• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 16.8°C
  1 BF
  89%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.0°C
  1 BF
  91%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 15.5°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  96%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.2°C / 12.0°C
  2 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 18.6°C
  0 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.7°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  3 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  10°C 9.9°C / 10.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 15.1°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 16.5°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.9°C
  1 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  0 BF
  97%
Reuters / Francois Lenoir

Ζητείται το... έδαφος για έναν συμβιβασμό

 • A-
 • A+

Σκηνικό πολέμου επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών αναφορικά με τους όρους και τις δεσμεύσεις που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα-γέφυρα της Αθήνας.

Η ελληνική πλευρά, που δέχεται τα αδυσώπητα σφυροκοπήματα των δανειστών για τήρηση των υφιστάμενων μνημονιακών μέτρων σε Ασφαλιστικό, εργασιακό και φορολογία, αναμένεται -εκτός απροόπτου- σήμερα να υποβάλει το αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της ομάδας των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (EuroWorking Group) που θα αναλάβει να μελετήσει την επίσημη πρόταση της Ελλάδας και εν συνεχεία να την προωθήσει στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, που, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Και ενώ η κλεψύδρα έχει γυρίσει ανάποδα, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που εκπνέει ο χρόνος για το υφιστάμενο πρόγραμμα, πηγές από τις Βρυξέλλες άφηναν «παράθυρο» συμβιβαστικής πρότασης από την Ε.Ε. στη βάση του ονόματος που θα έχει το νέο κείμενο της συμφωνίας για το οποίο υπήρξε από την αρχή μεγάλος καβγάς ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στη νέα διατύπωση θα χρησιμοποιείται ο όρος «παράταση της συμφωνίας για τον βασικό μηχανισμό χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας» («extension of the Master Financial Assistance Facility Agreement»). Δηλαδή, χρησιμοποιείται η επίσημη ονομασία της δανειακής σύμβασης Ελλάδας-Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και αποφεύγονται οι όροι «δανειακή σύμβαση» και «πρόγραμμα», που απορρίπτονταν αντιστοίχως από το Βερολίνο και την Αθήνα.

Κριτήριο τα μέτρα

Επί του θέματος αυτού ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν χθες ότι το όνομα που θα συνοδεύει την παράταση είναι ήσσονος σημασίας ζήτημα. Αντιθέτως, κεφαλαιώδες ζήτημα για τους ίδιους είναι οι όροι που πρέπει να συνοδεύουν το ελληνικό αίτημα. Η αναλυτική συζήτηση των μέτρων που θα εφαρμοστούν στη διάρκεια της παράτασης θεωρείται δύσκολο να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο, γι’ αυτό θα μπορούσε σε αυτή τη φάση να αποφασιστεί μόνο η διαδικασία μέσα από την οποία θα αντικατασταθούν τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί με άλλα ισοδύναμα.

Το ελληνικό αίτημα επρόκειτο να υποβληθεί χθες, αλλά καθυστέρησε, αφενός, λόγω των πυρετωδών επαφών μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και, αφετέρου, λόγω της ανάγκης περαιτέρω επεξεργασίας και ποσοτικοποίησης των όρων που θα δηλώσει ότι αποδέχεται η ελληνική πλευρά, ώστε να συμφωνηθεί η παράταση.

Αλλες πηγές αναφέρουν ότι η αρχική συνταγή του μείγματος που προέβλεπε 70% Μνημόνιο και 30% μεταρρυθμίσεις έχει γίνει 90% και 10% αντίστοιχα, με την κυβέρνηση, μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά, να αναγκάζεται να εγκαταλείψει τις κόκκινες γραμμές της.

Σ’ αυτό συνέτειναν τα σχέδια των προτάσεων που υπέβαλε στις τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup ο Γιάνης Βαρουφάκης, τα οποία δεν κατάφεραν να πείσουν τους Ευρωπαίους εταίρους. Οι τελευταίοι έκριναν ότι τα σχέδια αυτά δεν τεκμηριώνουν τις ελληνικές θέσεις, άρα και τους στόχους του προγράμματος, βάζοντας έτσι αρκετούς αστερίσκους. Ενας από αυτούς ήταν και ο στόχος για εισπράξεις 5,5 δισ. ευρώ από το μέτωπο της φοροδιαφυγής. Υποσχέσεις που έχει ξαναδώσει η ελληνική πλευρά αλλά ποτέ δεν έχουν υλοποιηθεί.

Η πρόταση Βαρουφάκη

Από τα κείμενα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών μαζί με αυτά των προτάσεων του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί και του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ προκύπτει ότι η πρόταση του κ. Βαρουφάκη περιλαμβάνει αίτημα για την άμεση εκταμίευση του 1,9 δισ. ευρώ των SMPs (επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα) για την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι προτίθεται να ζητήσει παράταση της «δανειακής συμφωνίας» ώς το τέλος Αυγούστου προτείνοντας αξιολόγηση από την Κομισιόν στο τέλος της περιόδου και δεσμευόμενος για τις παρακάτω μεταρρυθμίσεις μέσα σε αυτό το διάστημα:

• στη φορολογική διοίκηση

• στη γραφειοκρατία

• στα φορολογικά δικαστήρια

• στο πτωχευτικό σύστημα

• στην απόδοση δικαιοσύνης

• στον χώρο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, με ενίσχυση της διαφάνειας και απόδοση των φορολογικών εσόδων για το κράτος

• στη διαφθορά και τη διάλυση των καρτέλ.

Ο κ. Βαρουφάκης υπολογίζει σε 17 δισ. ευρώ τις χρηματοδοτικές ανάγκες για το σύνολο του έτους και ζητεί επέκταση του ELA για την κάλυψη κάποιων αναγκών μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεν αποκλείονται και έκτακτα μέτρα
Μέτρα δημοσιονομικού και μη χαρακτήρα αξίας 5 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το «πακέτο» των φετινών παρεμβάσεων στην οικονομία που απέστειλε προς έγκριση η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, ύστερα από ολονύχτια διαβούλευση...
Δεν αποκλείονται και έκτακτα μέτρα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτρο, μέτρο για τις δόσεις του ESM
Μπροστά στο δύσκολο έργο της σταδιακής εφαρμογής των μέτρων που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές βρίσκεται η κυβέρνηση, εν μέσω «σφυροκοπήματος» από την Αριστερή Πλατφόρμα. Οι υποχρεώσεις της χώρας είναι...
Μέτρο, μέτρο για τις δόσεις του ESM
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βαρουφάκης: «Η συμφωνία θα κλείσει χωρίς ταπείνωση...»
Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε εκδήλωση από το Ηράκλειο, υπογράμμισε πως οι δανειστές «απαιτούν να πούμε ψέματα και εμείς στους λαούς της Ευρώπης, όπως λένε και αυτοί... Δεν θα το κάνουμε γιατί δεν...
Βαρουφάκης: «Η συμφωνία θα κλείσει χωρίς ταπείνωση...»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Δεν δικαιολογείται η αισιοδοξία της Αθήνας»
Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πετούσε χθες για τη σύνοδο της Ε.Ε. στη Ρίγα, έχοντας μπροστά του πολύ σημαντικές συναντήσεις, στη Γερμανία τον γύρο των ΜΜΕ έκαναν νέες δηλώσεις Σόιμπλε και τα...
«Δεν δικαιολογείται η αισιοδοξία της Αθήνας»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαπραγματεύσεις δύο ταχυτήτων
Σε διαφορετικές ταχύτητες κινούνται οι διαπραγματεύσεις που πραγματοποιεί η ελληνική αντιπροσωπεία με τους θεσμούς. Ενώ στο ευρωπαϊκό σκέλος παραμένουν στάσιμες και οδηγούνται σε έκτακτο Euroworking Group (22...
Διαπραγματεύσεις δύο ταχυτήτων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Απόφαση της Ελλάδας η έξοδος από την ευρωζώνη»
«Δεν πρόκειται να βοηθήσουμε μια χώρα που αρνείται να βοηθήσει τον εαυτό της», δήλωσε ο Βολφγκανγκ Σόιμπλε και προέτρεψε να ρωτηθεί ο Γ. Βαρουφάκης γιατί ο μισθός στην Ελλάδα είναι ακόμα μεγαλύτερος από ό,τι...
«Απόφαση της Ελλάδας η έξοδος από την ευρωζώνη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας