Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Θα μπορούσε να αποφευχθεί το 3ο Μνημόνιο»
AP Photo/Francois Walschaerts
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Θα μπορούσε να αποφευχθεί το 3ο Μνημόνιο»

  • A-
  • A+

Πολλές πικρές αλήθειες βγήκαν, χθες, από το στόμα του Πιερ Μοσκοβισί, στην αποτίμηση της ελληνικής διάσωσης που πραγματοποίησε με αφορμή την επικείμενη ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.

Στο ολοσέλιδο άρθρο του με τίτλο «Διδάγματα από την Ελλάδα», που δημοσιεύθηκε στη γερμανική «Welt», ο Ευρωπαίος επίτροπος δεν άφησε κανέναν στο απυρόβλητο από όλους όσοι ενεπλάκησαν στο ελληνικό δράμα. Εξαπέλυσε τα βέλη του προς όλες τις κατευθύνσεις, αναδεικνύοντας λάθη, παραλείψεις και ολιγωρία που, κατά τη γνώμη του, στοίχισαν.

Ο Γάλλος πολιτικός υποστηρίζει κατ’ αρχάς ότι η απόφαση διάσωσης της Ελλάδας ήταν σωστή, αφού σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα βυθιζόταν σε πολιτικό και οικονομικό χάος, τροφοδοτώντας καταστροφικές συνέπειες για τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες και το κοινό νόμισμα.

Υπογραμμίζει όμως, παράλληλα, ότι τα λάθη που έγιναν στη διάρκεια της κρίσης και της διαδικασίας διάσωσης της Ελλάδας από Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον (έδρα του ΔΝΤ) παρέτειναν χωρίς λόγο την κρίση.

Ο Μοσκοβισί εκτιμά ότι η υποτιθέμενη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας -που οδήγησε στην επιβολή των καταστροφικών πολιτικών λιτότητας- ήταν στην πραγματικότητα μια βαθιά κρίση του ελληνικού κράτους και της ελληνικής οικονομίας.

Τα εμπλεκόμενα μέρη όμως δεν είδαν έγκαιρα αυτήν την κρίση, πιάστηκαν απροετοίμαστα.

«Υποτιμήσαμε την κατάσταση στην Ελλάδα, χρειαστήκαμε χρόνια για να αντιληφθούμε τις πραγματικές της διαστάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι μόλις το 3ο πακέτο στήριξης ήταν αυτό που οδήγησε σε εξειδικευμένα μέτρα για την υλοποίηση των απαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο επίτροπος αποδίδει ευθύνες στους Ελληνες πολιτικούς για εξωραϊσμό των οικονομικών στοιχείων, δημαγωγικές τάσεις, αλλαγή θέσεων μετά την ανάληψη της εξουσίας και απουσία εθνικής συναίνεσης, παράγοντες που, όπως επισημαίνει, λειτούργησαν ανασχετικά στην πορεία ανάκαμψης της χώρας. Υπογραμμίζει σχετικά τις ευθύνες Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ για τη μη ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος.

«Το 2ο πρόγραμμα θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς τον Δεκέμβριο του 2014, αν ο τότε κυβερνητικός συνασπισμός Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δρομολογούσε τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Αντ’ αυτού προκηρύχθηκαν εκλογές, οι Ελληνες εξέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ βάσει ενός διαμετρικά αντίθετου προγράμματος, με αποτέλεσμα ένα εξάμηνο εντάσεων σε Ε.Ε. και αγορές».

Ευθύνες αποδίδει και στους Ευρωπαίους πολιτικούς, κατηγορώντας τους για διστακτικότητα και πολιτικές σκοπιμότητες.

«Στο στρατόπεδο της ευρωπαϊκής Δεξιάς, πολλοί εύχονταν να αποτύχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς είχε εκτοπίσει τη Ν.Δ.», τονίζει, υπενθυμίζοντας τον άγριο πόλεμο που δέχθηκαν οι δύο κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. από τα ελεγχόμενα από τις ευρωπαϊκές συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Αποκαλύπτει ότι αρκετές φορές στις διαπραγματεύσεις των αρμόδιων οργάνων επικράτησε το συναίσθημα σε βάρος της πολιτικής σύνεσης.

«Είδα για παράδειγμα τον τότε Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να λέει απροκάλυπτα στον Ελληνα ομόλογό του ότι δεν τον εμπιστεύεται πια. Ακόμη, μια φορά χρειάστηκε να χωρίσω τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών (και τότε επικεφαλής του Eurogroup), Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τον Γιάνη Βαρουφάκη πριν έρθουν πιθανότατα στα χέρια», αναφέρει σχετικά.

Ακραίες θέσεις

Για τους θεσμούς ο Μοσκοβισί τονίζει, μεταξύ πολλών, ότι η συνεργασία τους δεν ήταν πάντα εύκολη. Ειδικά για το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι, αν και η εμπειρία του βόηθησε, «ορισμένες ακραίες και προσωπικές θέσεις (στελεχών του) έβλαψαν τις σχέσεις των Ευρωπαίων με τους Ελληνες και οδήγησαν το Eurogroup στη λήψη κάποιων ιδιαίτερα σκληρών μεταρρυθμίσεων, όπως η επικείμενη μείωση των συντάξεων το 2019».

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων. Μπορεί οι θεσμοί να πρότειναν εξειδικευμένα μέτρα, έχοντας εξουσιοδοτηθεί από τους υπουργούς οι οποίοι είναι υπόλογοι στα εθνικά κοινοβούλια, όμως «οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονταν από το Eurogroup χωρίς πραγματικό δημοκρατικό έλεγχο», υπογραμμίζει.

«Προσωπικά, δεν αισθανόμουν καλά όταν πίσω από κλειστές πόρτες αποφασίζαμε για το μέλλον εκατομμυρίων Ελληνων. Από δημοκρατική σκοπιά, αυτό ήταν σκανδαλώδες, διότι μόνον μερικοί υπουργοί ήταν επαρκώς ενημερωμένοι και διέθεταν συγκεκριμένη εντολή».

Καταλήγοντας, ο Μοσκοβισί τονίζει ότι η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος αποτελεί ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Αποτελεί το τέλος μιας ιδιαίτερα επώδυνης για την Ελλάδα και βαθιά αποσταθεροποιητικής για την Ευρώπη περιόδου.

Η Ελλάδα είναι κοντά στην ανάκτηση της κανονικής της θέσης στην Ευρωζώνη και την αυτονομία της στην άσκηση της οικονομικής της πολιτικής.

Ο Γάλλος επίτροπος επισημαίνει, πάντως, ότι «το τέλος του προγράμματος δεν συνεπάγεται το τέλος του δρόμου», πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να σταθεί στα πόδια της Ελλάδα, μακροπρόθεσμα.

Διαβεβαιώνει ότι η Κομισιόν θα παραμείνει στο πλευρό της Ελλάδας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Διευκρινίζει, όμως, για ακόμη μια φορά ότι «η σχετική παρακολούθηση δεν συνιστά τέταρτο πρόγραμμα, δεν περιέχει νέες απαιτήσεις για μέτρα και μεταρρυθμίσεις.

Το ζήτημα, όπως σημειώνει, είναι η Ελλάδα να αξιοποιήσει τη στήριξη των εταίρων της για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, ενώ οι εταίροι αναμένουν ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εδωσε τα εύσημα, αλλά ζήτησε σύνεση
​Μήνυμα στην Αθήνα να μην το παρακάνει με τα κοινωνικά μέτρα έστειλε στην κυβέρνηση ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος προηγουμένως έπλεξε το «εγκώμιο» της Ελλάδας που κατάφερε να κόψει τις βαριές...
Εδωσε τα εύσημα, αλλά ζήτησε σύνεση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ατυπο Eurogroup στην Αθήνα
​Χαρακτήρα άτυπου Eurogroup που θα διερμηνεύσει τις πρόσφατες αποφάσεις των 19 για το ελληνικό χρέος, το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και τη «σούπερ» δόση των 15 δισ. ευρώ προσλαμβάνει η επίσκεψη του...
Ατυπο Eurogroup στην Αθήνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προτιμούν ημι-αυτόματη λύση για το χρέος
​Υπέρ ενός ημιαυτόματου μηχανισμού για το χρέος τάχθηκε ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, προσεταιριζόμενος τις θέσεις του Βερολίνου που είχαν παρουσιαστεί τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα στην Ουάσινγκτον,...
Προτιμούν ημι-αυτόματη λύση για το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς θα χειριστεί το Βερολίνο το θέμα του ελληνικού χρέους;
Σειρά αντιδράσεων έχει πυροδοτήσει το πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους χρέους. Εκτιμήσεις και αναλύσεις για τα σενάρια μετάβασης στη...
Πώς θα χειριστεί το Βερολίνο το θέμα του ελληνικού χρέους;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καλοκαίρι μετά από οκτώ χρόνια «χειμώνα»
Το «πράσινο φως» για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια άναψε ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, προαναγγέλλοντας συνολική συμφωνία για το χρέος, τις μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις «ελληνικής...
Καλοκαίρι μετά από οκτώ χρόνια «χειμώνα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Εκφράζει εν μέρει, φιλοδοξία» λέει ο Μοσκοβισί για τη συμφωνία του Eurogroup
Η συμφωνία του Eurogroup της 15ης Μαΐου για το ελληνικό χρέος αποτελεί το πλαίσιο και όχι τις τελικές συμφωνίες, όπως κάνουν σαφές όλες οι πλευρές. Μετά τον Εμανουέλ Μακρόν, που χαρακτήρισε τη συμφωνία καλή...
«Εκφράζει εν μέρει, φιλοδοξία» λέει ο Μοσκοβισί για τη συμφωνία του Eurogroup

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας