Την πόρτα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) έκλεισε χθες ο Μάριο Ντράγκι επιβεβαιώνοντας τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει από νωρίς, ότι μετά τις 20 Αυγούστου, που η χώρα εξέρχεται από το μνημόνιο, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να καταθέτουν τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου για να αντλούν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, η «παρέκκλιση» (waiver) που διασφάλιζε ρευστότητα έως και 4 δισ. στα πιστωτικά ιδρύματα μέσω αυτής της οδού, μολονότι οι ελληνικοί τίτλοι δεν έχουν επενδυτικό rating από τους οίκους αξιολόγησης άνω του «ΒΒΒ-», δεν θα ισχύει μετά από 25 ημέρες.
«Τα ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα από την ΕΚΤ μόνο αν υπάρχει το waiver, το οποίο ισχύει μόνο για όσο η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα διάσωσης. Χωρίς πρόγραμμα δεν έχει waiver» υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωτράπεζας, δίνοντας έτσι το στίγμα της μεταμνημονιακής σχέσης της Ελλάδας και των ελληνικών τραπεζών με την ΕΚΤ.
Στο μεταξύ σε 34 δισ. ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια, ανάλογα με το πώς θα κυμανθούν τα επιτόκια, υπολογίζει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) το κόστος των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους επικαλούμενη έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Πρόκειται για τα μέτρα που αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup του Ιουνίου, τα οποία προβλέπουν περαιτέρω παράταση της περιόδου χάριτος των δανείων ύψους 96 δισ. από το δεύτερο πρόγραμμα (EFSF) κατά 10 χρόνια και επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης επίσης κατά 10 χρόνια.
Παράλληλα συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα θα λάβει δόση ύψους 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή μέρους του χρέους προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ καθώς και τη δημιουργία «μαξιλαριού» ρευστότητας ύψους 24,1 δισ., που θα εξασφαλίζει τη χώρα έναντι των αγορών για 22 μήνες.
Η Γερμανία έχει προς το παρόν «μπλοκάρει» την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ λόγω της μονομερούς ενέργειας της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει μέχρι τα τέλη του έτους τον μειωμένο ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από το προσφυγικό. Οπως έχει ανακοινώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), η δόση θα εκταμιευτεί μόλις υπάρξει έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο που συνεδριάζει την 1η Αυγούστου.
Σήμερα συνεδριάζει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με στόχο την έγκριση της έκθεσης που έχει συνταχθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο του άρθρου 4 του κανονισμού του ΔΝΤ. Η έκθεση έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, επειδή θα περιέχει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Με βάση τα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, το χρέος θα χαρακτηρίζεται βιώσιμο για την περίοδο μέχρι και το 2032, ωστόσο σε μακροπρόθεσμη βάση θα υπάρχουν αστερίσκοι. Στη γραμμή ΔΝΤ κινείται και ο οίκος Moody’s, επισημαίνοντας σε χθεσινή του έκθεση ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα μείωσης του χρέους μετά το 2030, όπως άλλωστε αναγνωρίζει και η ευρωζώνη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας