• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.4°C / 23.4°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 23.1°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 25.0°C
  0 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 23.8°C
  1 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  3 BF
  33%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 21.5°C
  0 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 18.1°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 24.9°C
  5 BF
  47%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.8°C
  4 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 22.8°C
  5 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 18.5°C
  0 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  53%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 22.9°C
  2 BF
  35%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 21.6°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  4 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.2°C
  3 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.3°C
  3 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 22.2°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  43%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ελληνικά ομόλογα

 • A-
 • A+

Με το βλέμμα καρφωμένο στις αγορές και τα μηνύματα που στέλνουν για τις επικείμενες «παροχές» βρίσκεται η κυβέρνηση, λόγω των ισχυρών πιέσεων που εξακολουθούν να υφίστανται τα ελληνικά ομόλογα, καθιστώντας απαγορευτικά τα σχέδια για εξωτερικό δανεισμό.

Το «ράλι» στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων συνεχίστηκε και χθες, με το 10ετές να «σκαρφαλώνει» ενδοσυνεδριακά ακόμη και σε επίπεδα πάνω από το 4,6% με τη διαφορά (spread) σε σχέση με το γερμανικό Bund να ξεπερνά τις τέσσερις μονάδες βάσης. Αυξητικές τάσεις επικράτησαν χθες και στο ελληνικό 5ετές ομόλογο, που έκλεισε τελικά στο 3,575%.

Κάποιοι αναλυτές συνέδεσαν τις πιέσεις που δέχθηκαν τα ελληνικά αξιόχρεα με την κρίση που επικρατεί στις αναπτυσσόμενες αγορές, με κυριότερα παραδείγματα την Τουρκία και την Αργεντινή, ενώ κάποιοι άλλοι απέδωσαν το πρόβλημα στις ανησυχίες των επενδυτών για το ενδεχόμενο ανατροπής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Αυτό βέβαια το οποίο προκαλεί εντύπωση είναι ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξάνονται την ίδια στιγμή που εκείνες των ιταλικών χρεογράφων υποχωρούν αισθητά (2,89% στο 10ετές).

Ανησυχίες

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η «κούρσα» στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για το αν η χώρα μπορεί να αποδεσμευτεί από το αρνητικό διεθνές κλίμα και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών ως μία καλή ευκαιρία τοποθέτησης.

Τους τελευταίους μήνες, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν υψηλές και ευμετάβλητες, παρά τα καλά νέα που προηγήθηκαν, όπως τα μέτρα ελάφρυνσης για ελληνικό χρέος που ανακοίνωσε το Eurogroup τον Ιούνιο και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης.

Στο μεσοδιάστημα, υπήρξαν και οι προειδοποιητικές συστάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να παρεκκλίνει από τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Ενα λάθος σήμα για χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα δυσκόλευε την έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές και θα καθιστούσε υπερβολικά ακριβό το κόστος δανεισμού για την κάλυψη των αναγκών μετά το τέλος του 2019.

Στην κατεύθυνση αυτή -σύμφωνα με πληροφορίες- εξετάζεται οι όποιες παροχές να είναι μετρημένες και να μην ξεφεύγουν από τις κόκκινες γραμμές που ατύπως έχουν βάλει οι δανειστές στη μεταμνημονιακή εποχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και φέτος πρόκειται να δοθεί κοινωνικό μέρισμα από το υπερπλεόνασμα που φαίνεται ότι θα πετύχει ο προϋπολογισμός, το οποίο μάλιστα δεν θα περιορίζεται στα 107 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, αλλά θα φτάσει στα 800 - 900 εκατ. ευρώ. Για το 2019, οι εκτιμήσεις και μάλιστα από την πλευρά των θεσμών ανεβάζουν την υπέρβαση στα 600 με 650 εκατ. ευρώ.

Το κοινωνικό μέρισμα πιθανότατα θα αφορά την καταβολή «13ης σύνταξης» και το ύψος του θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού τουλάχιστον στο 10μηνο του έτους, έτσι ώστε να επιβεβαιωθούν πρώτα οι προβλέψεις για το υπερπλεόνασμα.

Ωστόσο, το μεγάλο ζητούμενο αφορά τις συντάξεις. Εάν δηλαδή θα υπάρξουν εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε να μην προχωρήσει η περικοπή τους την 1-1-2019.

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, το οποίο αντιμετωπίζεται θετικά από τα ευρωπαϊκά όργανα, είναι ότι το μέτρο δεν είναι αναγκαίο για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% το 2019.

Φρένο από ΔΝΤ

Το μόνο που διαφωνεί είναι το ΔΝΤ, το οποίο υποστηρίζει ότι η περικοπή των συντάξεων μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από 1/1/2020 αποτελούν βασικό πυλώνα για τη διατήρηση του πλεονάσματος στο 3,5%, καθώς το «καθαρό» δημοσιονομικό όφελος υπολογίζεται σε περίπου 2,2 δισ. ευρώ.

Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η εφαρμογή των δύο αυτών μέτρων, η κυβέρνηση πρέπει να βρει αντίστοιχο ισοδύναμο, το οποίο δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη μη εφαρμογή των αντιμέτρων, τα οποία όμως και πάλι δεν φθάνουν για να καλύψουν τη δημοσιονομική τρύπα που θα δημιουργηθεί.

Διλήμματα

Αφενός μεν αυτά τα ψηφισμένα αντίμετρα ανέρχονται σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ, άρα υπολείπονται κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ από την απόδοση των περικοπών στις συντάξεις, αφετέρου δε συμπεριλαμβάνουν βασικά κοινωνικά μέτρα, όπως τα νέα οικογενειακά επιδόματα, το νέο επίδομα στέγασης και η επιδότηση στη φαρμακευτική δαπάνη.

Απ’ την άλλη η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί: για περιορισμό του ΕΝΦΙΑ κατά 209 εκατ. ευρώ για συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων, για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για κάποιες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, για μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% με κόστος 877 εκατ. ευρώ, καθώς και για σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%, με κόστος 461 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο εφαρμογής για τον προϋπολογισμό και τα Ταμεία.

Στο «πακέτο» με τις παροχές έχει μπει και η μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης από το 24% στο 13%.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι 20 βασικές μεταμνημονιακές δεσμεύσεις
​Ετοιμο είναι το κείμενο του προγράμματος αυξημένης εποπτείας στο οποίο θα υπαχθεί η χώρα μετά τις 20 Αυγούστου και θα φέρει την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης ● Εχει βάση τα τελευταία εδάφια που έχουν...
Οι 20 βασικές μεταμνημονιακές δεσμεύσεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαστίγιο και καρότο για την τελευταία δόση
Με τον κίνδυνο να μην πάρει ολόκληρη την τελευταία δόση των 11,7 δισ. από τα μνημόνια έρχεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση, η οποία, φέτος, δεν πιέζεται με τις πληρωμές του χρέους της Ελλάδας ● Η κυβέρνηση έχει...
Μαστίγιο και καρότο για την τελευταία δόση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεύτερες σκέψεις για την έξοδο στις διεθνείς αγορές
Η διεθνής αρνητική συγκυρία υποχρεώνει την κυβέρνηση να κάνει αργά χθες βράδυ δεύτερες σκέψεις για την έξοδό της στις διεθνείς αγορές. Παρά την εντολή που δόθηκε από τον ΟΔΔΗΧ στους ανάδοχους (Barclays, BNP...
Δεύτερες σκέψεις για την έξοδο στις διεθνείς αγορές
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσχεραίνει την έξοδο στις αγορές το ΔΝΤ
Η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά μη βιώσιμο» για το ελληνικό χρέος στην έκθεση βιωσιμότητας δίνει πάτημα στους επίδοξους επενδυτές να ζητήσουν από την Αθήνα μεγαλύτερα...
Δυσχεραίνει την έξοδο στις αγορές το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπ’ ατμόν για νέα «έξοδο»
Mε αναμμένες τις μηχανές για νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο θέλοντας να εκμεταλλευτεί τις άκρως ευνοϊκές συνθήκες...
Υπ’ ατμόν για νέα «έξοδο»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμπανάκι για τις 16 δεσμεύσεις
Οι καθυστερήσεις, που εντόπισαν οι δανειστές, στην εφαρμογή 16 ανελαστικών μεταρρυθμίσεων βάζουν την Ελλάδα στο κάδρο του Euro Working Group (EWG), που συνεδριάζει αυτή την Πέμπτη για να προετοιμάσει το...
Καμπανάκι για τις 16 δεσμεύσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας