• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 3.4°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -6.0°C / -1.5°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 3.0°C
  4 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -0.9°C
  3 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -4°C -6.3°C / -2.1°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -9°C -9.6°C / -7.7°C
  4 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / 2.6°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.2°C / 4.2°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 1.9°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.3°C
  7 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.4°C / 2.6°C
  6 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  4 BF
  56%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -2.5°C
  4 BF
  58%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -2.5°C / -1.1°C
  2 BF
  78%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.8°C / 4.9°C
  0 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C -0.1°C / 3.6°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -6.7°C / -1.2°C
  2 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -5.6°C / -1.4°C
  1 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -9°C -9.2°C / -9.2°C
  2 BF
  58%

Τις προθέσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το θέμα των συντάξεων θα έχει την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο άτυπο Eurogroup της Βιέννης, που θα συνεδριάσει αυτή την Παρασκευή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παράθυρο αισιοδοξίας για τους συνταξιούχους

 • A-
 • A+

Νέο μήνυμα αισιοδοξίας σε 700.000 συνταξιούχους έστειλαν χθες οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι οποίοι εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να επανεξετάσουν το θέμα των προ-νομοθετημένων μειώσεων, σε ποσοστό έως 18% επί της προσωπικής διαφοράς, από 1ης Ιανουαρίου του 2019.

«Οι περικοπές των συντάξεων και το αίτημα αναστολής τους θα εξεταστούν με τον επόμενο προϋπολογισμό» δήλωσε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πλαίσιο ενημέρωσης πριν από το άτυπο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Παρασκευή στη Βιέννη και τη χώρα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Θα εξεταστούν παράμετροι που σχετίζονται και με την κοινωνική επίδραση των περικοπών. Πολλοί συνταξιούχοι χρησιμοποιούν τις συντάξεις για να ενισχύσουν την οικογένεια» είπε ο ίδιος αξιωματούχος, για να συμπληρώσει ότι «οι θεσμοί αναμένουν λεπτομερή ελληνική πρόταση καθώς η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη υπό διαφορετικές δημοσιονομικές συνθήκες».

Κορυφαίος αξιωματούχος της κυβέρνησης δηλώνει «αισιόδοξος ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα επιμείνουν στην περικοπή των συντάξεων».

Ωστόσο επισήμανε ότι η αναστολή του μέτρου θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, οι οποίοι αναζητούν μια βιώσιμη λύση στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας με την πλήρη ενοποίηση των περίπου 200 συνταξιοδοτικών Ταμείων και παράλληλα εξετάζουν τον καταμερισμό των επιπτώσεων των συνταξιοδοτικών περικοπών με ορισμένα αντισταθμιστικά μέτρα.

Το ΔΝΤ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι πρόκειται για ψηφισμένο διαρθρωτικό μέτρο, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμοστεί. Ελληνικές πηγές αναφέρουν πάντως ότι, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η δημοσιονομική επίπτωση από την προβλεπόμενη στο Μεσοπρόθεσμο περικοπή των συντάξεων θα περιληφθεί κανονικά στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου, ώστε να μην υπάρξει αρνητικό σήμα στις αγορές.

Στη συνέχεια, όταν θα υπάρξει καλύτερη εικόνα για την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος και το 2019, με την κατάθεση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους τον Νοέμβριο, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια. Και αυτό για να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία για την υπέρβαση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα βρίσκεται εντός δημοσιονομικών στόχων και σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των θεσμών (Επιτροπής και ΕΚΤ), το 2019, το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται στο 3,85% του ΑΕΠ, κάτι το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει ένα δημοσιονομικό περιθώριο της τάξης των 630 εκατ. ευρώ.

Οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα λίγες ημέρες μετά τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης στην οποία ο πρωθυπουργός θα δώσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής στη μεταμνημονιακή εποχή, το οποίο και θα αξιολογηθεί από τους δανειστές και τις αγορές.

Η αποστολή της 10ης Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει ώς τις 14 του μήνα. Η πρώτη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας θα δημοσιευτεί τον Νοέμβριο και η δεύτερη έκθεση στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι θεσμοί θα αναθεωρήσουν τις μακροοικονομικές προβλέψεις της οικονομίας, αλλά θα τις επικαιροποιήσουν τον Νοέμβριο, οπότε και θα εκδοθούν τελικά στοιχεία.

Πέραν του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019, που θα πρέπει να έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου και θα αποτελέσει βασικό αντικείμενο της επικείμενης αποστολής, οι θεσμοί, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ευρωζώνης, θα εξετάσουν την πρόοδο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, οι αλλαγές στο δικαστικό σύστημα και η στελέχωση της Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Οι επικεφαλής θα ζητήσουν από τις ελληνικές αρχές την επικαιροποίηση της στρατηγικής της ανάπτυξης της Ελλάδας.

Οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανόν να μη γίνουν στο «Χίλτον» και να επιστρέψουν στα υπουργεία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ισως τα μέτρα ληφθούν πιο νωρίς
«Παράθυρο» να εφαρμοστούν νωρίτερα τα μέτρα λιτότητας του ΔΝΤ -περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο- ανοίγει η υστέρηση των φορολογικών εσόδων τον Ιούλιο από τους απλήρωτους φόρους των πολιτών, καθώς το...
Ισως τα μέτρα ληφθούν πιο νωρίς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράταση για ασφαλιστικό - φορολογικό
Τα «αγκάθια» της δεύτερης δέσμης προαπαιτουμένων βάζουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κυβέρνηση και δανειστές, μετά την έγκριση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και το «πράσινο φως» για την εκταμίευση από τον...
Παράταση για ασφαλιστικό - φορολογικό
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση
«Γραμμή άμυνας» για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων (δώρα και επιδόματα άδειας στο Δημόσιο), τα οποία μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ, στήνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που κατακλυστεί από...
Ξεκινά η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρή παράταση στην αγωνία για τις συντάξεις
Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί η κυβέρνηση ώστε το θέμα με την αναστολή ή τη μερική περικοπή της προσωπικής διαφοράς να να συζητηθεί στο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου. Στο υπουργείο Οικονομικών είχαν...
Μικρή παράταση στην αγωνία για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πράσινο φως» για τις συντάξεις
Tο Ταμείο, χωρίς τον ρόλο του «υπερ - επόπτη» στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα, έπαψε να αποτελεί εμπόδιο για την ακύρωση του μέτρου των μειώσεων στις συντάξεις. Ο υπ. Οικονομικών επιστρέφει από το Μπαλί έχοντας...
«Πράσινο φως» για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αισιοδοξία για τις συντάξεις
Σε έκτακτο Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων. Την ίδια ώρα η Αθήνα επεξεργάζεται σχέδια...
Αισιοδοξία για τις συντάξεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας