• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.2°C
  1 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 13.9°C
  1 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.4°C
  2 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 10.9°C
  0 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.0°C
  0 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 8.4°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.8°C
  2 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.0°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  3 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 13.8°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 16.0°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.9°C
  0 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.9°C
  0 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  88%

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, τόνισε ότι οι δικές του ανακοινώσεις για την Ελλάδα δεν θα είναι τριμηνιαίες

STEFAN ROUSSEAU / POOL VIA AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ομοιοι οι έλεγχοι για όλους τους «απόφοιτους» των μνημονίων

 • A-
 • A+

Για ένα «φυσιολογικό» ΔΝΤ στην εποχή που θα ακολουθήσει μετά το μνημόνιο προετοίμασε χθες την Ελλάδα ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, προαναγγέλλοντας ελέγχους, όμοιους με εκείνους των χωρών που εξήλθαν με επιτυχία από τα προγράμματα στήριξης (Κύπρος, Ισπανία κ.ά.).

Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ράις μιλά για επιστροφή στην «κανονικότητα» και όχι για ένα πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας (Enhanced Surveillance), όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο την περασμένη εβδομάδα από το Λουξεμβούργο.

«Το ΔΝΤ θα συμμετέχει στις ομάδες εποπτείας της ελληνικής οικονομίας την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος, πλην όμως οι δικές του ανακοινώσεις δεν θα είναι τριμηνιαίες, αλλά θα γίνονται στο πλαίσιο του άρθρου 4», δήλωσε ο Τζέρι Ράις κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα του Οργανισμού στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κλιμάκιο του ΔΝΤ που εποπτεύεται από τον επικεφαλής του Ταμείου στην Ελλάδα, τον Αμερικανό Πίτερ Ντόλμαν, βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, πραγματοποιώντας συναντήσεις με Ελληνες αξιωματούχους και εκπροσώπους φορέων για τη σύνταξη του προηγούμενου άρθρου 4, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος (DSA), η οποία θα δοθεί τέλος Ιουλίου στη δημοσιότητα.

Μία σύνοψη των συμπερασμάτων της αποστολής για την ελληνική οικονομία θα δοθεί με συνέντευξη Τύπου από τον κ. Ντόλμαν στα γραφεία του ΔΝΤ στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Χθες, ο κ. Ντόλμαν είχε συνάντηση με όλους τους κοινωνικούς εταίρους (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΒΕΕ) όπου συζητήθηκαν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα μέτρα που απαιτούνται για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.

Εμφαση δόθηκε από τους φορείς στην ιδιαίτερα υψηλή φορολογία και την ανεργία αλλά και στην υποχρέωση επίτευξης και διατήρησης εξοντωτικών πρωτογενών πλεονασμάτων από την πλευρά της Ελλάδας.

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, ο κ. Ράις δεν παρέκκλινε ίντσα από τη «γραμμή» της διευθύντριάς του η οποία στο Λουξεμβούργο μετέθεσε το πρόβλημα της βιωσιμότητας στο πολύ μακρινό 2060. «Δεν έχουμε επιφυλάξεις με τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα. Οι παράμετροι που εμείς λαμβάνουμε δεν αφορούν τη σχέση του λόγου ΑΕΠ προς το χρέος, εμείς μιλάμε για το 2060, για το πολύ μακροπρόθεσμο πλάνο. Σε αυτό το λέμε ξεκάθαρα ότι έχουμε κάποιες επιφυλάξεις», είχε δηλώσει στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου η Κριστίν Λαγκάρντ. Η ίδια πάντως είχε σταθεί στη δέσμευση των υπουργών Οικονομικών να «λάβουν τις απαραίτητες δράσεις όταν αναθεωρήσουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Ο κ. Ράις επανέλαβε ότι το ΔΝΤ δεν συμμετείχε ούτε πρόκειται να συμμετάσχει με παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, καθώς ούτως ή άλλως δεν υπήρξε χρόνος ώστε να γίνει αυτό. Ωστόσο, το Ταμείο θα ελέγχει τα αποτελέσματα και την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν.

[related-articles

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαμηλοί τόνοι ενόψει της 3ης αξιολόγησης
Χωρίς καμιά διάθεση να κλονιστούν οι σχέσεις με τους δανειστές, εν όψει και της 3ης αξιολόγησης που ξεκινά αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και των αποφάσεων που εκκρεμούν για το μείζον θέμα του...
Χαμηλοί τόνοι ενόψει της 3ης αξιολόγησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσχεραίνει την έξοδο στις αγορές το ΔΝΤ
Η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά μη βιώσιμο» για το ελληνικό χρέος στην έκθεση βιωσιμότητας δίνει πάτημα στους επίδοξους επενδυτές να ζητήσουν από την Αθήνα μεγαλύτερα...
Δυσχεραίνει την έξοδο στις αγορές το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διαφωνεί το ΔΝΤ για τα μακροπρόθεσμα πλεονάσματα
Το ΔΝΤ μπορεί να «κλότσησε το τενεκεδάκι παρακάτω» στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου -υιοθετώντας μια συμφωνία επί της αρχής-, όμως σε καμία περίπτωση δεν δείχνει διατεθειμένο να πάει παραπέρα ασπαζόμενο τις...
Διαφωνεί το ΔΝΤ για τα μακροπρόθεσμα πλεονάσματα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το χρώμα του χρέους
Αποπληρωμή των δανείων με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπει η γαλλική πρόταση πάνω στην οποία θα «κουμπώσουν» και οι ελληνικές επιδιώξεις στο Eurogroup της Πέμπτης. Ο Γάλλος...
Το χρώμα του χρέους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Aνησυχεί το ΔΝΤ με την παροχολογία για τις συντάξεις
Φρένο στην έντονη παροχολογία που έχουν αναπτύξει στελέχη της κυβέρνηση με επίκεντρο τις συντάξεις επιχείρησε να βάλει χθες το ΔΝΤ με το αυστηρό μήνυμα που απέστειλε ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στις...
Aνησυχεί το ΔΝΤ με την παροχολογία για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (άρθρο 4) που έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το...
Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας