Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Φοροελαφρύνσεις... με ονοματεπώνυμο
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φοροελαφρύνσεις... με ονοματεπώνυμο

  • A-
  • A+

Μειώσεις φόρων σε εισόδημα, ακίνητα αλλά και σε ασφαλιστικές εισφορές επεξεργάζεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο του πακέτου των παροχών που θα εξαγγελθούν με στόχο να περιοριστούν οι αδικίες και τα βάρη σε μεσαία και χαμηλά εισοδήματα που έχουν πληγεί από τα Μνημόνια.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει ήδη να κοστολογούν τις προτάσεις με τις φορολογικές ελαφρύνσεις που θα περιληφθούν σε μελέτη την οποία θα παραδώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μέχρι το τέλος Ιουλίου στον πρωθυπουργό.

Οι παροχές ύψους 700 εκατ. ευρώ που θα μοιραστούν το 2019 θα συζητηθούν με το κουαρτέτο των δανειστών στην πρώτη μεταμνημνονιακή «εξόρμηση» που θα κάνουν τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα προκειμένου στη συνέχεια να αποτυπωθούν στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού τον Οκτώβριο.

«Από εδώ και πέρα, παρ’ όλα τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δημιουργούμε δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε και να μειώσουμε τους φόρους και να κάνουμε σημαντικές δαπάνες για τα νοσοκομεία και για τα σχολεία», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΝΑ Channel» της Καβάλας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πριν από το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Ο κ. Τσακαλώτος -ο οποίος την Πέμπτη θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στη συζήτηση που θα γίνει για το πρόγραμμα αυξημένης εποπτείας που θα ανακοινώσει σήμερα η Ε.Ε.- προανήγγειλε ότι θα υπάρχει πάλι υπερπλεόνασμα και μέρισμα στο τέλος του χρόνου.

«Είναι να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ; Είναι να βοηθήσουμε τους μικρομεσαίους και τους αυτοαπασχολούμενους με τις κοινωνικές εισφορές; Είναι να βοηθήσουμε περισσότερο σχετικά με τον φόρο εισοδήματος; Υπάρχουν επιλογές, υπέρ και κατά. Ποτέ δεν είναι μια επιλογή η βέλτιστη, πάντα θα μπορούσες να κάνεις και κάτι άλλο», είπε χαρακτηριστικά.

Προσθέτοντας πως «στόχος μας είναι σιγά σιγά αφού θα πηγαίνουν καλύτερα, σε τρία-τέσσερα χρόνια θα μπορούν (οι πολίτες) να το βλέπουν πρακτικά, με τη μεγαλύτερη απασχόληση, τη μικρότερη φορολογία, τις περισσότερες επενδύσεις».

Οι ωφελημένοι των 4 σεναρίων

Τα σενάρια με τις στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις τα οποία δουλεύουν πυρετωδώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είναι τα εξής:

  1. Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%. Ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και εφόσον υλοποιηθεί θα μειώσει την ετήσια φορολογική επιβάρυνση στους υπόχρεους. Πρόκειται για ένα σενάριο με κόστος εφαρμογής πάνω από 450-500 εκατ. ευρώ.
  2. Πλήρης απαλλαγή από την έκτακτη εισφορά φορολογουμένων με εισοδήματα ώς 30.000 ευρώ και μειώσεις συντελεστών στα υπόλοιπα, είναι μια πρόταση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος λόγω του χαμηλού δημοσιονομικού κόστους, 370 εκατ. ευρώ.
  3. Απαλλαγή των μικρών περιουσιών από τον ΕΝΦΙΑ (με πλαφόν τα 70-80 ευρώ) ή επιβολή μικρότερων φορολογικών συντελεστών. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ απαιτεί επιπλέον 209 εκατ. ευρώ και είναι ένα θέμα που θα πρέπει οπωσδήποτε να συζητηθεί με τους θεσμούς λόγω της μόνιμης άρνησης που έχουν σε οποιαδήποτε παρέμβαση που μπορεί να αλλοιώσει την εισπραξιμότητα του φόρου (2,65 δισ. σε ετήσια βάση). Αλλωστε η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί σε νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών το 2019, η οποία θα αλλάξει τον χάρτη των φόρων (μεταβιβάσεις, δωρεές, γονικές παροχές κ.ά.) και των τελών στα ακίνητα
  4. Αξιοποίηση του πλεονάσματος του ΕΦΚΑ με μικρότερες κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών ή μικρότερες περικοπές επί της προσωπικής διαφοράς σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Σχετική πρόταση έχει καταθέσει το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στα σχέδια εξόδου στις διεθνείς αγορές. Οπως είπε, «στο επόμενο δίμηνο έως τη λήξη του προγράμματος μπορεί να βγούμε στις αγορές, μπορεί και όχι - εμείς έχουμε δώσει την πολιτική κατεύθυνση στον ΟΔΔΗΧ, τον Οργανισμό που διαχειρίζεται το χρέος, που έχει ειδικούς για αυτό το θέμα.

Δεν είναι πολιτική απόφαση, από εδώ και πέρα είναι τεχνοκρατική, ότι θα βγούμε βεβαίως, αλλά θα το αποφασίσουν αυτοί πότε είναι οι κατάλληλες συνθήκες στις αγορές».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με «βόμβες» στις βαλίτσες έρχεται το ΔΝΤ
Στην αντεπίθεση περνάει το ΔΝΤ, το οποίο έχει ξεκινήσει να πιέζει όχι μόνο να έρθουν «μπροστά» οι περικοπές της διετίας 2019-2020 (αφορολόγητο - συντάξεις ) αλλά ταυτόχρονα να παγώσουν και τα «θετικά μέτρα»...
Με «βόμβες» στις βαλίτσες έρχεται το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με άγριες διαθέσεις φτάνουν οι θεσμοί
Αφορολόγητο, επιδόματα, φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρου μπαίνουν από την ερχόμενη Τρίτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ενώ από τις υποχωρήσεις που θα γίνουν θα καθοριστεί και το εύρος των...
Με άγριες διαθέσεις φτάνουν οι θεσμοί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποχαιρετισμός με βαρύ πακέτο φόρων
Με βαρύ λογαριασμό υποχρεώσεων προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία μας αποχαιρετά το 2016. Τα τέλη κυκλοφορίας του 2017, η 4η δόση του ΕΝΦΙΑ και η 6η δόση του φετινού φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα,...
Αποχαιρετισμός με βαρύ πακέτο φόρων
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ταχύτητα και κίνητρα ζητάει ο ΣΕΒ εν όψει ΔΕΘ
Τον κώδωνα του κινδύνου για αναιμική ανάπτυξη κρούει ο ΣΕΒ, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η επιχειρηματική κοινότητα έχει στηθεί και περιμένει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ. Για τον ΣΕΒ...
Ταχύτητα και κίνητρα ζητάει ο ΣΕΒ εν όψει ΔΕΘ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μισό ΑΕΠ οι απλήρωτοι φόροι
Ακρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τους απλήρωτους φόρους των Ελλήνων. Λίγο πριν από την καταιγίδα των νέων πληρωμών που θα ξεκινήσει με τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου...
Μισό ΑΕΠ οι απλήρωτοι φόροι
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πακέτο-μαμούθ για να κλείσει η αξιολόγηση
Πολυνομοσχέδιο με εκατοντάδες προαπαιτούμενα, ετοιμάζει η κυβέρνηση για να πάρει μια κι έξω τα 5,7 δις. ευρώ της δεύτερης δόσης. Μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει «κόκκινα» δάνεια, προϋποθέσεις πώλησης δανείων σε...
Πακέτο-μαμούθ για να κλείσει η αξιολόγηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας