• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 28.6°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.1°C / 26.6°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 27.0°C
  2 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 20.5°C
  2 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.5°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 25.0°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.4°C / 21.4°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.5°C / 28.0°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.9°C / 25.9°C
  4 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.1°C / 26.8°C
  5 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  1 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.3°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 28.3°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 29.3°C
  3 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  3 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.7°C
  2 BF
  39%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  65%

Από το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συγκεντρώνει αναλυτικά στοιχεία το ΔΝΤ

EUROKINISSI / ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στελέχη του ΔΝΤ ακτινογραφούν το ελληνικό χρέος

 • A-
 • A+

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (άρθρο 4) που έχει αρχίσει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης.

Το πιο σημαντικό κομμάτι της έκθεσης, που θα δοθεί μέσα Ιουλίου στη δημοσιότητα, είναι η νέα αναφορά από το Ταμείο για το ελληνικό χρέος. Εάν δηλαδή, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, υπάρξει μετατόπιση από την περσινή ανάλυση που χαρακτήριζε το ελληνικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο», θα κάνει ευκολότερη την πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Επαφές

«Είμαστε πολύ βέβαιοι για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Για μακροπρόθεσμο ορίζοντα, μιλάμε για το 2060, έχουμε επιφυλάξεις, γι’ αυτό επισημαίνουμε τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, ανάλογα με την κατάσταση της Ελλάδας», είχε επισημάνει πριν από λίγες ημέρες, από το βήμα της συνόδου στο Λουξεμβούργο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Κλιμάκια του διεθνούς οργανισμού βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, πραγματοποιώντας από το πρωί της Δευτέρας επαφές με πρόσωπα-κλειδιά των υπουργείων που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τα προαπαιτούμενα μέτρα της 4ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως οι συζητήσεις να οδηγηθούν και σε ανώτερο επίπεδο, με ένα από τα σενάρια να κάνει λόγο για την εμπλοκή δύο υπουργών στις συζητήσεις.

Τα στελέχη του ΔΝΤ θα μείνουν μέχρι την Πέμπτη στην Αθήνα, ενώ σήμερα θα επισκεφτούν την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία για τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τα «κόκκινα» δάνεια, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τις συντάξεις και γενικότερα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Το τελευταίο θέμα, όπως και αυτό του κατώτατου μισθού, όπου προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί από φέτος, αποτέλεσαν αντικείμενο χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου.

Τα περισσότερα οικονομικά δεδομένα για την έκθεσή του θα τα συγκεντρώσει το ΔΝΤ από το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, συλλέγοντας τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν για την πορεία των εσόδων, δίνοντας έμφαση στις εισπράξεις από τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους, τις κρατικές δαπάνες με τα αντίστοιχα ποσά που καταβάλλονται για τους τόκους, αλλά και την εξέλιξη του δημοσίου χρέους.

Προβολές για το 2019

Από την κρησάρα του ΔΝΤ θα περάσει το υπερπλεόνασμα του 2017, ενώ με τα υφιστάμενα στοιχεία θα γίνουν προβολές για τους στόχους το 2018 και το 2019, που είναι κλειδωμένοι στο 3,5% του ΑΕΠ.

Ενδεχομένως κάποιες από τις τεχνικές συναντήσεις και κυρίως αυτές με τα στελέχη από την Πανεπιστημίου 37 ή από την οδό Νίκης να πραγματοποιηθούν... εκτός των τειχών των ελληνικών υπουργείων, στα γραφεία που διατηρεί το Ταμείο στην Αθήνα.

Ο έλεγχος του ΔΝΤ για την Εκθεση του Αρθρου 4, τον οποίο άλλες πηγές τον συνδυάζουν με τον μεταμνημονιακό ρόλο του Οργανισμού, γίνεται υπό τη σκιά της νέας Εκθεσης Συμμόρφωσης της Ε.Ε., στην οποία υπάρχουν «αστερίσκοι» για τα υψηλά πλεονάσματα και την πορεία της ανάπτυξης. Υπό αμφισβήτηση είναι και η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του κράτους.

Υπερπλεόνασμα και για το 2018

Πολλαπλάσιο του στόχου του προϋπολογισμού είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του πρώτου πενταμήνου του έτους, παρά τα σημάδια «κόπωσης» που παρουσιάζουν σημαντικές κατηγορίες φορολογικών εσόδων, όπως είναι οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 1,525 δισ. ευρώ, έναντι στόχου μόλις 180 εκατ. ευρώ και 1,840 δισ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 18,422 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 834 εκατ. ευρώ ή 4,7% έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 1,909 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 561 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1,348 δισ. ευρώ). Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2018 ανήλθαν στα 19,235 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 516 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (19,751 δισ. ευρώ).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με «γραμμή άμυνας» το πλεόνασμα
Ανάχωμα με το φετινό πλεόνασμα, το οποίο σύμφωνα με πηγές θα κινηθεί στην περιοχή του 2% με 2,5% του ΑΕΠ, έναντι 1,75% που προβλέπει για φέτος το ελληνικό πρόγραμμα, χτίζει η κυβέρνηση εν όψει της 3ης...
Με «γραμμή άμυνας» το πλεόνασμα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσχεραίνει την έξοδο στις αγορές το ΔΝΤ
Η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον χαρακτηρισμό «εξαιρετικά μη βιώσιμο» για το ελληνικό χρέος στην έκθεση βιωσιμότητας δίνει πάτημα στους επίδοξους επενδυτές να ζητήσουν από την Αθήνα μεγαλύτερα...
Δυσχεραίνει την έξοδο στις αγορές το ΔΝΤ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το χρώμα του χρέους
Αποπληρωμή των δανείων με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προβλέπει η γαλλική πρόταση πάνω στην οποία θα «κουμπώσουν» και οι ελληνικές επιδιώξεις στο Eurogroup της Πέμπτης. Ο Γάλλος...
Το χρώμα του χρέους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παραμένει στο... ύψος του το ελληνικό χρέος
Δύο προϋπολογισμοί, το δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο το 2016 προβλέπεται να εξακοντιστεί στα 333,5 δισ. ευρώ ή στο 192,4% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από 315,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015. Η οφειλή...
Παραμένει στο... ύψος του το ελληνικό χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
Νέα προσπάθεια προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς, αλλά και για το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό θα...
Εξ αποστάσεως συνεχίζεται η διαβούλευση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε «ρηχά νερά» η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο
​Με τις συζητήσεις για τις δικαστικές αποφάσεις, τον κρατικό προϋπολογισμό, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, τη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με νέους ελεγκτές, κορυφώνονται σήμερα...
Σε «ρηχά νερά» η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας