• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 6.6°C
  1 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.1°C / 4.1°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C -2.0°C / 8.0°C
  4 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -6.1°C / -6.1°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -0.4°C
  0 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.8°C / 3.1°C
  0 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.6°C / -2.1°C
  3 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 7.6°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 9.8°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 1.9°C / 4.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 9.1°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 3.5°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  1°C -2.5°C / 2.1°C
  3 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C -2.5°C / 4.0°C
  1 BF
  55%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 6.6°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 6.4°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.7°C / 2.1°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.8°C / 2.8°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  1 BF
  56%

Επί οχτώ χρόνια οι 600 εργαζόμενοι έχουν στηρίξει το ναυπηγείο και τους τελευταίους μήνες στην ουσία δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται, αφού τους δίνουν 100 ώς 200 ευρώ ως προκαταβολή από τη μισθοδοσία τους

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξετάζεται επέκταση της σύμβασης με το Πολεμικό Ναυτικό

 • A-
 • A+

Το μέλλον των περίπου 600 εργαζομένων στα Nαυπηγεία Ελευσίνας είναι το κύριο θέμα της σημερινής συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας, Φώτη Κουβέλη, με τον υφυπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα. Σημείο-κλειδί είναι η επέκταση της σύμβασης του Πολεμικού Ναυτικού με την επιχείρηση, κάτι που θα επιτρέψει να προχωρήσουν οι επόμενοι σχεδιασμοί για τη βιωσιμότητά της.

Οι εργαζόμενοι, που είναι απλήρωτοι για μήνες, χθες έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Οικονομίας στην περιοχή του Συντάγματος. «Είμαστε μαζί σας» τον διαβεβαίωσε ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος άφησε το γραφείο του και είχε απευθείας διάλογο με όλους τους εργαζόμενους που είχαν πλημμυρίσει την οδό Καραγιώργη Σερβίας.

«Κουβαλάμε αμαρτίες από το παρελθόν, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σύντομα θα μπορώ να δεσμευτώ με συγκεκριμένα μέτρα» πρόσθεσε ο υφυπουργός Οικονομίας και, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζεται λύση ανάλογη με αυτή που υλοποιήθηκε με επιτυχία στο Νεώριο Σύρου, ενώ τόνισε πως η κυβέρνηση επιδιώκει «να αλλάξει χέρια το ναυπηγείο».

Αναφέρθηκε στις μεγάλες προοπτικές που έχει ο ναυπηγικός τομέας στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστούν παλιά προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξή του.

«Επιτέλους, δώστε λύση» είναι το αίτημα που εκφράζει το σύνολο των εργαζομένων, οι οποίοι επί οχτώ χρόνια έχουν στηρίξει το ναυπηγείο και τους τελευταίους μήνες στην ουσία δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται, αφού τους δίνουν 100 έως 200 ευρώ ως προκαταβολή από τη μισθοδοσία τους!

Το Πολεμικό Ναυτικό έχει υπογράψει σύμβαση με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας για την κατασκευή δύο πυραυλάκατων, μέσω της οποίας έχει αναλάβει την καταβολή του 70% του μισθού των εργαζομένων για όσο διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα.

Η πρώτη πυραυλάκατος προβλέπεται να ξεκινήσει δοκιμές για να παραδοθεί και η δεύτερη θα καθελκυστεί σε λίγους μήνες. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που δύο πολεμικά πλοία κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου από ελληνικά χέρια, χωρίς τη μεσολάβηση υπεργολάβων από το εξωτερικό.

Στην περίπτωση του Νεώριου Σύρου, που ανήκει στον ίδιο επιχειρηματία με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, οι υποδομές είχαν πάψει να λειτουργούν τον Μάρτιο του 2017, αλλά με παρέμβαση της κυβέρνησης βρέθηκε λύση και οι εργαζόμενοι πριν από τρεις μήνες επανήλθαν στις θέσεις τους για να αναλάβουν την επισκευή 17 πλοίων.

Η ιστορική επιχείρηση, που μετρά 157 χρόνια ζωής, μπαίνει στην τελική ευθεία εξυγίανσης και μεταβίβασης σε ελληνοαμερικανικό όμιλο. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της εταιρείας, μαζί με τη θυγατρική της στην Ελευσίνα, προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 25 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές προς τις τράπεζες.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ιδρύθηκαν από τον Ανδρέα Ανδρεάδη το 1968 και διαθέτουν τρεις πλωτές δεξαμενές, όπου μπορούν να κατασκευαστούν εμπορικά πλοία χωρητικότητας 100.000 τόνων και να γίνουν ναυπηγήσεις πολεμικών σκαφών ώς το μέγεθος κορβέτας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενεργοποιείται το σχέδιο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Αίτηση στο Πρωτοδικείο για τον διορισμό ειδικού διαχειριστή στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά προτίθεται να καταθέσει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση προκειμένου να ενεργοποιήσει το σχέδιο «διάσωσης» που έχει...
Ενεργοποιείται το σχέδιο για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τροχάδην για τις προθεσμίες του διαγωνισμού «Θριάσιο ΙΙ»
​Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί το υπουργείο Υποδομών και η διοίκηση του ΟΣΕ για να προλάβουν κάποιες από τις προθεσμίες του διαγωνισμού «Θριάσιο ΙΙ». Πρόκειται για την αξιοποίηση του ακινήτου των 1.450...
Τροχάδην για τις προθεσμίες του διαγωνισμού «Θριάσιο ΙΙ»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Μόνο με εύλογο τίμημα η πώληση των λιγνιτικών»
H πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Μελίτης, τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ και οι προοπτικές της κυριάρχησαν στη χθεσινή συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, παρ’ όλο που το βασικό της θέμα...
«Μόνο με εύλογο τίμημα η πώληση των λιγνιτικών»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε εξέλιξη το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 5.500 νέους άνεργους επιστήμονες
Αναρτήθηκαν ο προσωρινός πίνακας κατάταξης ανέργων καθώς και ο πίνακας αποκλειόμενων για το πρόγραμμα «5.500 νέοι επιστήμονες για τη θεσμική αναβάθμιση δημόσιων υπηρεσιών» που υλοποιείται από τον ΟΑΕΔ. Το...
Σε εξέλιξη το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 5.500 νέους άνεργους επιστήμονες
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολοκληρώθηκε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ
Την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον χώρο της ναυτικής εργασίας, κατήγγειλε σύσσωμο το σώμα των αντιπροσώπων που συμμετείχε στο ετήσιο γενικό συμβούλιο...
Ολοκληρώθηκε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κόμβος φυσικού αερίου γίνεται η Ελλάδα
​Σημαντικό βήμα στην ανάδειξη της Ελλάδας σε βασικό κόμβο φυσικού αερίου αποτελεί η αναβάθμιση των υποδομών της Ρεβυθούσας, μέσω της οποίας εξελίσσεται σε προνομιακό hub για την ανατολική Μεσόγειο. Ο...
Κόμβος φυσικού αερίου γίνεται η Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας