Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το πλεόνασμα απομακρύνει το «ψαλίδι» από τις συντάξεις
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το πλεόνασμα απομακρύνει το «ψαλίδι» από τις συντάξεις

  • A-
  • A+

Με διαφορετική «γραμμή» ως προς το φλέγον θέμα της περικοπής των συντάξεων εμφανίστηκαν οι δανειστές στη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στη μία πλευρά βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στηρίζοντας την ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να συζητά ακόμη και την ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις από το 2019 είτε την επιβολή μικρότερων περικοπών από αυτές που έχουν ήδη νομοθετηθεί.

Για την Ε.Ε. το μέτρο είναι δημοσιονομικό, συνεπώς αν επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το ψαλίδι στους συνταξιούχους είναι αχρείαστο.

Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) συντάσσονται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υποστηρίζοντας ότι οι μειώσεις πρέπει να εφαρμοστούν κανονικά, διότι αποτελούν μία διαρθρωτική μεταρρύθμιση.

Η διάσταση απόψεων στο εσωτερικό του κουαρτέτου αναμένεται να καταγραφεί και στο σημερινό πρώτο ραντεβού των επικεφαλής των πιστωτών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 10.00 το πρωί και θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι στο υπουργείο Οικονομικών όπως είχε αρχικά οριστεί.

Οι συζητήσεις με το κουαρτέτο των θεσμών θα έχουν χαρακτήρα ανταλλαγής πληροφοριών, όμοιο με εκείνων που έγιναν το καλοκαίρι με το ΔΝΤ (στο πλαίσιο του γνωστού άρθρου 4) και θα περιλαμβάνουν όλη την γκάμα των θεμάτων της ατζέντας των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων και του αναπτυξιακού προγράμματος.

Από την ατζέντα ξεχωρίζουν τα εξής θέματα: η πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά ενόψει της κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 και το ακανθώδες ζήτημα των συντάξεων.

Το ΔΝΤ μετέχει ως σύμβουλος με βαρύνοντα λόγο στις αγορές, αλλά χωρίς τη δύναμη επιβολής της άποψής του, όπως συνέβαινε στη μνημονιακή περίοδο.

Οι τεχνοκράτες των πιστωτών, κατά τη χθεσινή συνάντηση με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που δεν προσήλθε και της Χρυσής Αυγής που δεν εκλήθη, εισέπραξαν το μήνυμα ότι όλα τα κόμματα τάσσονται κατά της μείωσης των συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Κοστέλο άνοιξε παράθυρο για την ακύρωση του μέτρου ή την επιβολή μικρότερης μείωσης (π.χ. να κοπεί το 2019 το μισό της προσωπικής διαφοράς και να επανεξεταστεί η κατάσταση τα επόμενα χρόνια), ενώ απέρριψε την αναβολή του μέτρου.

Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο πιθανότατα δεν θα ξεκαθαρίσει πριν από τον Νοέμβριο, ενώ είναι πιθανό να παραταθεί η αγωνία μέχρι τους πρώτους μήνες του 2019.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου και θα σταλεί 15 Οκτωβρίου στα ευρωπαϊκά όργανα, θα ενσωματώνεται πιθανότατα η περικοπή των συντάξεων με την οριστική απόφαση να αφήνεται για αργότερα, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, όταν και η εικόνα εκτέλεσής του τρέχοντος προϋπολογισμού θα είναι πληρέστερη.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν και τα θέματα που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Βέβαια αυτές οι συναντήσεις δανειστών - τραπεζικών διοικήσεων θα γίνουν νωρίς το απόγευμα στο Hilton.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων ενόψει και της νέας αναθεώρησης των στόχων μείωσής τους.

Το δεύτερο ζήτημα, που έχει άμεση σχέση με την εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου, είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, καθώς εντός του Νοεμβρίου θα ξεκινήσει το «στρεσάρισμα» των εποπτικών κεφαλαίων.

Ειδικότερα, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests για τις ευρωπαϊκές τράπεζες (για τις ελληνικές ολοκληρώθηκε την άνοιξη), θα ξεκινήσει ο Εποπτικός Ελεγχος Αξιολόγησης (το SREP), που αφορά όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης.

Οι θεσμοί εστιάζουν στο κομμάτι των προβλέψεων, αλλά και της κερδοφορίας.

Ενα από τα θέματα που αναμένεται να τεθεί είναι και αυτό νομικών προσαρμογών για μια σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα ο νόμος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο οποίος έχει δημιουργήσει στρεβλώσεις που έχουν επισημανθεί στους θεσμούς και από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αλλα θέματα, για τα οποία το οικονομικό επιτελείο θα ανταλλάξει πληροφορίες με τους επικεφαλής, είναι στα εργασιακά ζητήματα (αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση υποκατώτατου) και στο ασφαλιστικό, στην αγορά ενέργειας, στις αποκρατικοποιήσεις, στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ), στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, στη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης μόνιμων γενικών γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο, στα θέματα Δικαιοσύνης κ.α.

Λίγες ώρες προτού αναχωρήσουν από την Αθήνα την Παρασκευή, προβλέπεται να έχουν ακόμα ένα ραντεβού με τους κυρίους Τσακαλώτο και Χουλιαράκη που θα είναι οι μοναδικοί πρωταγωνιστές αυτών των συναντήσεων.

Μήνυμα Τσίπρα σε δανειστές και συνταξιούχους

Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα απομακρύνει το «ψαλίδι» από τις συντάξεις. Μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία του Euronews, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε για μια ακόμα φορά μήνυμα στους δανειστές και κυρίως στους συνταξιούχους.

«Στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό είναι, αλλά και μη διαρθρωτικό είναι», ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, διατυπώνοντας έτσι τη διαφωνία του με το ΔΝΤ, ότι το μέτρο περικοπής των συντάξεων είναι διαρθρωτικό και συνεπώς δεν συνδέεται με τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για τις συντάξεις, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα βεβαίως και είναι υποχρεωμένη να πιάνει τους συμφωνημένους στόχους, αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα αποφασίζουν αυτές για τα μέσα και τις πολιτικές μέσα από τις οποίες θα επιτυγχάνονται οι στόχοι. «Εμείς έχουμε τη σαφή δέσμευση να υλοποιήσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019», είπε ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι τα νούμερα θα είναι θετικά και άρα «θα καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι προς όφελος της οικονομίας, αλλά και προς όφελος των συνταξιούχων και της κοινωνικής πλειοψηφίας».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λεπτή ισορροπία για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων
Τη δική του ατζέντα θέλει να επιβάλει το ΔΝΤ και στα θέματα της τραπεζικής εποπτείας στην ευρωζώνη με την εμμονή που δείχνει στο θέμα των ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας ότι υπάρχει ανάγκη νέας κεφαλαιοποίησης...
Λεπτή ισορροπία για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δίχτυ» προστασίας των τραπεζών στα 10 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ
Τη διατήρηση «μαξιλαριού» ασφαλείας 10 δισ. ευρώ για ενδεχόμενη νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ζητά το ΔΝΤ επισημαίνοντας το υπερβολικά υψηλό επίπεδο «κόκκινων» δανείων αλλά και τη χαμηλή...
«Δίχτυ» προστασίας των τραπεζών στα 10 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μήνυμα αποσύνδεσης του Q.E. από το χρέος
Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της Πέμπτης δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με τις διαβουλεύσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E.) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το μήνυμα προς...
Μήνυμα αποσύνδεσης του Q.E. από το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη διελκυστίνδα το χρέος
Η ομάδα των κεντρικών τραπεζιτών που δεν συμμερίζεται τις απόψεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα επιχειρήσει, όπως όλα δείχνουν, να ασκήσει πιέσεις ώστε στο κρίσιμο Εurogroup της Δευτέρας 22 Μαΐου να υπάρξει ένας...
Στη διελκυστίνδα το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν θα εφαρμοστεί άλλο ένα πρόγραμμα»
«Δεν υπάρχει διάθεση ούτε από την πλευρά της Ελλάδος ούτε από τους εταίρους της να εφαρμοστεί άλλο ένα πρόγραμμα» εκτιμά ο Γιάννης Στουρνάρας σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος να χρειαστεί η χώρα ένα ακόμα...
«Δεν θα εφαρμοστεί άλλο ένα πρόγραμμα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τσακαλώτος στην «Εφ.Συν.»: Θα δώσουμε... τεχνική βοήθεια στο ΔΝΤ
Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Αν συνεχίσουμε να υπερβαίνουμε τους στόχους και το ΔΝΤ συνεχίζει να κάνει λάθος προβλέψεις, το μόνο που μας μένει είναι να τους προσφέρουμε...
Τσακαλώτος στην «Εφ.Συν.»: Θα δώσουμε... τεχνική βοήθεια στο ΔΝΤ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας