• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.2°C / 20.7°C
  1 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 20.2°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 13.0°C / 19.9°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.8°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.3°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 17.2°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.3°C / 19.4°C
  1 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 15.1°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 13.5°C / 19.9°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 20.4°C
  1 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  0 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.7°C / 17.5°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  63%

Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου υπέγραψε χθες τις πρώτες υπουργικές αποφάσεις για την επέκταση τεσσάρων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

75.000 εργαζόμενοι θα δουν γρήγορα αυξήσεις

 • A-
 • A+

Η επέκταση των πρώτων τεσσάρων κλαδικών συμβάσεων εργασίας «σηματοδοτεί την έξοδο από τα μνημόνια» και αφορά περίπου 75.000 εργαζομένους οι οποίοι θα δουν άμεσα αυξήσεις στους μισθούς τους, τονίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από την υπουργό Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου.

«Η μάχη για την ενίσχυση των εργαζομένων συνεχίζεται και αποτελεί προτεραιότητά μας στη μεταμνημονιακή εποχή. Βήμα το βήμα θα ξανακερδίσουμε την εργασία στη χώρα μας, με όρους αξιοπρέπειας», καταλήγει ο πρωθυπουργός.

Πρόκειται για το πρώτο μέτρο υπέρ των εργαζομένων, που έρχεται ύστερα από 7 χρόνια μνημονιακών πολιτικών που απορρύθμισαν την αγορά εργασίας με αποτέλεσμα να χαθούν εργασιακά κεκτημένα δεκαετιών.

Με την υπογραφή των τεσσάρων υπουργικών αποφάσεων κηρύσσονται γενικώς υποχρεωτικές οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας για τους κλάδους των: τραπεζών, ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων, γραφείων ταξιδίων και τουρισμού, πρακτορειακών επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ενωσης.

Πέραν των μισθολογικών αυξήσεων, που πλέον θα αφορούν το σύνολο των εργαζομένων των παραπάνω κλάδων, η επέκταση αφορά το σύνολο των όρων-προβλέψεων που διέπουν τη συλλογική σύμβαση (π.χ. επίδομα γάμου, τέκνων) και ταυτόχρονα θωρακίζεται ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η Εφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε πως η επέκταση των τεσσάρων συλλογικών συμβάσεων δείχνει ότι εμπράκτως επιβεβαιώνεται η μεγάλη δέσμευση που είχε αναλάβει η κυβέρνηση «απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία, ότι θα επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ότι θα αρχίσει να μπαίνει η χώρα σε μια ροή εργασιακής κανονικότητας και ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι μια θεωρητική ή στα χαρτιά ενέργεια, αλλά είναι πρακτική ενέργεια.

Η κλαδική σύμβαση των εργαζομένων στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού, για παράδειγμα, προβλέπει βασικούς μισθούς βάσει προϋπηρεσίας 800-1.400 ευρώ καθώς και επιδόματα (γάμου, τέκνων, επιστημονικό και πολυετούς υπηρεσίας).

Υποχρεωτική όμως ήταν μόνο στο 65-70% των επιχειρήσεων του κλάδου, στον οποίο εργάζονται 18.000 με 20.000 υπάλληλοι. Ετσι, για το υπόλοιπο 30-35% η αμοιβή ήταν ίση με τον κατώτατο των 586 ευρώ ή τον προμνημονιακό μισθό μειωμένο ώς και 30%.

Το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει τη διαδικασία ελέγχου όλων των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που βρίσκονται σε ισχύ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληρούν τους όρους για την επέκτασή τους.

Αντιστοίχως, θα ελέγχονται και όλες οι συμβάσεις που θα υπογραφούν στο εξής. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ώστε να γνωμοδοτήσει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις επέκτασης των συμβάσεων των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των μεταλλωρύχων κ.ά.

Ωστόσο για τους εργαζομένους ζητούμενο είναι η τήρηση των συμβάσεων εργασίας. «Οποιοσδήποτε που δουλεύει σε κλάδο με εν ισχύι κλαδική σύμβαση και αμείβεται με χειρότερους όρους, έχει αυτομάτως το δικαίωμα να απευθυνθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας, επώνυμα ή ανώνυμα, και στο 15512. Με έναν έλεγχο η Επιθεώρηση θα επιβάλει τη νομιμότητα ώστε να πληρώνεται με τον νόμιμο μισθό», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».

Κατώτατος μισθός και συντάξεις εν όψει ΔΕΘ

Ο νέος κατώτατος μισθός που θα θεσμοθετήσει η κυβέρνηση θα ισχύει για όλους, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, επανέλαβε για μία ακόμα φορά η υπουργός Εργασίας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σε αυτό το πλαίσιο διευκρίνισε η Εφη Αχτσιόγλου ότι με βάση τον νόμο που θα ενεργοποιηθεί, θα ακολουθηθεί μια διαδικασία, διάρκειας περίπου 4 μηνών, η οποία θα περιλαμβάνει την αποστολή μιας σειράς εκθέσεων από επιστημονικούς φορείς, τον κοινωνικό διάλογο και, τέλος, την πράξη της υπουργού Εργασίας για τον νέο κατώτατο μισθό.

Αναφορικά με τις συντάξεις, η υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι αποδεικνύεται πως το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς δεν είναι αναγκαίο ούτε δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά και τα τελικά δεδομένα θα εμφανιστούν στον προϋπολογισμό του 2019, που θα συζητηθεί τον Οκτώβριο στη Βουλή.

Ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος το 2019 θα είναι άνω των 750 εκατ. ευρώ και θα γίνεται επεκτατικός τα επόμενα χρόνια και όπως είπε η Εφη Αχτσιόγλου, θα εξειδικευθεί στη ΔΕΘ, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε ένα μίγμα πολιτικής που θα εμπεριέχει φοροελαφρύνσεις, ενδεχομένως και εισφοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπογραφή με χαμόγελα
Την υπουργική απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού υπέγραψε η Εφη Αχτσιόλγου. Ετσι, από την 1η Φεβρουαρίου ο κατώτατος μισθός αυξάνεται για τους υπαλλήλους στα 650 ευρώ τον μήνα, το κατώτατο ημερομίσθιο...
Υπογραφή με χαμόγελα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα 635 ευρώ αναμένεται να προσεγγίσει ο κατώτατος μισθός
Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου, καθώς, όπως ενημέρωσε η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, τους επικεφαλής των θεσμών, τις επόμενες...
Τα 635 ευρώ αναμένεται να προσεγγίσει ο κατώτατος μισθός
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επέκταση συλλογικών συμβάσεων για άλλους 14.820 εργαζόμενους
Συνολικά, το υπουργείο Εργασίας έχει επεκτείνει συλλογικές συμβάσεις σε 15 κλάδους της οικονομίας, οι οποίες καλύπτουν περισσότερους από 220.000 εργαζόμενους.
Επέκταση συλλογικών συμβάσεων για άλλους 14.820 εργαζόμενους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αχτσιόγλου: Στο τραπέζι και η 13η σύνταξη
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επαναφοράς της 13ης σύνταξης και την απόφαση θα πάρει ο πρωθυπουργός με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα, σύμφωνα με την Εφη Αχτσιόγλου, η οποία ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι είναι ζήτημα...
Αχτσιόγλου: Στο τραπέζι και η 13η σύνταξη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καταργείται η ενημερότητα για την κατάθεση ΑΠΔ
Στην κατάργηση της διάταξης με την οποία δεν γίνονταν δεκτές οι Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για μισθολογικές περιόδους για τις οποίες δεν είχαν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές προχωρά...
Καταργείται η ενημερότητα για την κατάθεση ΑΠΔ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στοίχημα η εφαρμογή του κατώτατου μισθού
Εναν απολογισμό των κυβερνητικών παρεμβάσεων για τη ρύθμιση του απορρυθμισμένου πεδίου της αγοράς εργασίας παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Νάσος...
Στοίχημα η εφαρμογή του κατώτατου μισθού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας