Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Handelsblatt: Απόδειξη «καθαρής» εξόδου η έκδοση ομολόγου

Το μνημείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης | Dreamstime

Handelsblatt: Απόδειξη «καθαρής» εξόδου η έκδοση ομολόγου

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, ακόμη και πριν τις 20 Αυγούστου οπότε ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα, αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική Handelsblat, αναφέροντας ότι ο Ο.Δ.ΔΗ.Χ. σχεδιάζει την έκδοση δεκαετούς ομολόγου.

Αν και, όπως σημειώνει, η Αθήνα δεν έχει άμεση ανάγκη χρημάτων καθώς χάρη σε ένα αποθεματικό ρευστότητας ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ, η χώρα θα χρηματοδοτείται πλήρως έως τα μέσα του 2022, πρέπει να οικοδομήσει εμπιστοσύνη στην αγορά με δοκιμαστικές εκδόσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «ο κρατικός Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) θέλει σύντομα να δοκιμάσει τις διαθέσεις των επενδυτών» και «γίνεται λόγος για έκδοση ενός δεκαετούς ομολόγου». Εξάλλου, προσθέτει, και οι άλλες τέσσερις προβληματικές χώρες του ευρώ είχαν, επίσης, εκδώσει δεκαετή ομόλογα στο τέλος των προγραμμάτων τους, μερικές μάλιστα ακόμη και μήνες πριν από την έξοδο.

«Εάν η Ελλάδα κατορθώσει να εκδώσει, ήδη, πριν την λήξη του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου ένα κρατικό ομόλογο με λογικούς όρους, αυτό θα ήταν μεγάλη επιτυχία. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να την καταγράψει ως απόδειξη "καθαρής εξόδου" από το πρόγραμμα βοήθειας», σχολιάζει η Handelsblat.

«Το γεγονός ότι οι επενδυτές διψούν για ελληνικά κρατικά χρεόγραφα αποδεικνύει το παράδειγμα του ΟΤΕ», αναφέρει ακόμη, σημειώνοντας ότι ο όμιλος, ο οποίος ανήκει κατά 45% στην Deutsche Telekom, άντλησε την περασμένη εβδομάδα από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές 400 εκατομμύρια ευρώ από ένα τετραετές ομόλογο. Το κουπόνι διαμορφώθηκε σε 2,375% και υπερκαλύφθηκε πέντε φορές, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να κάνει τον Ο.Δ.ΔΗ.Χ. να ζηλέψει.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μάρτιο η απόφαση για τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα
Τον επόμενο μήνα, κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup που θα γίνει στις 11 Μαρτίου, αναμένεται τελικά να ληφθεί η απόφαση για την επιστροφή των...
Μάρτιο η απόφαση για τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εύσημα από Moody’s για την πρώτη έκδοση ομολόγου εκτός προγράμματος
Θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας αποτελεί σύμφωνα με τη Moody’s η έκδοση του πενταετούς ομολόγου νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. O διεθνής οίκος...
Εύσημα από Moody’s για την πρώτη έκδοση ομολόγου εκτός προγράμματος