Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανακύκλωση... εργασιακών παραβάσεων
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανακύκλωση... εργασιακών παραβάσεων

  • A-
  • A+

Προβλήματα στους τομείς της συντήρησης και ασφάλειας συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων, ανάκτησης υλικών σε συνάρτηση με παραβάσεις εργατικής νομοθεσίας υπάρχουν και εντοπίστηκαν από τις υπηρεσίες ελέγχου του υπουργείου Εργασίας στα εργοστάσια ανακύκλωσης της χώρας.

Υστερα από εκατόν έντεκα ελέγχους που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξε συμμόρφωση των εταιρειών σε μεγάλο ποσοστό, επιβλήθηκαν πρόστιμα χιλιάδων ευρώ, υπήρξε παρέμβαση σε 122 εργατικές διαφορές ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υποβλήθηκαν και μηνύσεις.

Τα στοιχεία προέρχονται από την απάντηση της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παρασκευόπουλου και άλλων 60 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που είχε αφορμή ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» με μαρτυρία εργαζομένων για τις συνθήκες που επικρατούν σε εργοστάσιο ανακύκλωσης απορριμμάτων της Θεσσαλονίκης («Κραυγή από τον εργασιακό μεσαίωνα της ανακύκλωσης», 10.4.2018) αλλά και δημοσιεύματα για εργοστάσιο ανακύκλωσης της Κρήτης.

Πληθαίνουν τα κρούσματα

Με την ερώτηση τονιζόταν ότι «το πρόβλημα είναι γενικευμένο και τα κρούσματα αυθαιρεσίας πληθαίνουν, όπως και οι διαμαρτυρίες-καταγγελίες των εργαζομένων».

Σύμφωνα με την απάντηση της υπουργού «τα περισσότερα προβλήματα του κλάδου της ανακύκλωσης εντοπίστηκαν στους τομείς της συντήρησης και ασφάλειας των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, της καθαριότητας και της διευθέτησης/στοίβαξης των υλικών στους χώρους εργασίας και της χρήσης αυτοκινούμενων ανυψωτικών μηχανημάτων. Κατά τους διενεργηθέντες επανελέγχους διαπιστώθηκε ότι ελήφθησαν μέτρα συμμόρφωσης στις διατάξεις της νομοθεσίας σε ποσοστά 87-100%» ενώ επιβλήθηκαν κυρώσεις εκεί όπου δεν υπήρξε ανταπόκριση στις υποδείξεις των αρχών. Ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλονίκης αναφέρεται ότι «σε συνέχεια των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από το 2016 μέχρι και 8.5.2018, επιβλήθηκαν από τα αρμόδια Τμήματα Επιθεώρησης ΑΥΕ 12 πρόστιμα 77.707 ευρώ, ενώ στάλθηκαν στην Εισαγγελία 4 μηνυτήριες αναφορές σχετικά με εργατικά ατυχήματα στον εν λόγω κλάδο» και τονίζεται ότι «τόσο στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού ελέγχων για το 2018 όσο και σε αυτό των προγραμμάτων στοχευμένων ελέγχων των υπηρεσιών Επιθεώρησης ΑΥΕ του ΣΕΠΕ, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον εν λόγω κλάδο».

Οπως αναφέρεται αναλυτικά για τη Θεσσαλονίκη, «τμήματα αρμοδιότητας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κεντρικής Μακεδονίας, από 1.1.2016 έως 8/5/2018, έχουν προβεί στις κάτωθι ενέργειες:

α) διενέργεια επτά (7) ελέγχων και έντεκα (11) εργατικών διαφορών,
β) υποβολή μιας (1) μήνυσης για οφειλή δεδουλευμένων και
γ) επιβολή τριών (3) προστίμων ύψους 35.600 ευρώ για παράβαση στα χρονικά όρια εργασίας, για μη καταχώριση υπερωριακής απασχόλησης στο βιβλίο υπερωριών, για μη τήρηση των διατάξεων των άρθρων 4, 5 και 8 του Π.Δ. 178/02».

Μηνύσεις και πρόστιμα

Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, «τμήμα αρμοδιότητας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Κρήτης έχει επιληφθεί το έτος 2017 τριών (3) υποθέσεων (εργατικές διαφορές), μία εκ των οποίων για μισθολογικά θέματα με θετικό αποτέλεσμα (κατεβλήθησαν 1.070 ευρώ) και οι υπόλοιπες δύο για εκδικητικές απολύσεις, για τις οποίες οι εργαζόμενοι έλαβαν τις νόμιμες αποζημιώσεις».

Σε ό,τι αφορά τα συνοπτικά στατιστικά στοιχεία από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΣΕΠΕ «από 1.1.2016 έως 8.5.2018, οι έλεγχοι που πραγματοποίησαν οι Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων στον κλάδο συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων, ανάκτησης υλικών ανήλθαν σε 111. Επιπλέον, για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που διαπιστώθηκαν από τη διενέργεια των ανωτέρω ελέγχων υπεβλήθησαν 3 μηνύσεις/μηνυτήριες αναφορές ενώ επιβλήθηκαν 36 πρόστιμα συνολικού ύψους 272.833 ευρώ. Επίσης, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, οι Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων πραγματοποίησαν 122 εργατικές διαφορές, από τις οποίες επιλύθηκαν οι 75 και καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους ποσά συνολικού ύψους 90.231 ευρώ».

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μέτωπο απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ
Με την άρνηση των εργοδοτικών οργανώσεων στα κυρίαρχα για το ΔΝΤ θέματα της αύξησης του ορίου των ομαδικών απολύσεων (από 5% σε 10%) και της μη εφαρμογής του δικαιώματος της ανταπεργίας (lock out) ελπίζει ο...
Μέτωπο απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σήμερα η καταβολή της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ για τον Μάιο
Δικαιούχοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που παρέμειναν σε παράταση αναστολής εργασίας ολόκληρο τον Μάιο ή θεωρούνταν πληττόμενες, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Σήμερα η καταβολή της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ για τον Μάιο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΚΥΑ για τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων, επιχειρήσεων και οικονομίας
Υπογράφηκε η ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, με θέμα τα «περαιτέρω μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της...
Η ΚΥΑ για τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων, επιχειρήσεων και οικονομίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Κουρεμένο» και για... λίγους το δεύτερο κύμα στήριξης
533 ευρώ θα εισπράξουν για τον Μάιο οι εν αναστολή εργαζόμενοι κλειστών επιχειρήσεων και από τον Ιούνιο, τα... κεφάλια μέσα • Τι θα γίνει με τα στεγαστικά δάνεια
«Κουρεμένο» και για... λίγους το δεύτερο κύμα στήριξης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς θα γίνουν οι διορθώσεις για το επίδομα των 800 ευρώ
Το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα τη νέα εγκύκλιο, η οποία καθορίζει το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή δηλώσεων και διορθώσεων των ηλεκτρονικών εντύπων εργοδοτών - εργαζομένων καθώς και των καταβολών...
Πώς θα γίνουν οι διορθώσεις για το επίδομα των 800 ευρώ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι κρίσιμες ημερομηνίες για επιχειρήσεις και εργαζόμενους
Παράταση μέχρι 10 Απριλίου για τις δηλώσεις των επιχειρήσεων που έκλεισαν. Παράθυρο για επίδομα 800 ευρώ στους επιστήμονες, αλλά τον Μάιο.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας