• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.1°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.6°C
  0 BF
  68%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.7°C / 15.0°C
  5 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 7.5°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 10.9°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 5.6°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 14.6°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.9°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  5 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  4 BF
  75%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.5°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.8°C / 18.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.3°C
  4 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 9.9°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 11.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  84%

Η κυβέρνηση μελετά να δοθούν εκπτώσεις φόρων για τους συνεπείς φορολογουμένους ως αντιστάθμισμα στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες του Δημοσίου

Στοίχημα ύψους 5,5 δισ. ευρώ

 • A-
 • A+

Τους βασικούς άξονες του σχεδίου, βάσει του οποίου θα κινηθεί η κυβέρνηση για να κερδίσει το δύσκολο στοίχημα της πάταξης της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς, θα θέσει τις επόμενες ημέρες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ο φιλόδοξος στόχος για έσοδα τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ εντός του 2015 από τον περιορισμό αυτών των φαινομένων απαιτεί άμεση κινητοποίηση, όχι μόνο των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και φορέων της αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί η πρώτη ευρεία σύσκεψη κυβερνητικών αξιωματούχων, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων φορέων της αγοράς, με αντικείμενο το λαθρεμπόριο στα καπνικά προϊόντα (τσιγάρα κ.λπ.), ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες συσκέψεις για το λαθρεμπόριο στα καύσιμα (κυρίως στα ναυτιλιακά).

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προχωρά στο «χτένισμα» της νέας ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, προκειμένου να διορθωθούν τα «επίμαχα» σημεία, τα οποία εστιάζονται κυρίως στη μεταχείριση των μεγάλων οφειλετών.

Στον αντίποδα, μελετώνται εκπτώσεις φόρων (με τη μορφή μπόνους) για τους συνεπείς φορολογουμένους ως αντιστάθμισμα στις ευνοϊκότατες ρυθμίσεις για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες (συστηματικούς και μη).

Στο ζήτημα αυτό, το οποίο τέθηκε ομοθυμαδόν από τους μόνιμους «αιμοδότες» των δημοσίων εσόδων, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη σε συνέντευξή της στον «Real FM».

Οπως είπε, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί μπόνους σε όσους ήταν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις τα προηγούμενα χρόνια και θα παραμείνουν συνεπείς και στις φετινές τους υποχρεώσεις.

Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με την υπουργό, εξετάζεται να κατατεθεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια που θα αφορούν είτε τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας είτε τον φόρο εισοδήματος. Αναλύοντας τη σκέψη που υπάρχει -έπειτα και από σχετικές επισημάνσεις υπηρεσιακών παραγόντων- η υπουργός διευκρίνισε τα εξής:

«Δεν έχει μορφοποιηθεί και δεν θέλω να δώσω λεπτομέρειες πρόωρα. Αλλωστε η όποια απόφαση δεν θα συμπεριληφθεί σ’ αυτό το νομοσχέδιο.

Γι' αυτούς πάντως που πλήρωσαν κανονικά τις υποχρεώσεις τους κατά τα έτη οικονομικά έτη 2012 και 2013, καθώς και για όσους εκπληρώσουν κανονικά τις περσινές και φετινές υποχρεώσεις τους και γενικότερα για τους συνεπείς φορολογουμένους που δεν αφήνουν ληξιπρόθεσμα χρέη, θα δώσουμε κάποιο μπόνους στο τέλος της χρονιάς».

Η κ. Βαλαβάνη τόνισε επίσης πως από όλες τις έως τώρα ρυθμίσεις οφειλών έχουν εισπραχθεί μόνο 2 δισ. ευρώ σε ένα σύνολο 76 δισ.

Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα

Οσον αφορά τους βασικούς άξονες της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

•Οσοι έχουν αφήσει -από το 2013 ή και από προηγούμενα έτη- απλήρωτα πολύ μεγάλα ποσά φόρου εισοδήματος, της τάξεως των 5 εκατ. ή των 10 εκατ. ευρώ, θα μπορούν να γλιτώσουν από την πληρωμή του 50% των χρεών αυτών, εφόσον πληρώσουν το υπόλοιπο 50%.

Η δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση αυτή παρέχεται μέχρι το τέλος Απριλίου. Στη ρύθμιση δεν μπορούν να υπαχθούν οφειλές από ΦΠΑ, λοιπούς παρακρατούμενους φόρους, Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ανακτήσεις παράνομων κρατικών εγγυήσεων, δασμούς και ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

•Οι οφειλές προς το Δημόσιο που έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 μπορούν πλέον να εξοφληθούν έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, άτοκα, εφόσον δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ, ή με μηνιαίο τόκο 0,25% εφόσον υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ. Η προθεσμία υποβολής αίτησης τελειώνει στο τέλος Μαΐου.

•Οσοι οφειλέτες έχουν ενταχθεί ήδη σε ρύθμιση μπορούν να μεταπηδήσουν στη νέα με τους ευνοϊκότερους όρους.

•Το ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης μειώνεται από τα 50 στα 20 ευρώ.

•Παρέχεται η δυνατότητα υπαγωγής και σε όσους οφείλουν ποσά πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Οσοι οφείλουν ποσά πάνω από 15.000 ευρώ θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, ενώ με το ισχύον καθεστώς δεν επιτρέπεται να τις ρυθμίσουν σε περισσότερες από 72 μηνιαίες δόσεις.

•Ο οφειλέτης δεν θα χάνει τη ρύθμιση, ακόμη κι αν καθυστερήσει τρεις συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις. Θα επιβαρύνεται ωστόσο με τόκο 0,25% για κάθε μήνα. Η απώλεια της ρύθμισης θα επέρχεται με την καθυστέρηση πληρωμής τεσσάρων δόσεων.

•Στις περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις σε χέρια τρίτων, ο οφειλέτης μπορεί να απαλλαγεί από αυτά εφόσον εξοφλήσει το 25% του κεφαλαίου που οφείλει αντί 50% που είναι σήμερα.

•Φορολογούμενοι που έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια μπορούν να παραιτηθούν από τα ένδικα μέσα και να προχωρήσουν στη ρύθμιση εφόσον κρίνουν ότι είναι συμφέρουσα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Διαγραφές» και τον Μάιο
Ως ανταπόκριση στο αίτημα να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους φορολογούμενους να κάνουν χρήση του μέτρου παρατείνεται ώς τα τέλη Μαΐου η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων για όσους φορολογούμενους...
«Διαγραφές» και τον Μάιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δηλώστε, πληρώστε, καθαρίστε!
Δεύτερη ευκαιρία προκειμένου να «εξαγνιστούν» από τα φορολογικά τους αδικήματα δίνει το υπουργείο Οικονομικών σε χιλιάδες λήπτες και εκδότες πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι...
Δηλώστε, πληρώστε, καθαρίστε!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τριπλασιασμός μεγαλοοφειλετών
​Κανένα αντίκρισμα δεν είχε για τις κυβερνήσεις, πρώην και νυν, η δημοσιοποίηση των ονομάτων μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου ως μέτρο πίεσης για να εξοφλούν ή να ρυθμίζουν τα χρέη τους προς την Εφορία, αφού μέσα...
Τριπλασιασμός μεγαλοοφειλετών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακατάσχετο όριο και στο ηλεκτρονικό χρήμα
Ενα στοιχειώδες «φρένο» στα αρπακτικά της εφορίας μπαίνει και για τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια». Οσον αφορά το όριο πάνω από το οποίο ο ελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να δεσμεύει ποσά από μισθούς και συντάξεις,...
Ακατάσχετο όριο και στο ηλεκτρονικό χρήμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποχαιρετισμός με βαρύ πακέτο φόρων
Με βαρύ λογαριασμό υποχρεώσεων προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία μας αποχαιρετά το 2016. Τα τέλη κυκλοφορίας του 2017, η 4η δόση του ΕΝΦΙΑ και η 6η δόση του φετινού φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα,...
Αποχαιρετισμός με βαρύ πακέτο φόρων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας