• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 28.5°C
  4 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 25.9°C
  5 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.6°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 26.6°C
  1 BF
  28%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 26.0°C
  2 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 22.4°C
  3 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 28.8°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  3 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.8°C
  2 BF
  38%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.8°C / 24.7°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  4 BF
  32%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.5°C / 28.8°C
  3 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.1°C / 28.8°C
  4 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.3°C
  4 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  52%
EUROKINISSI - MOTION TEAM
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετάβαση στην εποχή του φυσικού αερίου

 • A-
 • A+

Η ενέργεια, μαζί με την καινοτομία, αποτέλεσαν τους νέους πυλώνες που έκαναν τη διαφορά στην 83η Εκθεση Θεσσαλονίκης. Στην ενεργειακή ατζέντα του Σαββάτου κυριάρχησαν το διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο και η ημερίδα για τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης στα Βαλκάνια, στην οποία παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Μαρκ Μενέζες.

Κοινός παρονομαστής, οι αγωγοί ΤΑΡ και IGB, καθώς και οι υποδομές υποδοχής υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα και τα σχέδια για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, που θα αναβαθμίσουν το ενεργειακό αποτύπωμα των Βαλκανίων στο οποίο η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η πενταμερής συνάντηση που προηγήθηκε, στην οποία εκτός από τους υπουργούς της Ελλάδας και των ΗΠΑ, μετείχαν και οι υπουργοί Ενέργειας από τη Σερβία, το Ισραήλ και τη Βουλγαρία.

Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπογραφεί η τελική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον αγωγό EastMed.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην αξιοποίηση του σχεδίου Γιούνκερ σε ενεργειακά επενδυτικά σχέδια», ανέφερε ο Γιώργος Μακροπουλιώτης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα.

«Ολόκληρη η περιοχή, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί την κύρια πύλη μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «βασική προϋπόθεση για την επιτυχή μετάβαση στη νέα εποχή φυσικού αερίου είναι όλες οι χώρες της περιοχής να ενώσουν τις προσπάθειές τους για να δημιουργήσουν συνέργειες και δίκτυα».

Σημείωσε πάντως ότι το φυσικό αέριο θα αποτελέσει «γέφυρα» στη μετάβαση από τον λιγνίτη προς την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που αποτελούν κεντρικό στόχο της Ε.Ε. για το 2030, σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας. Στην Ελλάδα έχουν ήδη ενταχθεί περίπου 50.000 νοικοκυριά στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Ενέργειας ΙΙ», με προϋπολογισμό ένα δισ. ευρώ μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή.

Το αρμόδιο υπουργείο ετοιμάζει επίσης νέο πρόγραμμα ύψους 2 δισ. ευρώ, που θα περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Δημοσίου, κυρίως σχολείων και νοσοκομείων.

Ο Γιώργος Σταθάκης, αλλά και η διευθύντρια του ΤΑΡ στην Ελλάδα, Κατερίνα Παπαλεξανδρή, ενημέρωσαν ότι είναι ήδη έτοιμα τα 540 από τα συνολικά 550 χλμ. του αγωγού που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και υπολογίζεται ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τη μεταφορά του αζέρικου αέριου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε επίσης ότι ολοκληρώθηκαν οι σχεδιασμοί για τον IGB, τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν τα έργα που θα υλοποιήσουν τον κάθετο άξονα του ΤΑΡ, ο οποίος προβλέπεται να επεκταθεί και στη Σερβία. Σε προχωρημένο στάδιο είναι οι συζητήσεις για την κατασκευή νέου αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στα Σκόπια.

Ο Γιώργος Σταθάκης ενημέρωσε ότι ολοκληρώνεται η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, που θα καλύψει το σύνολο των αναγκών της χώρας, ενώ σε εξέλιξη είναι η κατασκευή του FSRU, του αντίστοιχου πλωτού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη.

Στον τομέα της Ενέργειας, το αρμόδιο υπουργείο προχωρά σε δύο σημαντικές πρωτοβουλίες:

● Τη θεσμοθέτηση μέσα στην επόμενη χρονιά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, με βάση τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε.

● Την εισαγωγή των «πράσινων» πιστοποιητικών που θα αγοράζουν μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν τις οικολογικές πρακτικές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
263 εκατ. ευρώ για ενέργεια και τεχνολογία
Χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 263 εκατ. ευρώ θα πάρει η Ελλάδα από το επενδυτικό πακέτο που ενέκρινε χθες το ταμείο πολιτικής συνοχής της Ε.Ε. Αφορά τρία σημαντικά έργα, από τα οποία τα δύο ανήκουν στον...
263 εκατ. ευρώ για ενέργεια και τεχνολογία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακτωλός επενδύσεων στην ενέργεια μέχρι το 2030
​Eπενδύσεις ύψους 35 δισ. ευρώ προγραμματίζονται στον τομέα της ενέργειας ώς το 2030, από τα οποία 9 δισ. θα δοθούν σε υποδομές ηλεκτρισμού, 8,5 δισ. σε ανανεώσιμες πηγές, 4 δισ. σε υποδομές αερίου και περίπου...
Πακτωλός επενδύσεων στην ενέργεια μέχρι το 2030
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φυσικό αέριο σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Χαλκίδα, Κατερίνη, Λαμία και Σέρρες φέρνει η ΔΕΔΑ
​Φυσικό αέριο σε περισσότερα από 45.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε επτά περιφέρειες της χώρας περιλαμβάνει το 25ετές πρόγραμμα της Δημόσιας Επιχείρησης Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), που καλύπτει την κατασκευή...
Φυσικό αέριο σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Χαλκίδα, Κατερίνη, Λαμία και Σέρρες φέρνει η ΔΕΔΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Επενδύσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ στις ανανεώσιμες πηγές προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, που βρίσκεται σε διαβούλευση. Το στοιχείο ανέδειξε ο Γιώργος Σταθάκης μιλώντας χθες στην ημερίδα...
Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόμβος φυσικού αερίου γίνεται η Ελλάδα
​Σημαντικό βήμα στην ανάδειξη της Ελλάδας σε βασικό κόμβο φυσικού αερίου αποτελεί η αναβάθμιση των υποδομών της Ρεβυθούσας, μέσω της οποίας εξελίσσεται σε προνομιακό hub για την ανατολική Μεσόγειο. Ο...
Κόμβος φυσικού αερίου γίνεται η Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με αντιπαροχή το αρδευτικό δίκτυο ξεκινούν τα έργα του TAP στην Τενάγη
Με συμφωνία που οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη στην Καβάλα ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή του «ορφανού» τμήματος 11 χλμ. του Διαδριατικού Αγωγού (ΤΑΡ) από την περιοχή Τενάγη. Είναι η τελευταία εκκρεμότητα...
Με αντιπαροχή το αρδευτικό δίκτυο ξεκινούν τα έργα του TAP στην Τενάγη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας