• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 30.8°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 29.9°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 30.4°C
  1 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.0°C / 27.3°C
  3 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 22.3°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 27.1°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.4°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  2 BF
  57%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.5°C / 30.6°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 31.0°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  4 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 28.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  88%

Για να εγκριθεί από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων, πρέπει να προηγηθούν περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές μελέτες και να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις έτσι ώστε αυτό να είναι συμβατό με συγκεκριμένες προϋποθέσεις

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σοβαρές παρατηρήσεις φρενάρουν το master plan

 • A-
 • A+

Την έγκριση της πολιτείας για το το master plan του λιμανιού του Πειραιά που έχει καταθέσει η ΟΛΠ Α.Ε. στους αρμόδιους φορείς περιμένει η διοίκηση του ΟΛΠ ώστε να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων που προβλέπονται στη Σύμβαση Παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο.

Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Capt. Fu Chengqiu, στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού την Παρασκευή.

Ωστόσο η πολιτεία, δηλαδή η αρμόδια υπηρεσία, που είναι η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), δεν μπορεί να προχωρήσει ακόμα στην έγκριση του master plan που περιλαμβάνει τα σχέδια της Cosco για το λιμάνι του Πειραιά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τα εμπλεκόμενα υπουργεία έχουν εντοπίσει και καταθέσει σοβαρές παρατηρήσεις για τις οποίες η πλευρά του ΟΛΠ είναι ενήμερη.

Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να γίνονται συναντήσεις εργασίας με εκπροσώπους των υπουργείων αλλά και του ΟΛΠ ώστε να υλοποιηθούν οι απαραίτητες τροποποιήσεις και το master plan να είναι συμβατό με όσα ορίζουν η Σύμβαση Παραχώρησης και η ελληνική νομοθεσία.

Για το θέμα αυτό εξάλλου έχει ήδη γίνει σύσκεψη των γενικών γραμματέων των αρμόδιων υπουργείων, στην οποία συμμετείχαν και στελέχη του ΟΛΠ και από κοινού έχει ληφθεί η απόφαση για τις συναντήσεις εργασίας. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι μια σοβαρή εκκρεμότητα είναι αυτή της απουσίας της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Υπενθυμίζεται ότι σε συνεδριάσεις που έχει πραγματοποιήσει η ΕΣΑΛ με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Λιμένων Χρήστο Λαμπρίδη, κατατέθηκαν αρκετές ενστάσεις από τους δημάρχους, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη, εκπροσώπους της ναυπηγοεπισκευής και εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων του Πειραιά, οι οποίες στην πλειονότητά τους αφορούσαν την απουσία κυκλοφοριακών και περιβαλλοντικών μελετών για συγκεκριμένα προτεινόμενα έργα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να παραμένει άγνωστος ο χρόνος της έγκρισης, ωστόσο οι πληροφορίες λένε ότι στόχος είναι να έχει εγκριθεί οπωσδήποτε μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΟΛΠ Α.Ε. πραγματοποιήθηκε με ποσοστό απαρτίας 84,06%, με κύρια θέματα την έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων και τη διανομή μερίσματος για την εταιρική χρήση 2017, το οποίο ύστερα από πρόταση του Δ.Σ. ανέρχεται σε 0,1712 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,0892 ευρώ για την προηγούμενη χρήση.

Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 111,5 εκατ. ευρώ έναντι 103,5 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης χρήσης 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 7,7%.

Τα κέρδη προ φόρων ανέρχονται σε 21,2 εκατ. ευρώ έναντι 11 εκατ. ευρώ της χρήσης 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 92%, και το καθαρό αποτέλεσμα εμφανίζεται βελτιωμένο κατά 68,6% σε 11,3 εκατ. ευρώ έναντι 6,7 εκατ. ευρώ της χρήσης 2016. Σύμφωνα με τον ΟΛΠ, πρόκειται για την καλύτερη επίδοση κερδοφορίας της εταιρείας κατά την τελευταία δεκαετία.

Οπως σημείωσε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ο Capt. Fu Chengqiu, το 2017 ήταν η πρώτη πλήρης χρονιά της νέας διοίκησης στο λιμάνι του Πειραιά και χαρακτηρίστηκε από θετικά αποτελέσματα.

«Πιστεύουμε ότι με την υλοποίηση του επενδυτικού μας σχεδίου, το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο τόσο η επιχειρησιακή λειτουργία όσο και η οικονομική αποτελεσματικότητα της ΟΛΠ Α.Ε.

Η βελτίωση αυτή μάλιστα έχει αρχίσει και φαίνεται ήδη από τους πρώτους μήνες του 2018, το οποίο αναμένεται να είναι ακόμη μια θετική χρονιά» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Νέες μηχανές για τις πέντε πλοηγίδες του Πειραιά
Ενα μήνυμα σε όσους αμφισβητούσαν τον δημόσιο χαρακτήρα της Πλοηγικής Υπηρεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας, ειδικά μετά την πώληση του ΟΛΠ στην Cosco, έστειλε χθες η πολιτική ηγεσία του, υπογράφοντας σύμβαση για...
Νέες μηχανές για τις πέντε πλοηγίδες του Πειραιά
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην τελική ευθεία η ΣΣΕ του ΟΛΠ
Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει διαμορφωθεί οριστικά το εργασιακό τοπίο στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς τότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη διοίκηση του ΟΛΠ και τους...
Στην τελική ευθεία η ΣΣΕ του ΟΛΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ενίσχυση εμπορευματικών ροών μεταξύ Πειραιά - Βενετίας
Μνημόνιο συνεργασίας για την ενίσχυση των σχέσεων και των εμπορευματικών ροών μεταξύ των λιμένων Πειραιά και Βενετίας-Chioggia υπογράφτηκε χθες ανάμεσα στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ captain Fu Chengqiu και...
Ενίσχυση εμπορευματικών ροών μεταξύ Πειραιά - Βενετίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα «ναι» και τα «όχι» για το master plan του ΟΛΠ
Στα θετικά και στα αρνητικά του master plan του ΟΛΠ για το λιμάνι του Πειραιά αναφέρθηκε ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μώραλης, ξεκαθαρίζοντας ότι η δημοτική αρχή προσεγγίζει καταρχήν θετικά το αναπτυξιακό...
Τα «ναι» και τα «όχι» για το master plan του ΟΛΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πλωτή δεξαμενή από την Cosco αγόρασε ο ΟΛΠ
Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2018 θα έχει φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά και θα έχει εγκατασταθεί στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος η νέα πλωτή δεξαμενή της Cosco. Αυτό έκανε γνωστό ο ΟΛΠ, ο οποίος...
Πλωτή δεξαμενή από την Cosco αγόρασε ο ΟΛΠ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Cosco φέρνει στον Πειραιά πλωτή δεξαμενή 80.000 τόνων
Για έξοδο της ναυπηγοεπισκευής από τον μαρασμό έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην επίσκεψη-ξενάγηση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος που διοργάνωσε ο ΟΛΠ και στην οποία...
Η Cosco φέρνει στον Πειραιά πλωτή δεξαμενή 80.000 τόνων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας