• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 19.6°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.3°C / 17.4°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 16.0°C / 17.0°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  8°C 7.9°C / 10.3°C
  2 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.0°C / 16.8°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 9.0°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 15.7°C
  4 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.7°C
  5 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  5 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.9°C
  4 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.8°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  5 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 18.5°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 18.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 19.8°C
  3 BF
  46%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 16.3°C
  3 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 13.2°C / 17.5°C
  3 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  94%

Σχετικά με την παράταση της εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ σε 5 νησιά του Αιγαίου, ο αξιωματούχος ήταν κατηγορηματικός ότι το μέτρο πρέπει να καταργηθεί μέχρι τα τέλη του έτους

JOHN THYS, POOL PHOTO VIA AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μηνύματα Βρυξελλών για ΦΠΑ και συντάξεις

 • A-
 • A+

Πισωγυρίσματα. Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε χθες ότι η παράταση της εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου πρέπει να καταργηθεί μέχρι τα τέλη του 2018. Και ζήτησε από την κυβέρνηση να «φερθεί έξυπνα» και να θέσει σε εφαρμογή το μέτρο της μείωσης των συντάξεων από το 2019, διότι αποτελεί μέρος των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς. Βέβαια, «πάντα υπάρχει ευελιξία».

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων για τις εργασίες της αυριανής συνόδου της ευρωζώνης, που θα είναι για την Ελλάδα η τελευταία πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα των εταίρων-δανειστών, ο αξιωματούχος ερωτήθηκε για τη διάρκεια του μειωμένου ΦΠΑ σε 5 νησιά του Αιγαίου και το καυτό θέμα της μείωσης των συντάξεων από το 2019, που επέβαλε ουσιαστικά το ΔΝΤ, το οποίο, όμως, θα περιοριστεί στον ρόλο του «χωροφύλακα» για την ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή εποχή.

Σχετικά με την παράταση της εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ σε 5 νησιά του Αιγαίου, ο αξιωματούχος ήταν κατηγορηματικός: Το μέτρο πρέπει να καταργηθεί μέχρι τα τέλη του έτους. Ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ενημέρωσε «όπως όφειλε» τα αρμόδια όργανα της ευρωζώνης για την παράταση του μέτρου. Τότε πώς πήρε την απόφαση;

Ο αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι προηγήθηκε συμφωνία σε υψηλότερο επίπεδο.

Η Αθήνα δεν ακολούθησε τη συνήθη διαδικασία που προβλέπει την εξέταση του ελληνικού αιτήματος πρώτα από τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι θα το ενσωμάτωναν στο πρόγραμμα και στη συνέχεια θα το προωθούσαν στην ευρωζώνη.

Προτίμησε να φέρει το θέμα σε υψηλά επίπεδα, τα οποία έδωσαν το «πράσινο φως».

Ούτε γάτα ούτε ζημιά για τον αξιωματούχο, η παραβίαση της προβλεπόμενης διαδικασίας από ελληνικής πλευράς.

Αλλωστε, η απόφαση για την παράταση του μέτρου δεν δημιουργεί πρόβλημα στην αξιοπιστία της χώρας. Αλλά, όπως και να το κάνουμε, το μέτρο δεν πρέπει να συνεχιστεί μετά το 2018.

Ευέλικτες δεσμεύσεις

Ως προς την προβλεπόμενη μείωση των συντάξεων από το 2019 και τον θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις στην Αθήνα του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος άφησε να αιωρείται το ενδεχόμενο επανεξέτασης του όλου θέματος, ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι αποτελεί μέρος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Καλό είναι, λοιπόν, να μην τίθεται θέμα αλλαγών από την πλευρά των Αθηνών. Ωστόσο, «πάντα υπάρχει μια δεδομένη ευελιξία» για την αντιμετώπιση του θέματος.

Ο αξιωματούχος, λοιπόν, άφησε σκόπιμα, όπως και ο Γάλλος επίτροπος, μια χαραμάδα για την επανεξέταση του όλου θέματος. Οπως είπε, η ελληνική πλευρά θα είναι ελεύθερη να επιλέξει πολιτική, αλλά θα πρέπει να «φερθεί έξυπνα» και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ολα δείχνουν πως όσο πλησιάζουν η ημερομηνία της εξόδου από το πρόγραμμα (20 Αυγούστου) και το τέλος του χρόνου, με τις εκλογές να φαίνονται στον ορίζοντα, το επίμαχο θέμα των συντάξεων θα βρεθεί για τα καλά στο προσκήνιο. Εκτός αν όλες αυτές οι δηλώσεις γίνονται με στόχο να καθησυχάζονται οι συνταξιούχοι και να κερδίζεται χρόνος.

Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) αναμένεται να εγκρίνει την τελευταία δόση, ύψους 15 δισ. ευρώ, και τον τρόπο της εκταμίευσης με βάση την απόφαση της ευρωζώνης (21 Ιουνίου).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της θα εγκρίνει σήμερα τον κανονισμό για την ενισχυμένη εποπτεία. Τα νομικά κείμενα θα παρουσιάσουν αύριο στους 19 ο Λετονός αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις και ο Πιερ Μοσκοβισί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παράθυρο για τις συντάξεις
Ολοένα και ανοίγει η χαραμάδα που θα οδηγήσει στην αποτροπή της θεσμοθετημένης μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019. Εν μέσω των διθυραμβικών σχολίων για την έξοδο από τα μνημόνια, ο κοινοτικός...
Παράθυρο για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χωρίς νέο μνημόνιο η ευρωπαϊκή εποπτεία
Το λεξιλόγιο των Βρυξελλών για να ερμηνεύσουν την ενισχυμένη εποπτεία στην Ελλάδα εμπλουτίζεται συνεχώς, με στόχο να περάσει κάπως στα μαλακά για την ελληνική κοινή γνώμη ο νέος στενός κορσές λιτότητας που...
Χωρίς νέο μνημόνιο η ευρωπαϊκή εποπτεία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στάζει μέλι ο Ντομπρόβσκις
​Αυτό και αν είναι έκπληξη... Ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Βάλντις Ντομπρόβσκις προέβη χθες σε θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία, κάτι που δεν συνηθίζει, και εξέφρασε την αντίθεσή του στο αίτημα του Διεθνούς...
Στάζει μέλι ο Ντομπρόβσκις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα...
Ανοιχτά είναι όλα τα ενδεχόμενα για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Εφόσον η κυβέρνηση δεν προχωρήσει αυτή την εβδομάδα σε αντικατάσταση των 5ετών ομολόγων που λήγουν τον Απρίλιο του 2019 με νέα...
Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα...
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εύσημα Μοσκοβισί για τη συμφωνία
Θετικό σήμα για τις αγορές χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, την κατ’ αρχήν συμφωνία του ΔΝΤ με την Ελλάδα για την παροχή προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης έως και 1,6...
Εύσημα Μοσκοβισί για τη συμφωνία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενισχυμένη η ομάδα των θεσμών
Η ομάδα των θεσμών ενισχύθηκε χθες στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Στον χορό μπήκαν και οι Πολ Τόμσεν από την πλευρά του ΔΝΤ και Μπενουά Κερέ για την...
Ενισχυμένη η ομάδα των θεσμών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας