόμενα ποσά. Στόχος να εκκαθαριστούν εντός Οκτωβρίου, ώστε εντός 2018 να ολοκληρωθεί η ανασκόπηση και των ετών 2013-2015.

● Πρόσθετα κονδύλια για το νέο μέτρο της βιολογικής γεωργίας. Αυτή τη στιγμή, διαθέσιμα είναι 100 εκατ. ευρώ. Επιδιώκεται η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη αύξησή τους.

● Προώθηση της μεσογειακής διατροφή και παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων, μέσω του τουρισμού.

Παράλληλα, ο κ. Αραχωβίτης ενημέρωσε ότι για τη θέσπιση του ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών, ύψους 15.000 ευρώ ετησίως, βρίσκονται σε συνεργασία τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, δεν προσδιόρισε όμως χρόνο για το πότε η περσινή δέσμευση της κυβέρνησης στους αγρότες -εν μέσω κινητοποιήσεων- θα αποτυπωθεί σε νομοθετική πρωτοβουλία.

Εξίσου θολό το τοπίο για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί. Ο υπουργός, αλλά και ο υφυπουργός, Β. Κόκκαλης, επικαλέστηκαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ καταργεί συγκεκριμένα σημεία («πιθανόν τρία») και όχι τον «πυρήνα» της σχετικής υπουργικής απόφασης. Το υπουργείο αναμένει την καθαρογραμμένη απόφαση, για να μελετήσει το σκεπτικό της. «Εκφρασμένη βούληση της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί ο ειδικός φόρος», θύμισε ο κ. Αραχωβίτης.

Ελεγχοι στο γάλα

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, προανήγγειλε σαρωτικούς ελέγχους στον χώρο του γάλακτος, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα ελληνοποιήσεων.

Προσανατολίζεται δε στην έκδοση νέας υπουργικής απόφασης για τον έλεγχο παραγωγής και εμπορίας γάλακτος, με κεντρικό στοιχείο την υποχρέωση τήρησης ισοζυγίου γάλακτος και από παραγωγούς.

Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στη ρύθμιση των «κόκκινων» αγροτικών δανείων και προανήγγειλε περαιτέρω εξελίξεις.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε, θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του ίδιου, του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φ. Κουρμούση, και της εκκαθαρίστριας εταιρείας (PQH), όπου -πέρα από την πορεία των αιτήσεων- θα εξεταστεί η ρύθμιση δανείων εν ενέργεια συνεταιρισμών, που είχαν πάρει κεφάλαια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στα 7.500 ευρώ το ακατάσχετο των αγροτών
Στην... εκπνοή της χρονικής προθεσμίας που είχε δώσει η κυβέρνηση, αλλά όχι στο ύψος που ανέμεναν οι παραγωγοί, η θέσπιση του ετήσιου ακατάσχετου ορίου για τους λογαριασμούς των αγροτών. Η σχετική τροπολογία...
Στα 7.500 ευρώ το ακατάσχετο των αγροτών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στρώνει χαλί σε ασφαλιστικές εταιρείες
Τον δρόμο για την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης στην αγροτική παραγωγή «στρώνει» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, επιβεβαιώνοντας ότι επιφυλάσσει ενεργό συμμετοχή ιδιωτών στον ΕΛΓΑ.
Στρώνει χαλί σε ασφαλιστικές εταιρείες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκτακτες ενισχύσεις σε ροδακινοπαραγωγούς
Εκτακτες οικονομικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, στους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Στ....
Εκτακτες ενισχύσεις σε ροδακινοπαραγωγούς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το κομφούζιο με τους αγρότες έφερε παράταση
Περιθώριο μέχρι την Παρασκευή 21 Ιουλίου έχουν περίπου 500.000 φορολογούμενοι για να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους μετά την απόφαση για ολιγοήμερη παράταση που έλαβε η ηγεσία του υπουργείου...
Το κομφούζιο με τους αγρότες έφερε παράταση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εντός διμήνου θα εξοφλούνται οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων
«Μπλόκο» στην καθυστέρηση των πληρωμών αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων από τους εμπόρους βάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προωθώντας ρύθμιση με την οποία οι επιχειρήσεις που προβαίνουν σε...
Εντός διμήνου θα εξοφλούνται οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενισχύσεις 443 εκατ. ευρώ στη βιολογική γεωργία
«Στροφή στα ποιοτικά προϊόντα» κηρύσσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κατευθύνοντας 443 εκατ. ευρώ ενισχύσεων στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, στο πλαίσιο του σχετικού Μέτρου (υπ' αριθμόν...
Ενισχύσεις 443 εκατ. ευρώ στη βιολογική γεωργία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας