Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα «κόκκινα» αλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα «κόκκινα» αλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη

  • A-
  • A+

Γνώστης της ελληνικής τραπεζικής αγοράς απολάμβανε τον καφέ του και τη λιακάδα, σε μαρίνα της Αττικής, μπροστά σε αραγμένα πολυτελή σκάφη διαφόρων μεγεθών, για τη συντήρηση των οποίων απαιτούνται αρκετές χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Μπορεί να μη γνώριζε τους ιδιοκτήτες τους, αλλά έδινε πολλές πιθανότητες τουλάχιστον το 40% αυτών να είχε ένα «κόκκινο» δάνειο και το 90% καταθέσεις στο εξωτερικό.

Λίγο πιο πέρα, δύο ζευγάρια συζητούσαν για τα στεγαστικά τους, για τα λεφτά που τους χρωστάει το αφεντικό, τα έξοδα των παιδιών που πρέπει να πάνε κατασκήνωση γιατί τώρα που τελείωσαν τα σχολεία δεν έχουν πού να τα «αφήσουν» όταν πάνε στη δουλειά για να πάρουν τον μισθό των 1.000-1.500 ευρώ κ.λπ.

Στο εύλογο ερώτημα για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η απάντηση ήταν: «Για πολλούς από αυτούς –δείχνοντας τους “κόκκινους” σκαφάτους– όχι για πολύ».

Αποτελεί κοινό μυστικό λοιπόν στην επιχειρηματική και τραπεζική «Ιερουσαλήμ» ότι τα μεγάλα distress funds, τα μεγάλα κοράκια, θα δηλώσουν δυναμικό «παρών» στην ελληνική αγορά τους επόμενους μήνες και θα υπάρξει «βίαιη» αλλαγή στον επιχειρηματικό χάρτη.

Τα μεγάλα κοράκια δεν αστειεύονται και, εκτός από τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, θα βάλουν «πόδι» και στις επιχειρήσεις, των οποίων οι μέτοχοι και οι διοικήσεις θα πρέπει να είναι απολύτως συνεργάσιμοι.

Από την άλλη πλευρά κάποιοι επιχειρηματίες δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι μόνο με τα μεγάλα κοράκια, αλλά και με τη Δικαιοσύνη και, όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης συστημικής τράπεζας, «μην εκπλαγείτε αν οι επιχειρηματικές ειδήσεις βγαίνουν από την Εισαγγελία».

Με δεδομένη την πίεση για μείωση των ελληνικών προβληματικών δάνειων σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το 2022, οι τράπεζες είναι αναγκασμένες εκ των πραγμάτων να «καθαρίσουν» τα βιβλία τους με πωλήσεις μεγάλων δανείων και όχι απλώς πουλώντας πακέτα καταναλωτικών.

Απόδειξη της πίεσης που δέχονται οι ελληνικές τράπεζες σε αυτή την κατεύθυνση είναι ότι σε επίπεδο ευρωζώνης μέχρι το 2019 θα πρέπει να έχουν μεταβιβαστεί σε εταιρείες διαχείρισης δάνεια ύψους 90 δισ. ευρώ, από τα 720 δισ. ευρώ που είναι σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Από αυτά τα 90 δισ. ευρώ, περίπου 30 δισ. ευρώ θα πρέπει να πουληθούν από ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν λάβει οι διοικήσεις τους από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ερχονται εκπλήξεις

Ετσι, το δεύτερο εξάμηνο του 2019 επιφυλάσσει εκπλήξεις σε εκείνους που συνεχίζουν να παίζουν κρυφτούλι με τις τράπεζες, οι οποίες γνωρίζουν ουκ ολίγες περιπτώσεις επιχειρηματιών που ασπάζονται με θρησκευτική ευλάβεια το δόγμα «Στην Ελλάδα τα θαλασσοδάνεια, στους “παραδείσους” οι καταθέσεις».

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις δεν βρίσκονται πραγματικά σε δεινή κατάσταση λόγω της παρατεταμένης κρίσης ή ότι δεν υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες των τραπεζών και του πολιτικού συστήματος, που χρησιμοποιούσε την επιρροή του ώστε να χορηγούνται πιο… φιλικά δάνεια.

Ωστόσο η υπόθεση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων δεν είναι εύκολη, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις εμπλέκονται πάνω από δύο τράπεζες –συνήθως και οι τέσσερις–, που έχουν χορηγήσει διαφορετικά ποσά έναντι διαφορετικών εξασφαλίσεων.

Ετσι η συμφωνία μεταξύ των τραπεζών για την αναδιάρθρωση των δανείων είναι δύσκολη υπόθεση.

Στη διατραπεζική πλατφόρμα ΝPL Forum, που έχει στόχο τις από κοινού μεταξύ τραπεζών αναδιαρθρώσεις δανείων, βρίσκονται «κόκκινα» συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ, που αφορούν 106 μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Μέχρι σήμερα συμφωνία μεταξύ των τραπεζών έχει προκύψει για δάνεια ύψους 65 εκατ. ευρώ που αφορούν μόλις 4 περιπτώσεις, ενώ έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες ώστε να ρυθμιστούν οφειλές συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι σχεδιασμοί των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια
Επιθετικά, φιλόδοξα, αλλά σε καμία περίπτωση μη ρεαλιστικά, χαρακτήρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ τα επιχειρησιακά πλάνα των ελληνικών τραπεζών για τη μείωση των...
Οι σχεδιασμοί των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο τραπέζι η πρόταση για bad bank που θα αναλάβει τα «κόκκινα» δάνεια
​Επιστρέφει στο τραπέζι η πρόταση για τη δημιουργία bad bank, πρόταση που είχε κάνει ήδη από το 2015 η κυβέρνηση και είχαν απορρίψει οι θεσμοί αλλά και ορισμένα τραπεζικά στελέχη.Ο διοικητής της ΤτΕ από το...
Στο τραπέζι η πρόταση για bad bank που θα αναλάβει τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σημαντική μείωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα πέτυχαν οι τράπεζες
Βελτιώνεται το δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, ωστόσο στο τομέα των «κόκκινων» δανείων οι τράπεζες απέκλιναν του στόχου μείωσής τους κατά 400 εκατ. ευρώ Σύμφωνα με έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τους...
Σημαντική μείωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα πέτυχαν οι τράπεζες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «Αgenda 2020» της Τράπεζας Πειραιώς
Το στρατηγικό σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς «Αgenda 2020» είναι φιλόδοξο αλλά εφικτό και έχει στόχευση «να γίνουμε πάλι κανονική τράπεζα, να μειώσουμε τη χρηματοδότηση από τον ELA, να βγούμε στις αγορές και να...
Η «Αgenda 2020» της Τράπεζας Πειραιώς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μικρή η μείωση στα «κόκκινα»
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ/NPEs) των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή τα δάνεια με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και αυτά που είναι αβέβαιο ότι θα εισπραχθούν χωρίς τη ρευστοποίηση εξασφάλισης,...
Μικρή η μείωση στα «κόκκινα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συμπληρωματικά εργαλεία για μείωση των «κόκκινων» δανείων ζητάη ΤτΕ
Την υιοθέτηση νέων, πιο συστημικών εργαλείων, τα οποία θα λειτουργούνσυμπληρωματικά με τις προσπάθειες των τραπεζών για μείωση των «κόκκινων» δανείων, ζήτησε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
Συμπληρωματικά εργαλεία για μείωση των «κόκκινων» δανείων ζητάη ΤτΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας