• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.7°C / 30.7°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 27.1°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 29.8°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 26.4°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.1°C
  3 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 26.0°C
  0 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 23.7°C
  0 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 28.3°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 26.8°C
  0 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.3°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.0°C / 30.4°C
  1 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 26.1°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  60%
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σήμερα η επιλογή διευθύνοντος συμβούλου στην Εθνική Τράπεζα

 • A-
 • A+

Συνεδριάζει σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή και το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να επιλέξει μεταξύ των δύο υποψηφίων για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας εν όψει της τακτικής γενικής συνέλευση της 26ης Ιουλίου.

Μπορεί και οι δύο υποψήφιοι να πληρούν τα αυστηρά κριτήρια Fit and Proper που έχει θέσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι ο ένας εκ των δύο απέκτησε προβάδισμα μετά την παρουσίαση των στρατηγικών πλάνων τους στο ΤΧΣ.

Στην πραγματικότητα η Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφιοτήτων (Nomination Committee) της Εθνικής, στην οποία προεδρεύει, για την ακρίβεια «λύνει και δένει», η Νορβηγίδα Μάριαν Οκλαντ -όταν προλαβαίνει μιας και μετέχει σε ουκ ολίγα τον αριθμό (!) διοικητικά συμβούλια τραπεζών και επιχειρήσεων ανά την υφήλιο, όπως φημολογείται- θέλει να «επιβάλει» τη δική της επιλογή κόντρα σ’ αυτή του ΤΧΣ, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Εθνικής με ποσοστό 40,36%.

Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θέλουν να δουν το έργο που είδαν το φθινόπωρο του 2016, όταν «πιάστηκαν στον ύπνο» και είδαν στη θέση του προέδρου της Εθνικής τον Παναγιώτη Θωμόπουλο αντί του Δημήτρη Τσιτσιράγκου που ήθελε το ΤΧΣ, γεγονός που οδήγησε σε κρίση άνευ προηγουμένου μεταξύ του Ταμείου και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, ο οποίος είχε τις «ευλογίες» του nomination committee και της Μ. Οκλαντ και φυσικά του SSM που δεν… επέτρεψε στον μεγαλύτερο μέτοχο, στο ΤΧΣ δηλαδή, να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση ώστε να διαφυλαχθεί η… χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Πριν από μερικούς μήνες ωστόσο η Μ. Οκλαντ ήταν αυτή που υπεραμύνθηκε της άποψης ότι ο Λ. Φραγκιαδάκης δεν είναι κατάλληλος για διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής δείχνοντάς του έξοδο.

Το ΤΧΣ πάντως φαίνεται να μην είναι διατεθειμένο να υποχωρήσει αυτή τη φορά και να «υπογράψει» την αυτοκατάργησή του και για να προλάβει τα απρόοπτα εξέδωσε πριν από λίγες μέρες ανακοίνωση με νόημα, στέλνοντας σαφές μήνυμα στη διοίκηση αλλά και στο nomination committee ότι η γνώμη του θα πρέπει να εισακουστεί, «σύμφωνα με τον θεσμικό του ρόλο και όπως αυτός ορίζεται από τον νόμο».

Στην ερώτηση γιατί «κλοτσάει» η διοίκηση της Εθνικής στην επιλογή του ΤΧΣ, οι παροικούντες την τραπεζική αγορά σημειώνουν ότι αν ο υποψήφιος του Ταμείου τελικά βρεθεί στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, τότε «κάποιοι» ίσως να φοβούνται ότι θα πρέπει να περιοριστούν στον θεσμικό τους ρόλο. Μεταξύ αυτών που «φωτογραφίζονται» είναι ο νυν πρόεδρος της Εθνικής Κώστας Μιχαηλίδης, ο οποίος τους τελευταίους μήνες αναλαμβάνει… πρωτοβουλίες εκτελεστικού χαρακτήρα κόντρα στις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς όπως είναι γνωστό ο πρόεδρος της Εθνικής είναι μη εκτελεστικός.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το θρίλερ που παίχτηκε το φθινόπωρο του 2016, το ΤΧΣ έχει αυτή τη φορά ένα πολύ ισχυρό χαρτί στα χέρια του: την προγραμματισμένη ετήσια γενική συνέλευση, στην οποία ως μεγαλύτερος μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας μπορεί να επιβάλει τη βούλησή του χωρίς να… κινδυνεύει η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Βέβαια, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο το Ταμείο να ζυγίζει διαφορετικά τα “δεδομένα” στη σημερινή του συνεδρίαση...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φήμες και παρασκήνιο για την παραίτηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη
Η «παραίτηση» του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (CEO) της Εθνικής δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Είχε δρομολογηθεί εδώ και καιρό και χρέη διευθύνοντος συμβούλου μέχρι νεωτέρας...
Φήμες και παρασκήνιο για την παραίτηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φιλοδοξεί να μετατρέψει την απομόχλευση σε στρατηγική ευκαιρία
Στην ανάκαμψη των τραπεζικών δραστηριοτήτων εντός Ελλάδος επικεντρώνεται πλέον το μεγάλο στοίχημα για την Εθνική Τράπεζα, που με την πώληση και της Εθνικής Ασφαλιστικής ολοκληρώνει ουσιαστικά το μεγαλύτερο...
Φιλοδοξεί να μετατρέψει την απομόχλευση σε στρατηγική ευκαιρία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διεργασίες για την αντικατάσταση προέδρου και μελών του Δ.Σ.
Κρίσιμες είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες στην Εθνική Τράπεζα και εν όψει της ετήσιας γενικής συνέλευσης στις 30 Ιουνίου, καθώς πρέπει να βρεθούν οι αντικαταστάτες για μέλη του διοικητικού συμβουλίου που...
Διεργασίες για την αντικατάσταση προέδρου και μελών του Δ.Σ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το Σάββατο φθάνει ο λογαριασμός...
Το πρωί του Σαββάτου θα λάβουν τον λογαριασμό των κεφαλαιακών τους αναγκών οι ελληνικές τράπεζες. Η ΕΚΤ θα γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα του ελέγχου ποιότητας στοιχείων ενεργητικού και το βασικό και το ακραίο...
Το Σάββατο φθάνει ο λογαριασμός...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
Το πρώτο «προαπαιτούμενο» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας, εκπληρώθηκε το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου. Τώρα, βασική προτεραιότητα αποτελεί η άρση...
Μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας
Το επιτελείο που συντάσσει το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη μείωση «κόκκινων» δανείων και ιδιωτικού χρέους, αναζητά το ύψος του ορίου προστασίας, το ύψος του «κουρέματος» και τις...
«Πυρετός» για το νέο πλαίσιο προστασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας