Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ελληνικά ομόλογα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ελληνικά ομόλογα

  • A-
  • A+

Με το βλέμμα καρφωμένο στις αγορές και τα μηνύματα που στέλνουν για τις επικείμενες «παροχές» βρίσκεται η κυβέρνηση, λόγω των ισχυρών πιέσεων που εξακολουθούν να υφίστανται τα ελληνικά ομόλογα, καθιστώντας απαγορευτικά τα σχέδια για εξωτερικό δανεισμό.

Το «ράλι» στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων συνεχίστηκε και χθες, με το 10ετές να «σκαρφαλώνει» ενδοσυνεδριακά ακόμη και σε επίπεδα πάνω από το 4,6% με τη διαφορά (spread) σε σχέση με το γερμανικό Bund να ξεπερνά τις τέσσερις μονάδες βάσης. Αυξητικές τάσεις επικράτησαν χθες και στο ελληνικό 5ετές ομόλογο, που έκλεισε τελικά στο 3,575%.

Κάποιοι αναλυτές συνέδεσαν τις πιέσεις που δέχθηκαν τα ελληνικά αξιόχρεα με την κρίση που επικρατεί στις αναπτυσσόμενες αγορές, με κυριότερα παραδείγματα την Τουρκία και την Αργεντινή, ενώ κάποιοι άλλοι απέδωσαν το πρόβλημα στις ανησυχίες των επενδυτών για το ενδεχόμενο ανατροπής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Αυτό βέβαια το οποίο προκαλεί εντύπωση είναι ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξάνονται την ίδια στιγμή που εκείνες των ιταλικών χρεογράφων υποχωρούν αισθητά (2,89% στο 10ετές).

Ανησυχίες

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η «κούρσα» στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για το αν η χώρα μπορεί να αποδεσμευτεί από το αρνητικό διεθνές κλίμα και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών ως μία καλή ευκαιρία τοποθέτησης.

Τους τελευταίους μήνες, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν υψηλές και ευμετάβλητες, παρά τα καλά νέα που προηγήθηκαν, όπως τα μέτρα ελάφρυνσης για ελληνικό χρέος που ανακοίνωσε το Eurogroup τον Ιούνιο και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης.

Στο μεσοδιάστημα, υπήρξαν και οι προειδοποιητικές συστάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να παρεκκλίνει από τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Ενα λάθος σήμα για χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα δυσκόλευε την έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές και θα καθιστούσε υπερβολικά ακριβό το κόστος δανεισμού για την κάλυψη των αναγκών μετά το τέλος του 2019.

Στην κατεύθυνση αυτή -σύμφωνα με πληροφορίες- εξετάζεται οι όποιες παροχές να είναι μετρημένες και να μην ξεφεύγουν από τις κόκκινες γραμμές που ατύπως έχουν βάλει οι δανειστές στη μεταμνημονιακή εποχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και φέτος πρόκειται να δοθεί κοινωνικό μέρισμα από το υπερπλεόνασμα που φαίνεται ότι θα πετύχει ο προϋπολογισμός, το οποίο μάλιστα δεν θα περιορίζεται στα 107 εκατ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, αλλά θα φτάσει στα 800 - 900 εκατ. ευρώ. Για το 2019, οι εκτιμήσεις και μάλιστα από την πλευρά των θεσμών ανεβάζουν την υπέρβαση στα 600 με 650 εκατ. ευρώ.

Το κοινωνικό μέρισμα πιθανότατα θα αφορά την καταβολή «13ης σύνταξης» και το ύψος του θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού τουλάχιστον στο 10μηνο του έτους, έτσι ώστε να επιβεβαιωθούν πρώτα οι προβλέψεις για το υπερπλεόνασμα.

Ωστόσο, το μεγάλο ζητούμενο αφορά τις συντάξεις. Εάν δηλαδή θα υπάρξουν εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε να μην προχωρήσει η περικοπή τους την 1-1-2019.

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, το οποίο αντιμετωπίζεται θετικά από τα ευρωπαϊκά όργανα, είναι ότι το μέτρο δεν είναι αναγκαίο για την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% το 2019.

Φρένο από ΔΝΤ

Το μόνο που διαφωνεί είναι το ΔΝΤ, το οποίο υποστηρίζει ότι η περικοπή των συντάξεων μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από 1/1/2020 αποτελούν βασικό πυλώνα για τη διατήρηση του πλεονάσματος στο 3,5%, καθώς το «καθαρό» δημοσιονομικό όφελος υπολογίζεται σε περίπου 2,2 δισ. ευρώ.

Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η εφαρμογή των δύο αυτών μέτρων, η κυβέρνηση πρέπει να βρει αντίστοιχο ισοδύναμο, το οποίο δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη μη εφαρμογή των αντιμέτρων, τα οποία όμως και πάλι δεν φθάνουν για να καλύψουν τη δημοσιονομική τρύπα που θα δημιουργηθεί.

Διλήμματα

Αφενός μεν αυτά τα ψηφισμένα αντίμετρα ανέρχονται σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ, άρα υπολείπονται κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ από την απόδοση των περικοπών στις συντάξεις, αφετέρου δε συμπεριλαμβάνουν βασικά κοινωνικά μέτρα, όπως τα νέα οικογενειακά επιδόματα, το νέο επίδομα στέγασης και η επιδότηση στη φαρμακευτική δαπάνη.

Απ’ την άλλη η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί: για περιορισμό του ΕΝΦΙΑ κατά 209 εκατ. ευρώ για συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων, για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για κάποιες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, για μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% με κόστος 877 εκατ. ευρώ, καθώς και για σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%, με κόστος 461 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο εφαρμογής για τον προϋπολογισμό και τα Ταμεία.

Στο «πακέτο» με τις παροχές έχει μπει και η μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης από το 24% στο 13%.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
#ZEROPLASTIC: Μέτρα για τη δραστική μείωση των πλαστικών μίας χρήσης από την COSMOTE
Η COSMOTE παίρνει θέση στην παγκόσμια κινητοποίηση για τον περιορισμό των πλαστικών αποβλήτων, λαμβάνοντας δραστικά μέτρα για τη μείωση της χρήσης...
#ZEROPLASTIC: Μέτρα για τη δραστική μείωση των πλαστικών μίας χρήσης από την COSMOTE
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Τα OREO στο Μουσείο των Ψευδαισθήσεων μέχρι 7 τις Ιουλίου
Τα μπισκότα OREO κατακτούν το Μουσείο των Ψευδαισθήσεων με παιχνιδιάρικες εγκαταστάσεις και δημιουργούν μία αξέχαστη οπτική εμπειρία για ...
Τα OREO στο Μουσείο των Ψευδαισθήσεων μέχρι 7 τις Ιουλίου
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
H Emirates δεσμεύεται να μειώσει τα πλαστικά μιας χρήσης εν πτήσει
Η Emirates ανακοίνωσε δέσμευση για το διεθνές δίκτυο προορισμών της, να μειώσει τα πλαστικά μίας χρήσης στα αεροσκάφη της. Από την 1η Ιουνίου,...
H Emirates δεσμεύεται να μειώσει τα πλαστικά μιας χρήσης εν πτήσει
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
H επιστήμη των πολιτών παίρνει μορφή στη Αθήνα στο πλαίσιο της τελικής επίδειξης scent
Το έργο Scent αποκαλύπτει μια σειρά νέων περιβαλλοντικών εφαρμογών για τη βελτίωση της χαρτογράφησης των πλημμυρικών φαινομένων. Μια νέα σειρά...
H επιστήμη των πολιτών παίρνει μορφή στη Αθήνα στο πλαίσιο της τελικής επίδειξης scent
ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Ούζο ΜΙΝΙ roadshow στην Ελλάδα
Το Ούζο ΜΙΝΙ Μυτιλήνης, αυτό το καλοκαίρι, ταξιδεύει σε μερικά από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας και μας κερνάει ούζο και τοπικούς μεζέδες, παρέα με...
Ούζο ΜΙΝΙ roadshow στην Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας