• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 28.6°C
  4 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.2°C / 27.1°C
  4 BF
  53%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.9°C / 25.0°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.2°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.5°C
  3 BF
  43%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 20.0°C / 24.4°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  4 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 25.2°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Θύελλα
  25°C 24.9°C / 27.3°C
  4 BF
  44%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.5°C / 26.6°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.8°C
  5 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 24.5°C / 29.8°C
  2 BF
  21%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 22.1°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  0 BF
  67%
MOTION TEAM/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΕΒΖ πήρε πολύτιμο χρόνο για να βρει λύσεις

 • A-
 • A+

Η αίτηση ένταξης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο άρθρο 106Α του Πτωχευτικού Κώδικα είναι η τελευταία προσπάθεια της βιομηχανίας για να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία, καθώς αυτό που καταρχήν αποκομίζει είναι προστασία από τους πιστωτές για περίοδο τεσσάρων μηνών.

Ο χρόνος στη φάση αυτή φαίνεται να είναι απαραίτητος προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στη διοίκηση της ΕΒΖ να βρει τρόπους, μεθόδους και… διόδους για τη χρηματοδότηση των άμεσων αναγκών και χρεών της. Διότι, αν και κατά πολύ μειωμένη η φετινή σπορά της τευτλοκαλλιέργειας, η βιομηχανία έχει αφενός υποχρεώσεις για φάρμακα έναντι των αγροτών που κρατούν όρθια την καλλιέργεια στον τόπο και αφετέρου υπάρχουν οφειλές σε αγρότες της Ορεστιάδας για τα περυσινά ασυγκόμιστα τεύτλα (περί τις 500.000 ευρώ) αλλά και στους εργαζομένους της βιομηχανίας.

Εγκυρες πηγές της διοίκησης της ΕΒΖ έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι «αγρότες και εργαζόμενοι –στους οποίους οφείλονται δύο δεκαπενθήμερα και το επίδομα αδείας– είναι οι τελευταίοι που πρέπει να ανησυχούν ότι θα χάσουν τα λεφτά τους και ότι η διοίκηση είναι στο πλευρό τους, γιατί αποτελούν προτεραιότητα σε όλες τις κινήσεις που κάνει».

Αλλες πληροφορίες θέλουν παράλληλα τα «παλιά τρωκτικά» της ΕΒΖ να συνεχίζουν το έργο τους μέχρι σήμερα, καθώς, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, «ενώ η διοίκηση είχε βρει ένα μικρό ποσό μέσα στο καλοκαίρι, “κάποιοι” ενημέρωσαν ιδιώτη στον οποίο η εταιρεία έχει οφειλή και ο οποίος κινήθηκε δεσμεύοντας λογαριασμούς της ΕΒΖ. Τελικά, το συγκεκριμένο ποσό “σώθηκε” την τελευταία στιγμή, αλλά είναι να απορείς για την ενημέρωση που έχουν κάποιοι ακόμη και πριν από τη διοίκηση, η οποία σε μερικές περιπτώσεις παίζει κυριολεκτικά κυνηγητό για να σώσει ό,τι μπορεί…».

Προσωρινή ακινησία υπάρχει, πάντως, καθώς είχαμε και τον ανασχηματισμό και δεν έχει ορισθεί ακόμη ο υπουργός που θα πάρει τη θέση του Αλέξη Χαρίτση και θα βάλει στο χαρτοφυλάκιό του την «περιπέτεια» της ΕΒΖ.

Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν να αναλαμβάνει ο Στέργιος Πιτσιόρλας, αν και το θέμα δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι υπάρχει κινητικότητα και από την κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση-γέφυρα της ΕΒΖ.

Παράλληλα, αναμμένο φαίνεται ότι παραμένει το μοναδικό «φωτάκι» του στρατηγικού επενδυτή, καθώς ο διαχειριστής κεφαλαίων Λούκας Φέκερ (Innovation Brain) ολοκλήρωσε τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ στην Ελλάδα και συνεχίζει τον αναλυτικό έλεγχο στα εργοστάσια της Σερβίας.

Ο έτερος διαχειριστής κεφαλαίων του εξωτερικού Χρήστος Φαρμάκης δεν έδωσε «σημεία ζωής» μετά τις καλοκαιρινές του επαφές με τη διοίκηση και είναι άγνωστο αν το ενδιαφέρον του για τη βιομηχανία υφίσταται ακόμη ή όχι.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, μέχρι στιγμής η προσωρινή συμφωνία με τον κ. Φέκερ προβλέπει το κούρεμα υποχρεώσεων της ΕΒΖ και μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων παραγωγής σε νέα εταιρεία, τη Hellenic Agri Group.

Σε ό,τι αφορά το τυπικό μέρος της αίτησης ένταξης της βιομηχανίας στον πτωχευτικό κώδικα, μετά τη χορήγηση προστασίας από πιστωτές, η δικάσιμος της αίτησης ορίστηκε για το τέλος Σεπτεμβρίου, αν και δεν αποκλείεται να πάει στα μέσα Οκτωβρίου.

Η ΕΒΖ στην επίσημη ανακοίνωσή της έκανε γνωστό στο επενδυτικό κοινό πως εκδόθηκε «ύστερα από αίτηση της εταιρείας μας για λήψη προληπτικών μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 106α παρ. 6 του ν. 3588/2007, με αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής, η από 3.09.2018 προσωρινή διαταγή της Προέδρου Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την οποία: Απαγορεύεται προσωρινά και μέχρι την κατάθεση της αίτησης επικύρωσης και σε κάθε περίπτωση έως τέσσερις (4) μήνες από τη χορήγηση της προσωρινής διαταγής, ήτοι μέχρι 3-1-2019: α) η ατομική και συλλογική αναγκαστική εκτέλεση των πιστωτών κατά της αιτούσας εταιρείας, β) η λήψη και εκτέλεση οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου εις βάρος της αιτούσας εταιρίας, γ) η έκδοση σε βάρος της αιτούσας εταιρείας διαταγών πληρωμής, δ) η κήρυξη της αιτούσας σε κατάσταση πτώχευσης, ε) η εφεξής δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της αιτούσας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το επιχειρηματικό μπρα ντε φερ με τους Αλευρόμυλους Αλλατίνη
Μιντιακό και οικονομικό «σεισμό» προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη η αγορά του 50% του εμβληματικού ακινήτου από εταιρεία συμφερόντων του Πρόδρομου Μαυρόπουλου, ο οποίος διατηρεί σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο της...
Το επιχειρηματικό μπρα ντε φερ με τους Αλευρόμυλους Αλλατίνη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΘ: σε «ομηρία» η παλιά διοίκηση
Πολλαπλά σοβαρά ερωτήματα γεννήθηκαν χθες στην πρώτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΟΛΘ Α.Ε. Οι νέοι ιδιοκτήτες και η νέα διοίκηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε μια ενέργεια που μόνο...
ΟΛΘ: σε «ομηρία» η παλιά διοίκηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόμβος... Logistics η Ελλάδα
Με δύο μικτά βιομηχανικά πάρκα, στα Οινόφυτα και στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει λύση στο θεσμικό πρόβλημα που υπάρχει από δεκαετίες στη λειτουργία των Logistics, τον κλάδο της...
Κόμβος... Logistics η Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
177 εκατ. ευρώ θα επενδύσει μέχρι το 2024 η ΕΥΑΘ
Με στόχο ολοκληρωμένες παροχές για την ύδρευση και την αποχέτευση της Θεσσαλονίκης που θα επιτευχθούν με επενδυτικό πρόγραμμα 177 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2024 απαντά η ΕΥΑΘ στην πρόσφατη κρίση υδροδότησης...
177 εκατ. ευρώ θα επενδύσει μέχρι το 2024 η ΕΥΑΘ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τετραγωνίστηκε ο κύκλος» στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης
Αναστάσιμες εξελίξεις για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Κι εδώ που έφτασαν τα πράγματα για τον ιστορικό όμιλο, μιλάμε για κανονικό θαύμα, καθώς η προθεσμία που υπήρχε είχε εκπνεύσει και παράταση δεν υπήρχε....
«Τετραγωνίστηκε ο κύκλος» στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διυπουργική ζωής ή θανάτου για την ΕΒΖ
Τα βλέμματα των χιλιάδων απλήρωτων τευτλοπαραγωγών είναι στραμμένα στην κρίσιμη για το μέλλον της βιομηχανίας σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Ασπαρτα τα χωράφια, «άφωνη» η νέα διοίκηση, «λαλίστατοι» -στο...
Διυπουργική ζωής ή θανάτου για την ΕΒΖ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας