Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αισιόδοξος για την επιτυχία της Ελλάδας ο Ρέγκλινγκ
AP Photo/Petros Giannakouris

Αισιόδοξος για την επιτυχία της Ελλάδας ο Ρέγκλινγκ

  • A-
  • A+

Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «η Ελλάδα θα γίνει μία ιστορία επιτυχίας», όπως και άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια. Αν και το ελληνικό χρέος είναι υψηλό, είπε, η Ελλάδα μπορεί να ζήσει μ' αυτό «καθώς οι ωριμάνσεις των δανείων είναι πολύ μεγάλες και τα επιτόκιά τους πολύ χαμηλότερα από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες».

Σε συνέντευξη που έδωσε στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, ο Κλάους Ρέγκλινγκ κλήθηκε να σχολιάσει γιατί είναι αισιόδοξος, όταν το χρέος της Ελλάδας είναι υψηλότερο από το 180% του ΑΕΠ και ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησής της θέλουν να ακυρώσουν μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ υπομονετικός πιστωτής. Μπορούμε, όμως, να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίσθηκαν για την Ελλάδα, αν τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχισθούν, όπως έχει συμφωνηθεί. Είμαι αισιόδοξος μετά τις πιο πρόσφατες συζητήσεις μου με τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Το επίπεδο το χρέους φαίνεται να είναι τρομακτικά αυξημένο. Η Ελλάδα, όμως, μπορεί να ζήσει με αυτό, καθώς οι ωριμάνσεις των δανείων είναι πολύ μεγάλες και τα επιτόκιά τους πολύ χαμηλότερα από ότι στις περισσότερες άλλες χώρες», τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε αν η Ευρώπη έχει πάρει τα σωστά διδάγματα από την κρίση, δέκα χρόνια μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers, ο επικεφαλής του ESM είπε ότι η Ε.Ε. έπρεπε να αντιμετωπίσει «δύο διαδοχικές κρίσεις, σε πολύ μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους, κάτι που είναι πολύ ασυνήθιστο Και οι δύο σχετίζονταν. Η κρίση του ευρώ ήταν εσωτερική, αλλά δεν θα ήταν τόσο έντονη αν δεν είχαμε λίγο πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Έχουμε περισσότερες ρυθμίσεις σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ πριν οι ρυθμίσεις ήταν πολύ λίγες».

Παραδέχθηκε ότι η «πεποίθηση ότι η αγορά αυτορυθμίζεται ήταν λάθος. Στην Ευρώπη, οι πέντε χώρες που ήταν σε κρίση έκαναν τα μαθήματά τους. Ως αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων τους, τέσσερις από αυτές είναι σε καλύτερη κατάσταση σήμερα από τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Είναι ιστορίες επιτυχίας. Ευελπιστούμε ότι η Ελλάδα θα γίνει επίσης μία ιστορία επιτυχίας».

Καθησυχάζει για Ιταλία

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ήταν καθησυχαστικός για την Ιταλία.

Όταν ρωτήθηκε αν η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να αποτελεί πηγή ακόμη μεγαλύτερης ανησυχίας, καθώς ο Σαλβίνι και ο Ντι Μάιο υπόσχονται πρόσθετες δαπάνες που θα προκαλέσουν έκρηξη του δημοσιονομικού ελλείμματος, απάντησε:

«Και οι δύο ηγέτες κομμάτων είπαν επίσης πολύ διαφορετικά πράγματα τις τελευταίες ημέρες. Είπαν ότι θέλουν να σεβασθούν τους δημοσιονομικούς κανόνες και ότι δεν θα παραβιασθεί το όριο του 3% για το έλλειμμα. Επομένως, δεν φαίνεται ότι θα εφαρμόσουν τα προεκλογικά προγράμματά τους, ασφαλώς όχι αμέσως».

Αύξηση επιτοκίων

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του ESM είπε ότι στο τελευταίο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών (Ecofin) ήταν σαφές για όλους τους υπουργούς Οικονομικών ότι θα πρέπει να προετοιμαστούν για μία αύξηση των επιτοκίων.

Όταν ρωτήθηκε πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η πίεση για μεταρρυθμίσεις στις χώρες της ευρωζώνης που χρηματοδοτούνται από τον ESM, ο Ρέγκλινγκ απάντησε: «Όσον αφορά στην Ελλάδα, απείχαμε μόνο λίγα λεπτά από το Grexit το 2015. Και στις μεγαλύτερες άλλες χώρες, επίσης, οι κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται ότι η πλειονότητα του πληθυσμού θέλει την παραμονή στο ευρώ. Για τον λόγο αυτό, δεν μπορούν να δεχθούν το μη προβλέψιμο κόστος που θα αντιμετώπιζαν, αν έφευγαν από το ευρώ».

Τέλος, ο επικεφαλής του ESM είπε ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει όταν ο Μηχανισμός μετατραπεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

«Δεν έχω σχέδιο να πάρω σύνταξη, η σύνταξη δεν είναι καλή για την υγεία. Το προσωπικό παραμένει το ίδιο, όπως και ο επικεφαλής. Θα περάσει, ωστόσο, τουλάχιστον ένα έτος μέχρι να υπάρξει η επέκταση των αρμοδιοτήτων. Και πιθανότατα θα κρατήσουμε το όνομα του ESM, ώστε να αποφευχθεί η όποια σύγχυση», δήλωσε.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Σε καλό δρόμο η Ελλάδα εφόσον συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις»
Χωρίς τη δημιουργία των μηχανισμών στήριξης, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πιθανότατα θα αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν το ευρώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού...
«Σε καλό δρόμο η Ελλάδα εφόσον συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ESM: Μεγάλη επιτυχία το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης στην Ελλάδα
Μετά τις διαβεβαιώσεις του Ευρωπαίου επίτροπου Πιερ Μοσκοβισί ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις για την Ελλάδα στην έκθεση της Κομισιόν για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2019 που κατέθεσε στις Βρυξέλλες η...
ESM: Μεγάλη επιτυχία το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης στην Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το τέλος των μνημονίων και ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, κάνοντας τον απολογισμό με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια χωρίς δάνεια, για πρώτη φορά από τις αρχές του...
Το τέλος των μνημονίων και ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τριμηνιαίοι έλεγχοι και εξάμηνη ανανέωση
Η ενισχυμένη εποπτεία περιλαμβάνει τριμηνιαίες αξιολογήσεις και θα ισχύει αρχικά για μια περίοδο έξι μηνών, ενώ θα μπορεί να ανανεώνεται κάθε έξι μήνες. Έτσι είναι πιθανό να παραμείνει σε ισχύ για όσο διάστημα...
Τριμηνιαίοι έλεγχοι και εξάμηνη ανανέωση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συγχαρητήρια και από τον Ρέγκλινγκ
Με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, συναντήθηκε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο μέγαρο Μαξίμου, με την οικονομία αλλά και το θέμα της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ...
Συγχαρητήρια και από τον Ρέγκλινγκ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά της»
«Εάν η Ελλάδα εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις, μπορεί να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα τον Αύγουστο», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, έκανε λόγο για «εντυπωσιακές προσπάθειες προσαρμογής» και...
«Η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά της»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ