Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γερμανικός εκβιασμός, με... ασήμαντη αφορμή

Με... περικοπές στις ελληνικές δαπάνες για το ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων, απάντησε άμεσα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην γκρίνια των Γερμανών για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε 5 νησιά που δέχονται υψηλές προσφυγικές ροές

AP Photo/Virginia Mayo

Γερμανικός εκβιασμός, με... ασήμαντη αφορμή

  • A-
  • A+

Ακόμη και στην τελευταία σύνοδο της ευρωζώνης με το καθεστώς του μνημονίου, η Γερμανία έδειξε αποφασισμένη να βγάλει το λάδι στην Ελλάδα, μπλοκάροντας την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ.

Ο λόγος; Η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε πέντε νησιά από την ελληνική κυβέρνηση, που αξιοποιήθηκε ως αφορμή από το Βερολίνο για να παγώσει την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, υποστηρίζοντας ότι η πρωτοβουλία των Αθηνών δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της έγκρισης της συμφωνίας από το γερμανικό Κοινοβούλιο, όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών ο διορισμένος από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο αποκαλούμενος «λογιστής της ευρωζώνης».

Ετσι, η εκταμίευση της υπερδόσης των 15 δισ. ευρώ αναβλήθηκε για τις αρχές Αυγούστου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να καλύψει με αντισταθμιστικά μέτρα τη μη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά, ύψους 28 εκατ. ευρώ.

Η προσχηματική στάση του Βερολίνου, να μπλοκάρει προσωρινά τη δόση, στον βαθμό που δεν ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης με τους εταίρους, αποδίδεται σε δύο λόγους.

Ο ένας αφορά τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, καθώς υπάρχει μια σκληρή πολιτική πτέρυγα στην κυβέρνηση, στο Κοινοβούλιο και στον... Τύπο που αντιτίθεται σε οποιασδήποτε μορφής χαλαρή αντιμετώπιση της Ελλάδας.

Ο άλλος σχετίζεται με το προσφυγικό. Η Γερμανία θέλει πρώτα να διασφαλίσει πλήρως τη διμερή συμφωνία με την Ελλάδα και μετά να επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης.

Σε κάθε περίπτωση, η ενέργειά της ήταν μονομερής, καθώς η χώρα μας είχε ενημερώσει την Κομισιόν για την παράταση της μη αύξησης του ΦΠΑ, κάτι που παραδέχτηκε και ο Πιερ Μοσκοβισί.

«Ισοδύναμα» μέτρα

Πάντως, η τροπή που πήραν τα πράγματα με την εκταμίευση της τελευταίας δόσης δεν αιφνιδίασε τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος κατέθεσε αναλυτικό πίνακα με τα «ισοδύναμα» μέτρα που θα καλύψουν τη μη αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε ακριτικά νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 28 εκατομμύρια -που θεωρείται αμελητέο ποσό μπροστά στα δεκάδες δισεκατομμύρια που πλήρωσε ο ελληνικός λαός με τα μνημόνια- θα προκύψουν από περικοπές στα κονδύλια του υπουργείου Αμυνας.

Συγκεκριμένα, 5 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες για το ΝΑΤΟ, 4 εκατ. ευρώ από τη συντήρηση αεροσκαφών κ.ά., 9 εκατ. ευρώ από υγειονομικές, φαρμακευτικές και ταξιδιωτικές δαπάνες του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και 10 εκατ. ευρώ από εξοπλιστικά προγράμματα.

Παράλληλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποσχέθηκε στους εταίρους να καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά από τον Ιανουάριο του 2019. Τα πέντε νησιά που πλήττονται έντονα από την προσφυγική κρίση είναι η Λέσβος, η Σάμος, η Λήμνος, η Χίος και η Λέρος.

Ο πρόεδρος της ευρωζώνης Μάριο Σεντένο προσπάθησε να υποβαθμίσει την όλη εξέλιξη, διευκρινίζοντας ότι ναι μεν η κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ αποτελεί μία από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση απέναντι στους θεσμούς, αλλά πρόκειται για αναβολή και όχι για «απόσυρση της δέσμευσης» από ελληνικής πλευράς.

Επιβεβαίωσε, όμως, ότι η τελική έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών στη Γερμανία, στις αρχές Αυγούστου. Και επισήμανε ότι το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ θα πρέπει να έχει καταργηθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Ο Πορτογάλος πρόεδρος των «19» βρήκε την ευκαιρία να παρατηρήσει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να θέσει σε εφαρμογή όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει (βλέπε μείωση συντάξεων) στη μεταμνημονιακή εποχή για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Και «πιστεύουμε ότι θα το κάνει» είπε. Η γερμανική γραμμή...

Δίπλα του, ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί προσπάθησε και αυτός να υποβαθμίσει το όλο θέμα και αναγνώρισε ότι η Κομισιόν είχε ενημερωθεί για τον ΦΠΑ στα πέντε νησιά.

Μάλιστα, χαρακτήρισε πολύ μικρό το ποσό που αντιστοιχεί με την αναβολή της εφαρμογής του μέτρου.

Και η δόση; «Απλώς θα απαιτηθεί λίγο παραπάνω χρόνος από ό,τι περιμέναμε»...

Ανάλυση βιωσιμότητας

Εν τω μεταξύ, τις επόμενες κινήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αναφορικά με την Ελλάδα, αποκάλυψε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Οπως τόνισε, στις 27 Ιουλίου 2018 το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συζητήσει την έκθεση του Αρθρου 4 και αυτή θα δημοσιοποιηθεί ορισμένες ημέρες αργότερα, χωρίς πάντως να προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία.

Φυσικά, το πιο σημαντικό «μέρος» της έκθεσης δεν είναι άλλο από την Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους, για την οποία ο κ. Ράις -όπως ήταν απόλυτα φυσιολογικό- δεν θέλησε να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ στη μετα-μνημονιακή εποχή, τόνισε ότι το Ταμείο θα ελέγχει δύο φορές ετησίως την Ελλάδα, κάτι το οποίο κατά τον εκπρόσωπο του Ταμείου «δεν διαφέρει και τόσο πολύ από την περίπτωση άλλων χωρών της ευρωζώνης που βρέθηκαν σε πρόγραμμα στήριξης».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γερμανικό καψόνι με τη δόση
Τον Αύγουστο θα εκταμιευθεί τελικά η δόση των 15 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, εξαιτίας των επιφυλάξεων που διατύπωσε η Γερμανία, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παραβίασε τη δέσμευση που είχε αναλάβει να αυξήσει το...
Γερμανικό καψόνι με τη δόση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναβολή στη δόση των 5,7 δισ.
Μια μικρή προσγείωση για την Αθήνα, με τη μετάθεση της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ στο δεύτερo δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Τα «καλά λόγια», λοιπόν, άφησαν ξαφνικά τη θέση τους στο ψυχρό «πάρε-δώσε»...
Αναβολή στη δόση των 5,7 δισ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εύσημα και πιέσεις στην Ελλάδα
Πάτε καλά... Βρίσκεστε σε καλή τροχιά... Συνεχίστε με τον ίδιο ρυθμό το κλείσιμο των μεταρρυθμίσεων... Ενθαρρυντικές δηλώσεις και εύσημα εισέπραξε χθες η κυβέρνηση από τους εταίρους-δανειστές για τις επιδόσεις...
Εύσημα και πιέσεις στην Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με «καλό χαρτί» στο Eurogroup
Ενα αξιόλογο χαρτί θα έχει στο σακίδιό του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τη Δευτέρα στην έκτακτη σύνοδο της ευρωζώνης αποκλειστικά αφιερωμένη στο ζήτημα της Ελλάδας: τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...
Με «καλό χαρτί» στο Eurogroup
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θέμα... ταχύτητας η εκταμίευση των δόσεων
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που συνέρχονται τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο θα ενημερωθούν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το πρώτο συμφωνημένο πακέτο των προαπαιτούμενων δράσεων, καθώς και σχετικά με το...
Θέμα... ταχύτητας η εκταμίευση των δόσεων
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυστηρά μηνύματα στην... επόμενη κυβέρνηση
Η έκθεση Ρέγκλινγκ καυτηριάζει την πολιτική των παροχών, την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου και τη μη περικοπή των συντάξεων. Θεωρεί υποχρέωση της ελληνικής πλευράς να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις.
Αυστηρά μηνύματα στην... επόμενη κυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας