• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.5°C / 10.7°C
  0 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.9°C / 6.6°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.2°C / 5.7°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.4°C / 1.3°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 10.6°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 11.5°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  4 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 4.9°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.5°C / 10.0°C
  2 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 0.8°C / 7.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.8°C / 10.9°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  7°C 1.0°C / 6.6°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 6.7°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  1 BF
  84%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενεργοποιείται η διαγραφή αμφισβητούμενων οφειλών από μπλοκάκια προς τον ΕΦΚΑ

 • A-
 • A+

Πυρετωδώς ετοιμάζουν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τις υπουργικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση του μέτρου της απαλλαγής από αμφισβητούμενες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πεποίθηση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλου, είναι ότι οι οφειλές αυτές είχαν επιβληθεί με λάθος τρόπο από το παλιό σύστημα. Βέβαια, πρόκειται για πάρα πολλές τέτοιες οι περιπτώσεις, όπου ασφαλισμένοι καλούνται να καταβάλουν υπέρογκα ποσά στον ΕΦΚΑ (κυρίως στον κλάδο του πρώην ΟΑΕΕ).

Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι αποφάσεις που θα ενεργοποιούν το μέτρο της απαλλαγής θα εκδοθούν τον Σεπτέμβριο. Μέτα τη θέση σε ισχύ της σχετικής νομοθεσίας (έχει περιληφθεί στον νόμο για την αδήλωτη εργασία), θα ανοίξει ο δρόμος για τη διαγραφή των αμφισβητούμενων οφειλών.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το μέτρο αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένων. Αφορά όσους είχαν παράλληλη ασφάλιση σε ταμείο μισθωτών, αλλά λειτουργούσαν και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, με αποτέλεσμα να πρέπει να ασφαλιστούν και στον πρώην ΟΑΕΕ.

Ολοι αυτοί οι ασφαλισμένοι δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να ασφαλιστούν και στα 2 Ταμεία και «ανακαλύφθηκαν» με την ενοποίηση όλων των Ταμείων στον ΕΦΚΑ.

Πρόκειται κυρίως για τις εξής κατηγορίες:

◼ Νέοι (ασφαλίστηκαν πρώτη φορά μετά την 1.1.1993) ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ που κατείχαν παράλληλα και δελτίο παροχής υπηρεσιών (άρα μπορούσαν να επιλέξουν ασφάλιση ζητώντας εξαίρεση από τον ΟΑΕΕ και, επειδή δεν το έπραξαν, εμφανίζονται να οφείλουν)

◼ Ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ μικροεπιχειρηματίες και μικροξενοδόχοι που μπορούσαν να εφοδιαστούν με απαλλακτικά από τον ΟΑΕΕ

◼ Μηχανικοί οι οποίοι είχαν παράλληλα και μία άλλου τύπου εμπορική δραστηριότητα

◼ Παλαιοί (ασφαλίστηκαν δηλαδή πριν από την 31.12.1992) ασφαλισμένοι στα Ταμεία του Τύπου (κυρίως δημοσιογράφοι, αλλά και τεχνικοί και υπάλληλοι σε ΜΜΕ).

Εκείνοι που θα υπαχθούν πρώτοι στο καθεστώς διαγραφής από αμφισβητούμενες οφειλές είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι δημοσιογράφοι, για τους οποίους ήδη ετοιμάζονται οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Πάντως, δεν θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία, καθώς, σύμφωνα με εντολή του κ. Πετρόπουλου, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) έχει παγώσει τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης οφειλών.

Ο λόγος που επιλέχθηκε η κατηγορία των δημοσιογράφων και των ελευθέρων επαγγελματιών, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία διαγραφής αμφισβητούμενων οφειλών, είναι διότι πρόκειται για τις πολυπληθέστερες κατηγορίες, που έχουν και τις μεγαλύτερες οφειλές.

Με βάση τη διαδικασία που ορίζει ο νόμος, για κάθε ξεχωριστή κατηγορία ασφαλισμένων, θα πρέπει, προκειμένου να επιλυθεί η αμφισβήτηση επί των ασφαλιστικών τους εισφορών, να εκδοθεί υπουργική απόφαση.

Ωστόσο, θα πρέπει πρωτίστως να έχει εκδοθεί σχετική γνωμοδότηση από το Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης, με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις εξαίρεσης από την υποχρεωτική ασφάλιση των εξεταζόμενων ασφαλιστικών περιπτώσεων και κάθε άλλο σχετικό αναγκαίο ζήτημα.

Αναλυτικότερα, ο νόμος ορίζει τα εξής:

Η εύλογη αμφιβολία ως προς τις οφειλές μπορεί να αποδεικνύεται ενδεικτικά από τα ακόλουθα κριτήρια:

● ύπαρξη δικαστικής απόφασης υπέρ του ασφαλισμένου οφειλέτη,

● ύπαρξη αντίθετων δικαστικών αποφάσεων επί του ιδίου δυσχερώς ερμηνευόμενου νομικού θέματος,

● προηγούμενη μακρόχρονη πρακτική της διοίκησης, συνεπεία της οποίας είχε δημιουργηθεί στα υπόχρεα πρόσωπα η πεποίθηση περί μη υπαγωγής στην ασφάλιση,

● ύπαρξη διαφορετικών οδηγιών επί του ιδίου θέματος από τη διοίκηση και

● πλήρης ασφάλιση από μισθωτή ή μη μισθωτή απασχόληση κατά την ίδια χρονική περίοδο, για την οποία έχουν καταλογιστεί εισφορές από φορέα ασφάλισης μισθωτών ή μη μισθωτών.

Αιτήσεις

Για την επίλυση, πάντως, των ασφαλιστικών αμφισβητήσεων θα εκδίδεται, για κάθε εξεταζόμενη κατηγορία ασφαλισμένων, απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ύστερα από σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης, με την οποία καθορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις εξαίρεσης από την υποχρεωτική ασφάλιση των ανωτέρω εξεταζόμενων ασφαλιστικών περιπτώσεων και κάθε άλλο σχετικό αναγκαίο ζήτημα.

Για την υπαγωγή των ασφαλισμένων στη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση επίλυσης ασφαλιστικής αμφισβήτησης υποβάλλεται σχετικό αίτημα από τους ενδιαφερόμενους στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, του ΕΤΕΑΕΠ και των λοιπών φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Μετά την εξέταση του αιτήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, εκδίδεται σχετική απόφαση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι σχετικές ρυθμίσεις για τη διαγραφή αμφισβητούμενων οφειλών εφαρμόζονται σε περιπτώσεις ασφαλισμένων, των οποίων οι υποθέσεις βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας, ακόμη και εάν αυτές έχουν κριθεί από τα αρμόδια όργανα σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοι περιμένουν παράταση της ρύθμισης των 120 δόσεων
Σε αντίθεση με την πρόοδο που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην ηλεκτρονική τροφοδότηση του TAXIS, η ενιαία πλατφόρμα των ασφαλιστικών Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ αποτελεί ακόμη ζητούμενο.
Ολοι περιμένουν παράταση της ρύθμισης των 120 δόσεων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εκκαθάριση παράλληλων ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ
Οσοι ασκούν παράλληλη εργασία (ως μισθωτοί και ως αυτοαπασχολούμενοι ή ως αγρότες) και άρα έχουν διπλή ασφάλιση, από αύριο ή το αργότερο το Σάββατο θα γνωρίζουν τι πρέπει να πληρώσουν για το 2017 και αν...
Εκκαθάριση παράλληλων ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε δόσεις οι αναδρομικές εισφορές επικούρησης και εφάπαξ
Οι εισφορές 7% για την επικουρική ασφάλιση και 4% για το εφάπαξ ισχύουν ήδη, αφού έχουν θεσμοθετηθεί με τον ν. 4387/2016, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα στους υπόχρεους να αποπληρώσουν σε πολλές δόσεις αυτές τις...
Σε δόσεις οι αναδρομικές εισφορές επικούρησης και εφάπαξ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καρότο... 9,22% στα μπλοκάκια
​Με πολιτική ντρίμπλα επιχειρεί η κυβέρνηση να λύσει το δημοσιονομικό θέμα που προκύπτει από το κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων ατομικών επιχειρήσεων συνεπεία των δυσβάσταχτων ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα...
Καρότο... 9,22% στα μπλοκάκια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ραβασάκια» σε αυτοαπασχολούμενους και αγρότες
Σε έσοδα 200 εκατ. ευρώ προσβλέπει ο ΕΦΚΑ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς χθες άρχισαν να αποστέλλονται τα πρώτα «ραβασάκια» με τις νέες εισφορές προς τους αυτοπασχολούμενους και τους αγρότες. Σύμφωνα με τις...
«Ραβασάκια» σε αυτοαπασχολούμενους και αγρότες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
e-ΕΦΚΑ: 10 ηλεκτρονικές υπηρεσίες για ελεύθερους επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενους
O e-ΕΦΚΑ, στην προσπάθεια να καταργηθούν οι μετακινήσεις πολιτών από και προς τα φυσικά σημεία εξυπηρέτησης, ώστε να εξοικονομηθούν χιλιάδες εργατοώρες, παρουσιάζει 10 ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αφορούν τους...
e-ΕΦΚΑ: 10 ηλεκτρονικές υπηρεσίες για ελεύθερους επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας