• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.7°C / 11.1°C
  0 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 6.6°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 11.0°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.0°C / 6.8°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.6°C / 2.2°C
  3 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.2°C / 10.7°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.1°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 9.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 15.2°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 9.6°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  4 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 5.9°C
  3 BF
  61%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 6.2°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Θύελλα
  12°C 9.8°C / 12.7°C
  2 BF
  90%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 11.0°C
  2 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.3°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 6.7°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  88%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι αλλαγές στα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία

 • A-
 • A+

Η νέα αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, μια ρύθμιση στην οποία στηρίζει πολλά η κυβέρνηση για την πάταξη της μαύρης-ανασφάλιστης απασχόλησης, τίθεται σε εφαρμογή αφού χθες υπεγράφη η σχετική υπουργική απόφαση.

Πρόκειται για έναν νέο τρόπο πληρωμής του προστίμου αν καταληφθεί κάποιος εργοδότης να μην έχει δηλώσει τον εργαζόμενό του, καθώς μπορεί να μειώσει τη χρηματική ποινή από 10.500 ευρώ ακόμη και σε 3.000 ευρώ.

Ουσιαστικά μιλάμε για μείωση του προστίμου κατά 71,5% με την προϋπόθεση της πρόσληψης του εργαζομένου με σύμβαση πλήρους εργασίας 12 μηνών.

Βέβαια μπορεί να προσφέρεται αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, αλλά από την άλλη αν ο ίδιος εργοδότης καταληφθεί εντός τριετίας να απασχολεί ανασφάλιστο εργαζόμενο τότε στην περίπτωση της διπλής υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται!

Για την κυβέρνηση μέσω της νέας αρχιτεκτονικής του προστίμου που πλέον θα εφαρμόζεται εξυπηρετείται τριπλός στόχος.

Αναλυτικότερα:

■ Ο εργαζόμενος αποκτά ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά και δικαιώματα που απορρέουν από τη σχέση εργασίας (δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων, επιδόματα αδείας, υπαγωγή στις διατάξεις για το επίδομα ανεργίας, ασφάλιση, δικαίωμα στην αποζημίωση απόλυσης).

■ Το ασφαλιστικό σύστημα εισπράττει ασφαλιστικές εισφορές και αυξάνει ραγδαία τα έσοδά του, αφού από τη μία ο εργοδότης θα υποχρεωθεί να ασφαλίσει τον εργαζόμενο και από την άλλη υποχρεούται να διατηρήσει το σύνολο των θέσεων εργασίας και το καθεστώς απασχόλησης για περίοδο ίση με την περίοδο που απασχολεί νόμιμα τον ανασφάλιστο εργαζόμενο.

■ Μια τρίτη συνέπεια που δημιουργείται είναι ότι όποιος εργοδότης βρεθεί να απασχολεί αδήλωτους εργαζομένους ουσιαστικά αποτρέπεται από το να το επαναλάβει, αφού στην περίπτωση της υποτροπής το πρόστιμο διπλασιάζεται!

Η νέα αρχιτεκτονική

Για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο λοιπόν επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ στον εργοδότη και αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών τριών μηνών.

Από την άλλη (αυτός είναι ο νεωτερισμός) προβλέπεται δυνατότητα έκπτωσης του προστίμου, εφόσον προσληφθεί άμεσα ο αδήλωτος εργαζόμενος με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης και τρίμηνη αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Η έκπτωση θα είναι ανάλογη της διάρκειας της σύμβασης, ενώ ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρεί το σύνολο των θέσεων εργασίας και το καθεστώς απασχόλησης.

Αναλυτικότερα το πρόστιμο των 10.500 ευρώ μειώνεται ως εξής:

α) στο ποσό των 7.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών,

β) στο ποσό των 5.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον έξι μηνών, και

γ) στο ποσό των 3.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον 1 έτους.

Από την άλλη οι υπότροποι εργοδότες στην πραγματικότητα καίγονται!

Με τις νέες ρυθμίσεις σε περίπτωση υποτροπής του εργοδότη, η οποία διαπιστώνεται εντός τριών ετών από τον πρώτο έλεγχο, το πρόστιμο ανά εργαζόμενο επιβάλλεται προσαυξημένο:

α) κατά 100% για την πρώτη μετά την αρχική παράβαση, και
β) κατά 200% για κάθε μεταγενέστερες παραβάσεις που διαπιστώνονται σε έλεγχο διενεργούμενο σε διαφορετική ημερομηνία.

Πάντως αν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και του ΕΦΚΑ επιβληθούν σε μια επιχείρηση, εκμετάλλευση ή άλλη εργασία περισσότερα από ένα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία του ίδιου εργαζομένου, που προκύπτουν από έλεγχο κατά τη διάρκεια της ίδιας ημέρας, η καταβολή του προστίμου γίνεται άπαξ βάσει της πράξης επιβολής προστίμου που κοινοποιήθηκε πρώτη στον εργοδότη.

«Με την απόφαση αυτή τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η νέα αρχιτεκτονική του προστίμου που αναβαθμίζει συνολικά την αποτελεσματικότητα του συστήματος κυρώσεων για την αδήλωτη εργασία και, παράλληλα, αποδίδει δικαιοσύνη στον αδήλωτο εργαζόμενο», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας με την οποία δεικνύεται και η στόχευση της κυβέρνησης έναντι της μαύρης-ανασφάλιστης εργασίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μηδενικές προσδοκίες αύξησης αποδοχών
​Ενα ζοφερό περιβάλλον για την αγορά εργασίας με τους μισθωτούς να είναι απαισιόδοξοι ακόμη και για την αύξηση των αποδοχών τους είναι ένα από τα βασικά ευρήματα της Ερευνας Κοινής Γνώμης «Δείκτες Κλίματος...
Μηδενικές προσδοκίες αύξησης αποδοχών
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαστίγιο και καρότο κατά της αδήλωτης εργασίας
​Αμφίσημη ανάγνωση προσφέρει στους παρανομούντες εργοδότες το νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία, αφού από τη μία μειώνεται το πρόστιμο για τη μαύρη εργασία (υπό την αίρεση της πρόσληψης) αλλά από την άλλη...
Μαστίγιο και καρότο κατά της αδήλωτης εργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αλλαγές στα πρόστιμα
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο που φέρνει μεταξύ άλλων αλλαγές στην αρχιτεκτονική των προστίμων για την αδήλωτη εργασία αλλά και κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης....
Αλλαγές στα πρόστιμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι εργοδότες ένα βήμα πιο κοντά στα αποθεματικά των εργαζομένων!
Μόνο το επίδομα γάμου έχει απομείνει στη ΓΣΕΕ να διαπραγματεύεται κάθε χρόνο κατά την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η υπογραφή, της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης...
Οι εργοδότες ένα βήμα πιο κοντά στα αποθεματικά των εργαζομένων!
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαβούλευση για τις αλλαγές στα εργασιακά
«Nαι μεν, αλλά» είναι η άποψη των κοινωνικών εταίρων σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει σήμερα στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση το υπουργείο Εργασίας με παρεμβάσεις σε τρεις άξονες. Ποια...
Διαβούλευση για τις αλλαγές στα εργασιακά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τέλος στην ανασφάλιστη εργασία με αποδείξεις ή «τίτλους κτήσης»
Οι παλιές αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης, που από το 2014 έχουν μετονομαστεί σε τίτλους κτήσης, ήταν ένα παράθυρο έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να γλιτώσουν ασφαλιστικές εισφορές και οι συνταξιούχοι να μη...
Τέλος στην ανασφάλιστη εργασία με αποδείξεις ή «τίτλους κτήσης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας