• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 9.0°C
  5 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 8.0°C
  3 BF
  37%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  1 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 6.3°C
  4 BF
  38%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 5.9°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 2.3°C
  0 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.9°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 7.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 9.4°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  5°C 1.7°C / 4.9°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C -0.5°C / 5.6°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 8.1°C
  4 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  2 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  39%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναβάθμιση-βάλσαμο από τη Fitch

 • A-
 • A+

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία προσέφερε αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ο οίκος αξιολόγησης Fitch, αναβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά δύο βαθμίδες, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Η αναβάθμιση, από το Β στο ΒΒ-, ανεβάζει την αποτίμηση του αξιόχρεου της Ελλάδας ακόμη περισσότερο, τρεις θέσεις μακριά από τη βαθμίδα επενδυσιμότητας.

Αντανακλά την πεποίθηση του οίκου για μια επιτυχημένη έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης μετά την επιτυχημένη τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, τις προβλέψεις του για σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας, ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις και σταθερό πολιτικό σκηνικό και βέβαια τη θετική του εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η Fitch θεωρεί ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας θα παραμείνουν ισχυρές και μετά τη λήξη του προγράμματος, προβλέποντας ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα προσεγγίσει κατά μέσο όρο το 2,7% του ΑΕΠ στην περίοδο 2018-2030.

Υποθέτοντας μέσο ρυθμό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ το 3,4% εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 123,3% του ΑΕΠ ώς το 2030 από 182,7% του ΑΕΠ φέτος.

Οσον αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους, η Fitch δεν δίνει πολλή σημασία στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Προβλέπει ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την περίοδο 2019-30 θα προσεγγίσουν κατά μέσο όρο το 9% του ΑΕΠ, αρκετά χαμηλότερα δηλαδή από το 15% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος που έχει υιοθετήσει για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους το Eurogroup.

Θεωρεί ακόμη ότι με το μαξιλάρι ρευστότητας των 24,1 δισ. ευρώ η Ελλάδα θα είναι καλυμμένη έναντι πιθανών χρηματοδοτικών κινδύνων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Γεγονός που όπως λέει θα πρέπει με τη σειρά του να στηρίξει την εμπιστοσύνη των αγορών και την πρόσβαση της χώρας σε αυτές.

Προς αυτή την εξέλιξη συνηγορεί και το εγχώριο πολιτικό σκηνικό που, όπως σημειώνει ο οίκος, είναι πιο σταθερό. Παρατηρεί ωστόσο ότι η διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για εξαιρετικά μεγάλη χρονική περίοδο μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις στις ελληνικές κυβερνήσεις.

Οσον αφορά την ανάπτυξη, υπογραμμίζει ότι η οικονομία αναπτύχθηκε επί 5 συνεχόμενα τρίμηνα και αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% για το 2018 και κατά 2,3% για το 2019.

Αναμένει στήριξη της εγχώριας ζήτησης από την πιεστική ζήτηση για επενδύσεις και τη σταδιακή άνοδο τόσο της ιδιωτικής όσο και της δημόσιας κατανάλωσης καθώς και της λιγότερο περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής σε σχέση με την περίοδο 2015-18.

Για τις ελληνικές τράπεζες τονίζει τη δέσμευσή τους για σημαντική μείωση των «κόκκινων» δανείων και τα ρίσκα εκτέλεσης που παραμένουν ακόμη μεγάλα.

Παρατηρεί ωστόσο ότι έχουν πιάσει όλους τους ενδιάμεσους στόχους και ότι η εμπιστοσύνη προς αυτές βελτιώνεται.

Η αναβάθμιση της Fitch, λίγες μόλις ημέρες πριν από το τέλος του προγράμματος, αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για την Αθήνα, η οποία βλέπει τις τελευταίες ημέρες το κόστος δανεισμού από τις αγορές λόγω των εξελίξεων σε Τουρκία και Ιταλία να «τσιμπάει» και να καθυστερεί τα σχέδιά της για δανεισμό από αυτές.

Το ΒΒ- δεν αποτελεί βέβαια βαθμό επενδυσιμότητας. Είναι όμως καλύτερος από το Β+ και ενισχύει τις προσδοκίες για μια ανάλογη αναβάθμιση από κάποιον άλλο οίκο.

Ας σημειωθεί ότι από τους άλλους δύο μεγάλους οίκους, η Moody’s δεν έχει αλλάξει την αξιολόγησή της για το ελληνικό αξιόχρεο από τον Φεβρουάριο, πολύ δηλαδή πριν απο την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και την απόφαση του Εurogroup του Ιουνίου.

Αντιθέτως, η Standard&Poor’s ήταν ο πρώτος οίκος που αντέδρασε μετά την απόφαση του Eurogroup και ανέβασε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Είναι νωρίς για έξοδο στις αγορές...»
Ενώ οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης παροτρύνουν την ελληνική κυβέρνηση να αρχίσει να προετοιμάζεται για την επιστροφή της στις αγορές, ενώ ξένοι επενδυτικοί οίκοι δηλώνουν αυξανόμενα το ενδιαφέρον τους για το...
«Είναι νωρίς για έξοδο στις αγορές...»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
Με τα «κόκκινα» δάνεια, που θεωρούνται τα βαθιά νερά της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές. Το κουαρτέτο των...
Τα αγκάθια της αξιολόγησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναβάθμιση ελληνικών τραπεζών από Moody’s
Σε αναβάθμιση των προοπτικών για το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών προχώρησε χθες η Moody’s, προσδοκώντας βελτίωση της χρηματοδότησής τους και της αποτίμησης ρίσκου στους επόμενους 12-18 μήνες. Ο οίκος εκτιμά...
Αναβάθμιση ελληνικών τραπεζών από Moody’s
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υποχώρησε στο 3,93% η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου
Νέα πτώση σημείωσαν χθες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αγγίζοντας επίπεδα αρχών περασμένου Μαΐου, πριν δηλαδή ξεσπάσει η κρίση στην Ιταλία. Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού τίτλου υποχώρησε συγκεκριμένα...
Υποχώρησε στο 3,93% η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ιστορικό χαμηλό για το κόστος δανεισμού
Το χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας του προσέγγισε το επιτόκιο διετούς δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου χθες, μία ημέρα μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης στη Σύνοδο Υπουργών της ευρωζώνης. Η απόδοση του...
Ιστορικό χαμηλό για το κόστος δανεισμού
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κάτω από 1% το τρίμηνο επιτόκιο εντόκων γραμματίων
Κάτω από το 1% υποχώρησε χθες το επιτόκιο τρίμηνου δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009, τροφοδοτώντας κύματα αισιοδοξίας για την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης για...
Κάτω από 1% το τρίμηνο επιτόκιο εντόκων γραμματίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας