• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.4°C / 28.8°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 28.6°C
  3 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.1°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 23.1°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 22.1°C / 25.7°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  3 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.0°C / 25.8°C
  0 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.4°C
  4 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 23.4°C
  0 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.5°C / 27.2°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 29.0°C
  1 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.3°C / 26.0°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 28.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  81%
AP Photo/Michael Probst, file
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταργείται η εξαίρεση για τα ελληνικά ομόλογα

 • A-
 • A+

Τέλος στο waiver, δηλαδή την κατ’ εξαίρεση αποδοχή ελληνικών τίτλων χωρίς επενδυτική βαθμίδα, τους οποίους οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιούσαν ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας, βάζει και επίσημα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η απόφαση ήταν αναμενόμενη, δεδομένης της λήξης του τρίτου προγράμματος στήριξης στις 21 Αυγούστου και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, την είχε προαναγγείλει σε σχετικές τους δηλώσεις, νωρίτερα φέτος.

Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ από τις 21 Αυγούστου 2018, η Ελληνική Δημοκρατία παύει να θεωρείται κράτος-μέλος της ζώνης του ευρώ το οποίο τελεί υπό πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Κατά συνέπεια, από την εν λόγω ημερομηνία και σύμφωνα με όσα ορίζει το άρθρο 8 της σχετικής ντιρεκτίβας (2014/31) της ΕΚΤ, θα παύσουν να πληρούνται οι όροι για την προσωρινή αναστολή των ελάχιστων ορίων πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος (waiver) για τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται πλήρως η Ελληνική Δημοκρατία.

Τα εν λόγω χρεόγραφα, σύμφωνα με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, θα υπόκεινται πλέον στα ενιαία κριτήρια και ελάχιστα όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος και στις ενιαίες περικοπές αποτίμησης που καθορίζονται στην κατευθυντήρια γραμμή 2016/65 της ΕΚΤ.

Με την άρση του waiver, οι ελληνικοί τίτλοι που έχουν κατατεθεί ως ενέχυρα στην ΕΚΤ από τις ελληνικές τράπεζες θα επιστραφούν σε αυτές.

Περιορισμένες συνέπειες

Οι άμεσες συνέπειες στη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετά την απόφαση της ΕΚΤ, εκτιμάται, πάντως, ότι θα είναι περιορισμένες, αφού το σύνολο των κεφαλαίων που αυτό έχει αντλήσει με ενέχυρο τους εν λόγω τίτλους ανέρχεται μόλις σε 3,5 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η ρευστότητα που θα μπορούσε να αντληθεί με ενέχυρο αυτούς τους τίτλους στη διατραπεζική αγορά θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Η ΕΚΤ έκανε αποδεκτούς τους τίτλους αυτούς ως ενέχυρα με μεγάλο κούρεμα. Η ονομαστική αξία τους είναι μεγαλύτερη, κάτι που σημαίνει ότι με τα ίδια χρεόγραφα οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντλήσουν υψηλότερα κεφάλαια από την αγορά.

Το ζητούμενο πλέον είναι υπό ποιους όρους -επιτόκιο- η διατραπεζική αγορά θα απορροφήσει αυτούς τίτλους. Αν είναι ευνοϊκοί, τότε αυτό θα αποτελέσει ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.

Προς αυτήν την κατεύθυνση αρνητικό παράγοντα αποτελεί για την ώρα η αργή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.

Γεγονός που σε συνδυασμό με το ασταθές κλίμα στις αγορές συγκρατεί την υποχώρηση στις αποδόσεις των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου και αναστέλλει για την ώρα την έξοδο στις αγορές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακέτο στήριξης σχεδιάζει η ΕΚΤ
Ο Ολι Ρεν διεμήνυσε ότι στα μέτρα στήριξης που πρόκειται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον επόμενο μήνα θα περιλαμβάνονται «σημαντικές και επαρκείς» αγορές ομολόγων καθώς και μειώσεις επιτοκίων
Πακέτο στήριξης σχεδιάζει η ΕΚΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνδεδεμένο με την έκθεση εποπτείας το πρόγραμμα δανεισμού του 2019
Αρρηκτα συνδεδεμένο με το περιεχόμενο της 2ης μεταμνημονιακής έκθεσης για την Ελλάδα, που θα ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι το πρόγραμμα δανεισμού για το 2019 που δόθηκε στη...
Συνδεδεμένο με την έκθεση εποπτείας το πρόγραμμα δανεισμού του 2019
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ελληνικά ομόλογα
Με το βλέμμα καρφωμένο στις αγορές και τα μηνύματα που στέλνουν για τις επικείμενες «παροχές» βρίσκεται η κυβέρνηση, λόγω των ισχυρών πιέσεων που εξακολουθούν να υφίστανται τα ελληνικά ομόλογα, καθιστώντας...
Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ελληνικά ομόλογα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέλος το «waiver» για τα ελληνικά ομόλογα
Όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε τον περιορισμό της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στο να μπορούν να καταθέτουν τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου για να αντλούν ρευστότητα από...
Τέλος το «waiver» για τα ελληνικά ομόλογα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τελειώνει το «waiver» στις 20 Αυγούστου
Σε 34 δισ. ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια, ανάλογα με το πώς θα κυμανθούν τα επιτόκια, υπολογίζει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung το κόστος των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους επικαλούμενη...
Τελειώνει το «waiver» στις 20 Αυγούστου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεύτερες σκέψεις για την έξοδο στις διεθνείς αγορές
Η διεθνής αρνητική συγκυρία υποχρεώνει την κυβέρνηση να κάνει αργά χθες βράδυ δεύτερες σκέψεις για την έξοδό της στις διεθνείς αγορές. Παρά την εντολή που δόθηκε από τον ΟΔΔΗΧ στους ανάδοχους (Barclays, BNP...
Δεύτερες σκέψεις για την έξοδο στις διεθνείς αγορές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας