• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.6°C / 15.7°C
  4 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.3°C
  3 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 16.0°C
  4 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  0 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 9.9°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.8°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  4 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 10.9°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.6°C
  3 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 14.3°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  70%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Προσπάθεια αμφισβήτησης του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης»

 • A-
 • A+

Ως ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια αμφισβήτησης του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και της παράδοσης των αποθεματικών της στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες αντιμετωπίζει τη συνέντευξη Μητσοτάκη στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» η κυβέρνηση.

Στα πολύ φιλικά για τον ίδιο ΜΜΕ του υπόδικου για σωρεία κακουργημάτων Β. Μαρινάκη (μεταξύ άλλων στήσιμο αγώνων, λαθρεμπορία ναρκωτικών κ.λπ.), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξή του δήλωσε ότι προτίθεται, εφόσον βέβαια κερδίσει τις ερχόμενες εκλογές, να καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου.

Για την κυβέρνηση δεν είναι πρώτη φορά που η Ν.Δ. επιτίθεται στον δημόσιο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς καταγράφηκε, το μακρινό 2007, η παράδοση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στα στοιχήματα των δομημένων ομολόγων (με τις επίσης δομημένες μίζες και προμήθειες).

«Τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη συνεπάγονται την επιστροφή του Δημόσιου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνθήκες χρεοκοπίας, αναξιοπιστίας και ελλειμμάτων, με παράλληλη ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης για τους λίγους», αποτελεί την επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν στέκεται μόνο εκεί, αλλά και στην κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος που παρέλαβε!

Πράγματι, η οικονομική κατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης, στις αρχές του 2015, ήταν η εξής:

◼ Υπήρχε έλλειμμα της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ. Ο τότε υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Βρούτσης, που τώρα κουνάει το δάκτυλο, έδινε παρατύπως τις συντάξεις από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, με στόχο να «στεγνώσει» τα Ταμεία, για να εφαρμοστεί η πρακτική της αριστερής (ενός διμήνου) παρένθεσης που είχε θέσει ως στρατηγικό στόχο ο τότε πρωθυπουργός Α. Σαμαράς.

◼ Υπήρχαν 400.000 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης όλων των ειδών (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ, μερίσματα), εκ των οποίων κάποιες είχαν ξεπεράσει τα τρία έτη! Ηταν η πολιτική στο πλαίσιο τού τότε success story της κυβέρνησης των Σαμαρά - Βενιζέλου, αφού με εντολή Βρούτση δεν απονέμονταν συντάξεις.

◼ Οι συνταξιούχοι είχαν υποστεί 12 περικοπές συντάξεων, που είχαν επιφέρει απώλεια του εισοδήματος της τάξης του 40% (μεσοσταθμικά)!

Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση θεωρεί, πάντως, ότι σκοπίμως απαξιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης, αφού μόνο έτσι μπορούν να εισχωρήσουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να πάρουν κομμάτι της πίτας της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και να διαχειριστούν τα αποθεματικά της (με τις ανάλογες προμήθειες βέβαια).

Ωστόσο, μία τέτοια εκδοχή, ειδικά από έναν κλάδο -τον ασφαλιστικό- που προκάλεσε τεράστιες απώλειες στα εισοδήματα πολιτών που είχαν εμπιστευτεί τα χρήματά τους στις ιδιωτικές εταιρείες και που το κράτος δεν φρόντισε να τις εποπτεύσει ικανοποιητικά (όπου κράτος βέβαια ήταν και τότε η κυβέρνηση - Ν.Δ.), ενέχει τεράστιο ρίσκο για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων!

Είναι γνωστό σε όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο της ασφάλισης (κοινωνικής και ιδιωτικής) ότι τα στελέχη της Ν.Δ. κινούνται στις δηλώσεις τους με βάση κείμενο μελέτης που θέλει ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να παίρνουν την επικουρική ασφάλιση από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Υπό αυτό το πρίσμα, στην ανακοίνωση- αντίδρασή της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης υπενθυμίζει δηλώσεις στελεχών της Ν.Δ. οι οποίες αφορούν ακριβώς αυτό το θέμα, δηλαδή τη διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης στην κοινωνική:

Αναλυτικότερα:

● Στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ (29/05/2018), ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε «για ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων», όπου «το κλειδί είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».

● Ο κ. Μηταράκης, αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ., πριν από λίγες ημέρες, δήλωνε σε συνέντευξή του (Insurance World 13/08/2018) ότι «συνταξιοδοτικό χωρίς ιδιωτική ασφάλιση δεν υπάρχει» και περιέγραψε τα βήματα ενίσχυσης της ιδιωτικής ασφάλισης από τη Ν.Δ. Υπερηφανεύτηκε, μάλιστα, που «στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβριο οι σύνεδροι ψήφισαν υπέρ του δικαιώματος να επιλέγουν μεταξύ του ΕΦΚΑ και ιδιωτικού παρόχου ασφάλισης και υγείας, σε ποσοστό 63,7%».

● Ο κ. Σταϊκούρας, τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ., υποσχέθηκε στην Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (7/6/2018) ένα ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της ιδιωτικής ασφάλισης.

«Στον αντίποδα των σχεδιασμών τους, η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της για τη διαρκή ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, έχοντας μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια μετατρέψει το θηριώδες έλλειμμα που παρέλαβε σε πλεόνασμα, έχοντας διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος, εξοφλώντας τις εκκρεμείς συντάξεις και αποκαθιστώντας αδικίες των προηγούμενων κυβερνήσεων», αναγράφεται σχετικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
120 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και γενναίο «κούρεμα»
Με τη μέση μείωση της οφειλής να φτάνει στο 70% η κυβέρνηση σχεδιάζει τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,...
120 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και γενναίο «κούρεμα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές των νέων από ΕΦΚΑ
Είναι η διαφορά μεταξύ της νεοφιλελεύθερης λογικής που πρέσβευαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις λόγω των αρτηριοσκληρωτικών απόψεων των δανειστών και ενός άλλου μοντέλου που δίνει έμφαση στην κοινωνία και τις...
Επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές των νέων από ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαβούλευση για τις αλλαγές στα εργασιακά
«Nαι μεν, αλλά» είναι η άποψη των κοινωνικών εταίρων σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει σήμερα στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση το υπουργείο Εργασίας με παρεμβάσεις σε τρεις άξονες. Ποια...
Διαβούλευση για τις αλλαγές στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διεκδικεί ρόλο... μάντη καλών ειδήσεων
Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλος μπορεί εύκολα να διεκδικήσει για τον εαυτό του τον ρόλο του μάντη… Ηταν πέρυσι την ίδια περίοδο που, σε ομιλία του στη Βουλή προέβλεψε ότι το 2019 δεν θα...
Διεκδικεί ρόλο... μάντη καλών ειδήσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρα για την παράλληλη ασφάλιση
Το νέο επεισόδιο της κόντρας μεταξύ κυβέρνησης και Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) έχει… άρωμα παράλληλης ασφάλισης! Για σκόπιμη αυξηση του χρόνου αναμονής σε χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις για να...
Κόντρα για την παράλληλη ασφάλιση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με τροπολογία η αύξηση μισθών
Το πρώτο «ταρακούνημα» της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή εμπεριέχει την αύξηση του κατώτατου μισθού… Ο στόχος είναι η όποια αύξηση να περάσει στις τσέπες των μισθωτών στις αρχές του 2019 (συνεπώς να έχει...
Με τροπολογία η αύξηση μισθών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας