Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο 1,8% έως 2% η ανάπτυξη το 2018

Υπό όρους θα εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μετά τα μέτρα ελάφρυνσης που αποφάσισε το Eurogroup

John Thys via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο 1,8% έως 2% η ανάπτυξη το 2018

  • A-
  • A+

Στο 2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το καλό σενάριο, τοποθετεί τον πήχη για τη φετινή ανάπτυξη η Eurobank, συστήνοντας παράλληλα στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να διασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σε μελέτη τους για την ελληνική οικονομία, οι αναλυτές της τράπεζας τονίζουν ότι τυχόν αποκλίσεις από τις παραπάνω συνθήκες ενδέχεται να επιφέρουν κινδύνους για την επιστροφή του δημόσιου χρέους σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του ΑΕΠ, επισημαίνουν ότι στο κύριο σενάριο ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ εκτιμάται στο 1,8% για το 2018.

Ενώ σε ένα εναλλακτικό σενάριο ευνοϊκότερης εξέλιξης του κινδύνου χώρας και συνεπώς των επενδύσεων, η ανάπτυξη μπορεί να κινηθεί στην περιοχή του 2%.

Σύμφωνα με τη Eurobank, η ανάπτυξη αναμένεται να έχει ως κινητήριες δυνάμεις τις επενδύσεις και τις εξαγωγές (+ 9,9% και + 7,8% σε ετήσια βάση αντιστοίχως), ενώ η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει στάσιμη (+ 0,1% σε ετήσια βάση), λόγω της συσταλτικής επίδρασης της δημοσιονομικής πολιτικής και της συνεχιζόμενης μείωσης του πλούτου των νοικοκυριών μέσω ανάλωσης αποταμιεύσεων.

Το ποσοστό ανεργίας θα συνεχίσει να μειώνεται σταδιακά (20%) και οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν χαμηλές (+ 0,7% σε ετήσια βάση).

Αβεβαιότητες

Οι προοπτικές ανάπτυξης εξακολουθούν να υπόκεινται σε σημαντικές αβεβαιότητες, επισημαίνει η Eurobank. Οπως εξηγεί, η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ το 2017 (1,4%) ήταν το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της οικονομικής ανάκαμψης.

Τονίζει δε πως η επίδοση της Ελλάδας ήταν η χαμηλότερη στην Ε.Ε. 28, γεγονός που δείχνει ότι η οικονομική δυναμική εξακολουθεί να είναι σχετικά ασθενής.

Ωστόσο, προσθέτουν πως «η πρόκληση να εισέλθει η χώρα σε τροχιά ταχείας και διατηρήσιμης ανάπτυξης παραμένει.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν μια συνεχιζόμενη βελτίωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο του 2018, αλλά με κάποιες ενδείξεις μετριασμού».

Στο δημοσιονομικό πεδίο, αναφέρουν σχετικά, το πρωτογενές πλεόνασμα για τους πρώτους έξι μήνες του 2018 ανήλθε σε 0,64 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας την πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2018.

Και συμπληρώνουν ότι «η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 θα εξαρτηθεί από τη σημαντική βελτίωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, την ομαλή εφαρμογή του μετα-προγραμματικού καθεστώτος εποπτείας και τη συνέχιση των δημοσιονομικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο την αύξηση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Αναφορικά με την απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, επισημαίνουν ότι υποστηρίζει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα και πιο μακροπρόθεσμα, αλλά σε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο υποθέσεων (ανάπτυξη άνω του 1,3% μακροπροθέσμως, πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ μεταξύ 2013-2060, μέσο κόστος δανεισμού στο 4,9% για την προαναφερθείσα περίοδο).

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το μαξιλάρι ρευστότητας ύψους 24,1 δισ., το οποίο στοχεύει στην υποστήριξη της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, επαρκεί για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για τουλάχιστον τους 22 επόμενους μήνες μετά το τέλος του προγράμματος και, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μέχρι τα μέσα του 2022.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κατά μία βαθμίδα η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας
Τρία «σκαλοπάτια» κάτω από την επενδυτική κατηγορία (ΒΒΒ-) βρίσκεται η Ελλάδα μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.
Κατά μία βαθμίδα η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Αρχαία ιστορία» η κρίση χρέους
Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τον κίνδυνο του Σίσυφου και να χάσει το έδαφος που κέρδισε και συνεχίζει να κερδίζει, υπογραμμίζει ο οίκος Moody’s, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για την αύξηση της...
«Αρχαία ιστορία» η κρίση χρέους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις»
Προς μία καθαρή είσοδο σε αυστηρή εποπτεία οδεύει η Ελλάδα μετά την έξοδο στις 20 Αυγούστου από το μνημονιακό πρόγραμμα των εταίρων-δανειστών, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τόσο του προέδρου του Eurogroup,...
«Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Καμία χαλάρωση για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα
Μπορεί το αποθεματικό ασφαλείας των 16,4 δισ. ευρώ που θα έχει χτιστεί ώς τον Αύγουστο να απομακρύνει την ανάγκη τέταρτου προγράμματος, όμως οι υψηλοί στόχοι για τα πλεονάσματα μέχρι το 2022 δεν αφήνουν κανένα...
Καμία χαλάρωση για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τον Απρίλιο η εξέταση της ελάφρυνσης χρέους μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ
Ρουτινιάρικη αναμένεται η σύνοδος της ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα για το ελληνικό πρόγραμμα καθώς η εξέταση της ελάφρυνσης του χρέους παραπέμφθηκε στη σύνοδο του Απριλίου ● Προσκόμματα θέτει το ΔΝΤ για να...
Τον Απρίλιο η εξέταση της ελάφρυνσης χρέους μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θετική πορεία της οικονομίας τη διετία καταγράφει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο
Θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια καταγράφει η τριμηνιαία έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, οι οποίες αφορούν τόσο το ΑΕΠ, όσο και τομείς όπως η αγορά εργασίας και...
Θετική πορεία της οικονομίας τη διετία καταγράφει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας