Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι πρώτες μεταμνημονιακές επαφές με τους θεσμούς

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οι πρώτες μεταμνημονιακές επαφές με τους θεσμούς

  • A-
  • A+

Άρχισαν σήμερα οι επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, οι πρώτες μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα.

Οι συναντήσεις, που πραγματοποιούνται στο κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης και από πλευράς κυβέρνησης είναι παρόντες μόνον ο υπ. Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο αναπλ. υπουργός Γ. Χουλιαράκης, θα συνεχιστούν αύριο και μεθαύριο, οπότε και τα κλιμάκια θα αναχωρήσουν από την Αθήνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, θα είναι ολιγόωρες, δεν θα αφορούν διαπραγματεύσεις (καθώς δεν υπάρχουν πλέον μνημόνιο και προαπαιτούμενα), αλλά ανταλλαγή πληροφοριών και ενημέρωση για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Όπως σχολίασε (ΑΠΕ-ΜΠΕ) υψηλόβαθμο στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, βασικό στοιχείο των συζητήσεων είναι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου) και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Παράλληλα, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και οι μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου, όπως η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, η στελέχωση της ΑΑΔΕ, η μείωση των «κόκκινων» δανείων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα εργασιακά (αύξηση κατώτατου μισθού, αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας), η διαδικασία απλούστευσης στη χορήγηση αδειών για επενδύσεις, το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, οι αποκρατικοποιήσεις, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η καταπολέμηση της διαφθοράς κ.ά.

Για το μείζον θέμα των συντάξεων (πρέπει να μειωθούν βάσει νόμου από την 1η Ιανουαρίου) ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά θα το «ανοίξει» αναφέροντας πως δεν είναι αναγκαία η μείωση λόγω των πλεονασμάτων σε προϋπολογισμό και ΕΦΚΑ.

Αυτό, άλλωστε, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Euronews (σ.σ. θα μεταδοθεί αύριο), επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά ότι στο εξής «οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα αποφασίζουν για τα μέσα και τις πολιτικές μέσα από τις οποίες που επιτυγχάνονται οι στόχοι».

«Το λέω καθαρά. Αν πετύχουμε τους στόχους, στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, μπορούμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ναι υπό όρους» από Μέρκελ, αισιοδοξεί ο Τσακαλώτος
Θετικά είναι τα μηνύματα που φτάνουν στην Αθήνα από το Βερολίνο για το θέμα της μη περικοπής συντάξεως από 1ης Ιανουαρίου 2019 επιβεβαιώνοντας την...
«Ναι υπό όρους» από Μέρκελ, αισιοδοξεί ο Τσακαλώτος