• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.6°C / 20.1°C
  1 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.1°C / 19.8°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 18.8°C
  3 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.3°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.5°C / 15.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 19.3°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.4°C / 15.6°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.8°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.3°C / 18.9°C
  1 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  5 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  0 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.5°C / 14.5°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  1 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 19.3°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.7°C / 20.0°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  53%

Το πιο καυτό θέμα για την κυβέρνηση είναι οι συντάξεις και τα περιθώρια που έχει για να αναστείλει την περικοπή τους από την 1η Ιανουαρίου του 2019

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο μικροσκόπιο του «κουαρτέτου» οι φορο-ανάσες

 • A-
 • A+

Οι περικοπές στις συντάξεις μαζί με τον προϋπολογισμό του 2019 και το σχέδιο αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, που θα συνοδευτεί από μείωση των εισπράξεων κατά 850 εκατ. ευρώ, συγκροτούν μεταξύ άλλων την «ατζέντα» των θεμάτων που θα συζητηθούν με τους δανειστές στην πρώτη μεταμνημονιακή επίσκεψή τους στην Ελλάδα.

Τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και από σήμερα θα αρχίσουν να οργώνουν όλα τα υπουργεία που εμπλέκονται στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις (υπουργείο Οικονομικών, Γενικό Λογιστήριο, υπουργείο Εργασίας, υπουργείο Ανάπτυξης), ενώ επίσκεψη θα υπάρξει και στην Τράπεζα της Ελλάδος για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Δύο ημέρες μετά θα αφιχθούν στην πρωτεύουσα οι επικεφαλής επισπεύδοντας κατά ένα μήνα την επίσκεψή τους που ήταν αρχικά να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο και άλλαξε έπειτα από αίτημα των ελληνικών αρχών.

Το κουαρτέτο θα μείνει μέχρι την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου στη χώρα μας, διάστημα το οποίο θεωρείται αρκετό για να συζητήσει με τους εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς την πορεία των βασικών μεγεθών της οικονομίας και τα σχέδιά της για φορο-ελαφρύνσεις που θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2019, στη βάση των χθεσινών εξαγγελιών του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ.

Ο προϋπολογισμός

Στο οικονομικό επιτελείο δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στον προϋπολογισμό του 2019 όχι μόνο γιατί θα είναι ο πρώτος μετά το Μνημόνιο αλλά διότι με αυτόν η κυβέρνηση θα πορευτεί προς τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις που έχει την επόμενη χρονιά (ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, εθνικές εκλογές). Το πιο καυτό θέμα για την κυβέρνηση είναι οι συντάξεις και τα περιθώρια που έχει να αναστείλει την περικοπή τους από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία στου στη ΔΕΘ άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο ότι δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο προεξοφλώντας ότι οι θεσμοί θα αναγνωρίσουν πως η Αθήνα επιτυγχάνει υπερπλεονάσματα ακόμη και χωρίς αυτό.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου, θα ενσωματώνεται πιθανότατα η περικοπή των συντάξεων, με την οριστική απόφαση να αφήνεται για αργότερα, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμό τον Νοέμβριο, όταν και η εικόνα εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού θα είναι πληρέστερη.

Ανάλογα σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση στο θέμα του αφορολογήτου βάζοντας στο τραπέζι πρόταση να μην ισχύσει το «ψαλίδι» από 1ης Ιανουαρίου του 2020.

Στην πρώτη αυτή επίσκεψη οι δανειστές θα θελήσουν να ενημερωθούν και για τα υπόλοιπα θέματα που περιλαμβάνει η μεταμνημονιακή εποπτεία στην οποία υπάγεται πλέον η Ελλάδα, όπως είναι τα εργασιακά και ειδικά το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού, η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η τοποθέτηση μόνιμων γενικών γραμματέων και διευθυντών στο Δημόσιο, το πλάνο μείωσης των «κόκκινων» δανείων, η πρόοδος στις αποκρατικοποιήσεις, το σχέδιο ανάπτυξης των περιουσιακών στοιχείων του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος κ.ά.

Με τους δανειστές το οικονομικό επιτελείο θα συζητήσει και τη μετάλλαξη του ΕΝΦΙΑ σε Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα μεταφέρει τα φορολογικά βάρη από τους φορολογούμενους με μικρή ακίνητη περιουσία στους έχοντες μεσαία και μεγάλη.

Οι νέες αντικειμενικές τιμές που θα προκύψουν από τις δύο αναθεωρήσεις στις αντικειμενικές θα αποτελέσουν το κλειδί των επιβαρύνσεων ή των ελαφρύνσεων που θα προκύψουν τελικά για περίπου 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η δομή του νέου φόρου θα στηρίζεται είτε στην πρόβλεψη ενός μικρού αφορολογήτου, ενδεχομένως έως τα 20.000 ευρώ, ή στην εφαρμογή πολύ χαμηλών συντελεστών για τα πρώτα κλιμάκια του κύριου φόρου.

Αυτό επίσης που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι αν τελικά συμπεριληφθούν στον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια ή αν θα συνεχίσουν να εξαιρούνται όπως συμβαίνει σήμερα.

Αμέσως μετά το τέλος της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου θα εκδοθούν δύο εκθέσεις.

Η πρώτη της ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιευτεί τον Νοέμβριο και η δεύτερη στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η τρίτη έκθεση θα βγει τέλη Μαΐου, όταν η Κομισιόν θα εκδώσει και τις επιμέρους ανά κράτος συστάσεις για τα κράτη-μέλη. Και η τέταρτη πάλι τον Νοέμβριο του 2019, κλείνοντας τον κύκλο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δραστικό «κούρεμα» στις φοροελαφρύνσεις
Στο 1,5 δισ. ευρώ βλέπουν οι δανειστές το δημοσιονομικό κενό, τρεις μέρες πριν την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού ● Αποκλείουν την κάλυψη του κενού με τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά...
Δραστικό «κούρεμα» στις φοροελαφρύνσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσχέδιο προϋπολογισμού με δύο σενάρια
Τον δρόμο των δύο σεναρίων για τις συμφωνηθείσες περικοπές στις συντάξεις επέλεξε να ακολουθήσει η κυβέρνηση με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ώστε να μη διαταραχθεί το καλό κλίμα με τους δανειστές και...
Προσχέδιο προϋπολογισμού με δύο σενάρια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Διαβολοβδομάδα» για την αξιολόγηση
Αφορολόγητο, συντάξεις, απολύσεις και πρωτογενή πλεονάσματα μπαίνουν από σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Η άφιξη των τεσσάρων επικεφαλής των Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESΜ στην Αθήνα έχει σημάνει...
«Διαβολοβδομάδα» για την αξιολόγηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Καίγεται» το αφήγημα του προϋπολογισμού
Χαμηλότερη ανάπτυξη στην περιοχή του 2,5% και υψηλότερο έλλειμμα προβλέπουν οι αναθεωρημένες προς το μαύρο προβλέψεις του προϋπολογισμού για την οικονομία το 2022.
«Καίγεται» το αφήγημα του προϋπολογισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποδοχή θεσμών με... ομοβροντία παρατάσεων
Κλειδώνουν σε συνεργασία με τους δανειστές οι αλλαγές στην κλίμακα του ΕΝΦΙΑ και οριστικοποιείται ο λογαριασμός πληρωμής για το 2022 με κέρδη και ζημιές για πάνω από 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.
Υποδοχή θεσμών με... ομοβροντία παρατάσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε βάθος εξαετίας τα αναδρομικά
Κόστος 3,9 δισ. «πυρπολεί» τον προϋπολογισμό αλλά και τις ισορροπίες με τους δανειστές ● Το βασικό σενάριο για τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ ● Αγνωστο τι θα γίνει με 600.000 συνταξιούχους του...
Σε βάθος εξαετίας τα αναδρομικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας