Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Ελλάδα μπορεί πλέον να σταθεί και πάλι στα πόδια της
AP Photo/Valentina Petrova
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ελλάδα μπορεί πλέον να σταθεί και πάλι στα πόδια της

  • A-
  • A+

Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια χωρίς δάνεια διάσωσης για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010, υπογραμμίζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) στα συμπεράσματά του για τη σημερινή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης.

Στη σχετική παρουσίαση του τέλους του ελληνικού προγράμματος, ο ESM υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι:

α.  Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ξανά από το 2017. Το πραγματικό ΑΕΠ -που μειώθηκε πάνω από 25% στη διάρκεια της κρίσης- αυξήθηκε πέρυσι κατά 1,4%, ενώ φέτος και το 2019 η άνοδος αναμένεται να προσεγγίσει το 1,9% και το 2,3%, αντίστοιχα.

β.  Η Ελλάδα πέτυχε μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή καθώς το δημόσιο έλλειμμα από το -15,1% του ΑΕΠ το 2009 μετασχηματίστηκε από πέρυσι σε πλεόνασμα, ίσο με το 0,6% του ΑΕΠ.

γ.  Οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος, δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2015, του 2016 και του 2017 υπερεπιτεύχθηκαν.

δ.  Η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε, κάτι το οποίο αυτό αντανακλάται (ώς έναν βαθμό) στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που υποχώρησε από το -15,8% το 2008 σε -0,9% πέρυσι.

ε.  Σημαντικές μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη θεσπιστεί στη δημόσια διοίκηση, στις αγορές αγαθών, υπηρεσιών και εργασίας, στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στη φορολογία και στον χρηματοοικονομικό τομέα.

στ.  Οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιώθηκαν επιτυχώς, τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους σημειώνουν σταδιακή μείωση από το 2015, ενώ η χρηματοδότησή τους από το Ευρωσύστημα ομαλοποιείται συνεχώς.

ζ.  Η χώρα επέστρεψε στις διεθνείς αγορές ομολόγων τον Ιούλιο του 2017 και ξανά φέτος, ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών τίτλων υποχωρούν από τα επίπεδα μεγαλύτερα του 30% το 2011 κάτω από το 4% πρόσφατα.

Ολα αυτά «έγιναν δυνατά χάρη στην εξαιρετική προσπάθεια του ελληνικού λαού, την καλή συνεργασία με τη σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας και την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μέσω των πιστώσεων και της ελάφρυνσης του χρέους», τόνισε ο Πορτογάλος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ESM και επικεφαλής του Εurogroup Μάριο Σεντένο, συμπληρώνοντας ότι «απώτερος στόχος της οικονομικής στήριξης και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα τα τελευταία 8 χρόνια ήταν η δημιουργία μιας νέας βάσης για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη».

«Πήρε περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι αναμενόταν, αλλά η οικονομία της Ελλάδας αναπτύσσεται ξανά, υπάρχει δημοσιονομικό και εμπορικό πλεόνασμα, ενώ η ανεργία υποχωρεί σταθερά», είπε ακόμη.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι ο μηχανισμός και ο προκάτοχός του, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), αποτελούν τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας, κατέχοντας το 55% του δημόσιου χρέους. Κατά συνέπεια, τα συμφέροντα του ESM ταυτίζονται με αυτά της Ελλάδας.

«Θέλουμε η Ελλάδα να αποτελέσει ακόμη ένα success story, μια χώρα ευημερούσα που την εμπιστεύονται οι επενδυτές. Αυτό μπορεί να συμβεί, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα βασίζεται στην πρόοδο που επιτεύχθηκε, με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ESM. Σύντομα θα παράσχουμε περαιτέρω στήριξη στην Ελλάδα, καθώς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που συμφωνήθηκαν πολιτικά από το Eurogroup τον Ιούνιο, θα ενσωματωθούν στις συμφωνίες δανεισμού και αναμένεται να εγκριθούν επισήμως από το διοικητικό συμβούλιο του EFSF αυτό το φθινόπωρο».

Στην παρουσίαση της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματός του, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας υπογραμμίζει σχετικά ότι χάρη στους ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους χορήγησης των δανείων, τόσο από τον ίδιο όσο και από τον EFSF, η Ελλάδα εξοικονομεί περίπου 12 δισ. ευρώ ετησίως στην εξυπηρέτηση του χρέους της ή 6,7% του ΑΕΠ.

Ακόμη, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης που εφαρμόστηκαν από το 2017 θα μειώσουν την αναλογία χρέους/ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες ώς το 2060 και τις χρηματοδοτικές ανάγκες κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Τέλος, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης αναμένεται να μειώσουν την αναλογία ελληνικού χρέους/ΑΕΠ κατά ακόμη 30 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 και τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας κατά επιπλέον 8 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο ESM υπενθυμίζει πάντως ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενεργοποιήσει το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο θα περιλαμβάνει τριμηνιαίες εκθέσεις αξιολόγησης της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της Ελλάδας και την τήρηση των δεσμεύσεών της.

Σημειώνει ότι η ενισχυμένη εποπτεία είναι αναγκαία λόγω του μεγάλου ποσού των κεφαλαίων που έχουν χορηγηθεί και της επίσης μεγάλης ελάφρυνσης στο χρέος.

Ο ESM θα συνεργάζεται στενά με την Κομισιόν μετά το τέλος του προγράμματος στο πλαίσιο του Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης (EWS) αξιολογώντας τη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, την πρόσβαση στις αγορές και τη βιωσιμότητα του χρέους, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αποπληρωμή των οφειλόμενων δανείων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ομολόγησε» το ΔΝΤ την αστοχία στις προβλέψεις
Μπεκάτσες κατέβασε για ακόμη μια φορά το… Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις προβλέψεις του. Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις δημοσιονομικές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το Ταμείο ομολόγησε επί της...
«Ομολόγησε» το ΔΝΤ την αστοχία στις προβλέψεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με «γραμμή άμυνας» το πλεόνασμα
Ανάχωμα με το φετινό πλεόνασμα, το οποίο σύμφωνα με πηγές θα κινηθεί στην περιοχή του 2% με 2,5% του ΑΕΠ, έναντι 1,75% που προβλέπει για φέτος το ελληνικό πρόγραμμα, χτίζει η κυβέρνηση εν όψει της 3ης...
Με «γραμμή άμυνας» το πλεόνασμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Το τρίτο Μνημόνιο θα αποτύχει», λέει ο Μπλανσάρ
Το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας δεν πρόκειται να επιτύχει αν η χώρα επιβαρυνθεί με επιπρόσθετα μέτρα σκληρής λιτότητας, διεμήνυσε χθες όχι ο Γιάνης Βαρουφάκης, ή ο Τζόσεφ Στίγκλιτς, αλλά ο πρώην...
«Το τρίτο Μνημόνιο θα αποτύχει», λέει ο Μπλανσάρ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευρω-προτεκτοράτο ή χειραφέτηση;
Την έξοδο από την κρίση ίσως να μπορούσε να υποδείξει στην Ελλάδα η… Αργεντινή, ισχυρίζεται ο καθηγητής Οικονομικών Α. Σίμπιλις. Το γαλλικό όραμα για τη μελλοντική ευρωζώνη μπορεί να μην έχει σχέση με το...
Ευρω-προτεκτοράτο ή χειραφέτηση;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κάνουν την Ελλάδα προτεκτοράτο»
Τρεις κορυφαίοι Ευρωπαίοι φιλόσοφοι, ο Ετιέν Μπαλιμπάρ, ο Σάντρο Μετζάντρα και ο Φρίντερ Οτο, αποκρυπτογραφούν με κοινό άρθρο τους στη Liberation τις συγκρουόμενες δυνάμεις στην ελληνική κρίση και τις επιλογές...
«Κάνουν την Ελλάδα προτεκτοράτο»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακροβασίες της Ν.Δ. για τα δάνεια
Σε πολιτικές ακροβασίες, συγκρίνοντας ανόμοιες οικονομίες και μοντέλα διάσωσης, έχει επιλέξει να επιδίδεται η αντιπολίτευση προκειμένου να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, που...
Ακροβασίες της Ν.Δ. για τα δάνεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας