• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 10.1°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.8°C / 8.3°C
  4 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.4°C / 12.3°C
  4 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.1°C / 7.6°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.4°C / 3.4°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.3°C / 11.6°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 12.0°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 3.9°C / 7.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.7°C
  5 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 8.6°C
  5 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.5°C / 7.7°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.8°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 7.8°C / 11.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.4°C / 10.3°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.3°C / 7.7°C
  1 BF
  36%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.8°C / 8.3°C
  2 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  64%

«Το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ θα προσεγγίσει το 1,5 δισ. ευρώ, επιτρέποντας να εξεταστεί όχι μόνο η μη μείωση συντάξεων, αλλά και να υλοποιηθούν φορολογικές και αναπτυξιακές παρεμβάσεις» δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλος

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με αριστερό πρόσημο σε εργασιακά και ασφαλιστικό

 • A-
 • A+

Ετοιμη να αποτινάξει τον νεοφιλεύθερο ζυγό των μνημονίων και να διοικήσει με αριστερό πρόσημο εμφανίζεται η κυβέρνηση. Κυβερνητική εκτίμηση είναι ότι στα πεδία της αγοράς εργασίας και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης κρύβεται το φάρμακο, το οποίο θα γιάνει τις πληγές που άνοιξε στον ΣΥΡΙΖΑ η ψήφιση του τρίτου Μνημονίου το 2015 και η επιλογή της συμπόρευσης με τα γεράκια του νεοφιλελευθερισμού.

Ως εκ τούτου και δεδομένης της αποτίναξης του μνημονιακού ζυγού (όπως τουλάχιστον ευαγγελίζεται η κυβέρνηση) σημαντική, αν όχι την πρώτιστη, θέση στην προσπάθεια επανασύνδεσης με την κοινωνία καταλαμβάνουν οι πολιτικές του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Η δανειακή συνθήκη και τα μνημόνια όπως τα γνωρίσαμε έχουν λάβει τέλος και αυτό είναι γεγονός, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει στην αξιωματική αντιπολίτευση» τόνισε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στον Real FM.

«Από σήμερα και στο εξής», πρόσθεσε, «ο έλεγχος από τους εταίρους θα αφορά μόνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων καθώς και τις υποχρεώσεις που έχει η χώρα ως μέλος της ευρωζώνης και τη μεταμνημονιακή εποπτεία που ακολουθήθηκε σε όλες τις χώρες που βγήκαν από μνημόνιο. Τα μέσα για την επίτευξη των στόχων αφήνονται πια στην πολιτική ελευθερία της ελληνικής κυβέρνησης».

Στο ίδιο μοτίβο ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφαλισης, Τ. Πετρόπουλος, ανέφερε στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» ότι «ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019 θα δείξει την εικόνα του μέλλοντος, μια νέα εποχή με επιδόσεις θετικές για τον λαό και την οικονομία... Δεν υπάρχει σκοπός ό,τι καταφέρνουμε να το ξοδέψουμε με τρόπο ψηφοθηρικό. Αυτό έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τέλειωσε. Μια κυβέρνηση σαν τη δική μας δεν πρόκειται να το κάνει ποτέ. Θα είναι μέτρα και στοχεύσεις παραγωγικές, αποδοτικές για τον λαό και την προοπτική μιας καλύτερης πορείας και ανάπτυξης».

Κάτω από αυτά τα δεδομένα σε τρία επίπεδα αναμένεται να ξεδιπλωθεί η κυβερνητική αντεπίθεση στους ευαίσθητους χώρους των εργασιακών και της κοινωνικής ασφάλισης.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Στην πρώτη θέση των κυβερνητικών στοχεύσεων στα εργασιακά βρίσκεται η κατακρήμνιση του δείκτη ανεργίας. Μπορεί η επίδοση της στατιστικής ανεργίας (έχει κλείσει κάτω από το 19,5%) να είναι καθοδική, αλλά αυτό δεν αφήνει ευχαριστημένη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Αυτό το οποίο χτίζεται εντός του υπουργείου είναι η στρατηγική στοχευμένων παρεμβάσεων με προγράμματα που θα αφορούν τον σκληρό πυρήνα της ανεργίας, δηλαδή τους ανθρώπους που είναι μεγάλης ηλικίας και μακροχρόνια άνεργοι. Ουσιαστικά μεγάλο βάρος για αυτή την κατηγορία των ανέργων θα δοθεί σε προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης στον δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ.

Στο άλλο μέτωπο που θα δοθεί έμφαση είναι αυτό των νέων επιστημόνων που έχουν το βλέμμα στο εξωτερικό. Γι’ αυτή την κατηγορία έχουν προβλεφθεί προγράμματα απασχόλησης που θα αφορούν νέους ανθρώπους και το υψηλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Εκ παραλλήλου θα τρέξουν προγράμματα για τη δημιουργία κινήτρων για τους Ελληνες επιστήμονες που έχουν φύγει στο εξωτερικό, ώστε αυτοί να μπορέσουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Μεγάλη βαρύτητα δίνει η κυβέρνηση στην αύξηση (κατά 50 ευρώ λένε οι πληροφορίες ) του κατώτατου μισθού από τις αρχές του 2019, όπως και στην επέκταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μεγάλη μάχη αναμένεται να γίνει και για το ξεπάγωμα των τριετιών, ώστε να επιτευχθεί αύξηση της αγοραστικής δύναμης όλων των εργαζομένων.

Τέλος, έμφαση θα δοθεί και στο χτύπημα της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας με την ενεργοποίηση στο επόμενο διάστημα 1.000 επιθεωρητών του ΕΦΚΑ κατά της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας (τώρα δεν ξεπερνούν τους 50 οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ σε όλη τη χώρα που ασχολούνται με τον τομέα της μαύρης εργασίας).

ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ: Χθες ο υφυπουργός έκανε λόγο για πλεόνασμα του ΕΦΚΑ που θα αγγίξει το 1,5 δισ. ευρώ. «Το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ ήταν ήδη κοντά στα 650 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και θα προσεγγίσει σε ετήσια βάση το 1,5 δισ. ευρώ, πάνω από τους δικούς μας στόχους, επιτρέποντας να εξεταστεί όχι μόνο η μη μείωση συντάξεων, αλλά και να υλοποιηθούν φορολογικές και αναπτυξιακές παρεμβάσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος η υπουργός Ε. Αχτσιόγλου ανέφερε: «Υποστηρίξαμε και στη 2η αξιολόγηση ότι το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς δεν είναι αναγκαίο, ούτε δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά. Το ασφαλιστικό σύστημα στέκεται στα πόδια του, το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ είναι πολύ ισχυρό και δεν υπάρχει πρόβλημα δημοσιονομικής ισορροπίας ούτε πρόβλημα βιωσιμότητάς του στο μέλλον».

Τι σημαίνει όλο αυτό; Πολύ απλά ότι τον Οκτώβριο και σε συμφωνία με τους δανειστές θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό για το 2019 η μη μείωση των συντάξεων (έως 18% επί της προσωπικής διαφοράς), η οποία μείωση έχει θεσμοθετηθεί ήδη από το 2017 κατόπιν ασφυκτικών πιέσεων των δανειστών.

Σε δύο μήνες θα απονέμονται οι νέες συντάξεις

Πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι εντός του 2019 οι νέες συντάξεις θα απονέμονται μέσα σε 2 μήνες από την κατάθεση της αίτησης συνταξιοδότησης. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να εκκαθαριστούν όλες οι εκκρεμείς συντάξεις.

«Δουλεύουμε πάρα πολύ εντατικά για να εκκαθαρίσουμε τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Οταν παραλάβαμε, η κατάσταση ήταν ακραία. Στις αρχές του 2015 παραλάβαμε 400 χιλιάδες απλήρωτες συντάξεις στα συρτάρια μας. Σε αυτές να έχουμε υπόψη ότι κάθε μήνα προστίθενται και νέες.

»Αυτή τη στιγμή οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις είναι 47.000 και τα εκκρεμή εφάπαξ είναι περίπου 27.000. Αρα καταλαβαίνετε ότι πάμε πολύ καλά και μέχρι τέλος του χρόνου θα τις έχουμε εκκαθαρίσει. Είναι θετικό το γεγονός ότι με το νέο σύστημα οι συντάξεις βγαίνουν αρκετά γρήγορα.

»Δηλαδή, εντός του 2017 από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν περίπου το 70% εκκαθαρίστηκε εντός του ίδιου έτους» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου περιγράφοντας το άμεσο μέλλον στην κοινωνική ασφάλιση και δη στην απονομή των συντάξεων, των οποίων ο χρόνος απονομής στο παρελθόν έφτανε μέχρι και τα 3 έτη.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέα καταδίκη για τις περικοπές μισθών
Ηταν ένα αναμενόμενο χαστούκι στις νεοφιλελεύθερες πρακτικές που επέβαλαν οι μνημονιακές επιλογές… Αλλωστε δεν είναι πρώτη φορά που καταδικάζονται ως αντίθετες με συγκεκριμένα νομοθετήματα από αυτά που...
Νέα καταδίκη για τις περικοπές μισθών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πόσο (μας) κοστίζουν οι μορφές της αδήλωτης εργασίας
Ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ η ετήσια απώλεια των ασφαλιστικών ταμείων από τις κάθε λογής και μορφής εργοδοτικές προσπάθειες να αποφύγουν τις ασφαλιστικές εισφορές… Πρόκειται για χρήματα που αν εισέρρεαν στο...
Πόσο (μας) κοστίζουν οι μορφές της αδήλωτης εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
120 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και γενναίο «κούρεμα»
Με τη μέση μείωση της οφειλής να φτάνει στο 70% η κυβέρνηση σχεδιάζει τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,...
120 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές άνω των 20.000 ευρώ και γενναίο «κούρεμα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές των νέων από ΕΦΚΑ
Είναι η διαφορά μεταξύ της νεοφιλελεύθερης λογικής που πρέσβευαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις λόγω των αρτηριοσκληρωτικών απόψεων των δανειστών και ενός άλλου μοντέλου που δίνει έμφαση στην κοινωνία και τις...
Επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές των νέων από ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόντρα για την παράλληλη ασφάλιση
Το νέο επεισόδιο της κόντρας μεταξύ κυβέρνησης και Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) έχει… άρωμα παράλληλης ασφάλισης! Για σκόπιμη αυξηση του χρόνου αναμονής σε χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις για να...
Κόντρα για την παράλληλη ασφάλιση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με τροπολογία η αύξηση μισθών
Το πρώτο «ταρακούνημα» της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή εμπεριέχει την αύξηση του κατώτατου μισθού… Ο στόχος είναι η όποια αύξηση να περάσει στις τσέπες των μισθωτών στις αρχές του 2019 (συνεπώς να έχει...
Με τροπολογία η αύξηση μισθών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας