Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αναμόρφωση του εταιρικού δικαίου και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης

Αναμόρφωση του εταιρικού δικαίου και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει άμεσα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη βιομηχανία, τις στρατηγικές επενδύσεις, την αναμόρφωση του εταιρικού δικαίου και την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, στους εκπροσώπους του ΣΕΒ.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα, και τον αντιπρόεδρο Κωνσταντίνο Μπίτσιο, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε ειδική αναφορά στην αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης, στον κεντρικό ρόλο που θα έχει η μεταποίηση καθώς και στην ανάγκη να αποκτήσει σύντομα η χώρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και έναν αναλυτικά επεξεργασμένο οδικό χάρτη για την επίτευξη του στόχου αύξησης στο 12% του ΑΕΠ της βιομηχανικής παραγωγής.

Από την πλευρά της η διοίκηση του ΣΕΒ κατέθεσε πρόταση που περιλαμβάνει τη δέσμη πέντε άμεσων μέτρων για τη βιομηχανία.

1. Εξυγίανση άτυπων παραγωγικών συγκεντρώσεων (π.χ. Οινόφυτα, Ασπρόπυργος)

2. Νέο πλαίσιο στρατηγικών επενδύσεων (fast track) στη μεταποίηση και ισχυρά κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και τεχνολογική καινοτομία, όπως: επιταχυνόμενες αποσβέσεις, υπερ-αποσβέσεις, υπερ-εκπτώσεις R&D, κίνητρα θέσεων εργασίας, κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις (M&As), συμψηφισμός ζημιών-κερδών κτλ.

3. Διυπουργικός συντονισμός για τη μείωση του κόστους ενέργειας.

4. Απλοποίηση της αδειοδότησης μέσω: α) της κατάργησης της κατηγοριοποίησης βάσει όχλησης και ευθυγράμμισης αυτής με την περιβαλλοντική νομοθεσία, β) της μετάπτωσης στο καθεστώς «γνωστοποίησης λειτουργίας» και των δραστηριοτήτων κατηγορίας Α2, και γ) κατάργησης της απαγόρευσης εγκατάστασης επιχειρήσεων μέσης όχλησης στην Αττική.

5. Προκήρυξη προγραμμάτων ΕΣΠΑ ειδικά για τη μεταποίηση, αλλά και έκτακτα προγράμματα για την ανασυγκρότηση βιομηχανικών περιοχών που έχουν πληγεί από την κρίση.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, «ανάκαμψη της βιομηχανίας συνεπάγεται μείωση της ανεργίας με ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, καλύτερους μισθούς και μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή. Η βιομηχανική αναγέννηση είναι δική μας ευθύνη».

Ο Θ. Φέσσας παρουσίασε και το σχέδιο βιομηχανικής αναγέννησης που το έχει επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος μαζί με την Ελληνική Παραγωγή και 27 κλαδικούς και περιφερειακούς βιομηχανικούς φορείς της χώρας, με στόχο την αύξηση του μεριδίου της μεταποίησης στο 12% του ΑΕΠ έως το 2020.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ωρα για fast track ανάπτυξη»
​Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist με θέμα την...
«Ωρα για fast track ανάπτυξη»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υφεση το 2015 βλέπει ο ΣΕΒ
Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που επιβλήθηκαν στις 29 Ιουνίου αποτυπώνονται στα επίσημα μακροοικονομικά στοιχεία και θα κρατήσουν την...
Υφεση το 2015 βλέπει ο ΣΕΒ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγκρίθηκε από τη ΔΕΗ η συμφωνία εξόφλησης των χρεών της ΛΑΡΚΟ

Η ΔΕΗ «δεν έβγαλε από την πρίζα» τη ΛΑΡΚΟ, αλλά κατέληξε σε μια δεσμευτική συμφωνία με την επιχείρηση νικελίου που επιτρέπει στην...

Εγκρίθηκε από τη ΔΕΗ η συμφωνία εξόφλησης των χρεών της ΛΑΡΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης, η στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων
H ανάκαμψη της μεσαίας τάξης και η στήριξη των πιο φτωχών στρωμάτων αποτελεί την προϋπόθεση της βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας, υπογράμμισε ο...
Προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης, η στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων