Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θετικά μηνύματα για χρέος, διάψευση για νέα μέτρα
EUROKINISSI/EUROPEAN UNION

Θετικά μηνύματα για χρέος, διάψευση για νέα μέτρα

  • A-
  • A+

Με τα βλέμματα στραμμένα στην συνεδρίαση της Πέμπτης, των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), πυκνώνουν τα θετικά μηνύματα για συμφωνία-πακέτο, με το ζήτημα του χρέους να είναι το ζητούμενο.

«Περιμένουμε αύριο και μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους που θα σηματοδοτήσει το τέλος της οκταετούς περιπέτειας για την Ελλάδα και το τέλος της λιτότητας» τόνισε σήμερα (Τετάρτη) ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε για «εξαιρετικά θετική συγκυρία».

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που θα δρέψουμε καρπούς μιας πολυετούς δύσκολης προσπάθειας θυσιών από την πλευρά του ελληνικού λαού», είπε ο πρωθυπουργός απ' το Μέγαρο Μαξίμου και σημείωσε ότι είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης το κοινωνικό κράτος και η υγεία.

Ώρα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους οι Ευρωπαίοι

Μέσα στο γενικό κλίμα των τελευταίων ημερών σχετικά με το κρίσιμο για την Ελλάδα Eurogroup, ήρθε σήμερα άλλη μια δήλωση απ' τον Ευρωπαίο επίτροπο επί των Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος σημείωσε ότι τώρα είναι η σειρά των εταίρων της στην Ευρωζώνη να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους. Ο επίτροπος Οικονομίας ανακοίνωσε άλλωστε ότι και τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος έχουν ικανοποιηθεί από την Ελλάδα.

«Έπειτα από οκτώ χρόνια χρηματοοικονομικής βοήθειας και επώδυνων θυσιών του ελληνικού λαού, το Eurogroup αύριο πρέπει να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για να ολοκληρωθεί θετικά το ελληνικό πρόγραμμα» σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένας «ισορροπημένος συμβιβασμός» που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη της χώρας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της» είπε ακόμη και υπογράμμισε ότι το αυριανό  Eurogroup έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη, η οποία κλείνει αποφασιστικά το κεφάλαιο της κρίσης.

Αν και μίλησε για εντυπωσιακή βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, παραθέτοντας στοιχεία για την ανάπτυξη και την μείωση της ανεργίας, ο κ. Μοσκοβισί σχολίασε ωστόσο ότι δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα της Ελλάδας. Όπως είπε το τέλος του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου, πρέπει να σηματοδοτήσει μία «απτή αλλαγή» για τη χώρα, και αναφέρθηκε στην  πρόταση της Επιτροπής για «ενισχυμένη εποπτεία», προκειμένου να παρακολουθούνται η εξέλιξη του χρέους, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια.

«Γνωστό το μενού»

Ειδικά για το ζήτημα του χρέους, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε ότι «το είδος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους διευκρινίσθηκε από το Eurogroup πριν από δύο χρόνια». «Αναφέρθηκε πολύ καθαρά ποια είδη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους είναι πιθανά. Επομένως, γνωρίζουμε ακριβώς το μενού που είναι διαθέσιμο και το Eurogroup θα εξετάσει την πιο πρόσφατη ανάλυση βιωσιμότητας και στη συνέχεια θα αποφασίσει ποια μέτρα είναι κατάλληλα υπό αυτές τις συνθήκες» είπε ο επικεφαλής του ESM και πρόσθεσε:

«Γνωρίζουμε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει λάβει μεγάλη ελάφρυνση χρέους στο παρελθόν. Και αυτό ωφελεί ήδη πολύ τον ελληνικό προϋπολογισμό σήμερα. Επομένως, το ερώτημα είναι πόσο περισσότερη χρειάζεται. Σίγουρα όχι «κούρεμα», αλλά πιθανόν κάποια μέτρα για να υπάρχει και πιο μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα».

«Δεν υπάρχουν νέα μέτρα»

Όπως εξήγησε άλλωστε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ειδικά για το ζήτημα του χρέους και τις αποφάσεις που θα πάρει το Eurogroup, «είναι γνωστό ήδη το πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθεί η απόφαση αυτή και δεν είναι άλλο από αυτό που όρισε το Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017». «Δηλαδή», συνέχισε, «τη θέσπιση ανώτατου ετήσιου ορίου των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού δημοσίου στο 15% του ΑΕΠ στο μεσοπρόθεσμο διάστημα», αλλά και «τον προσδιορισμό μέτρων που καθιστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος στο βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο».

Σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποχή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο μηχανισμός παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο μετά το πρόγραμμα, «δεν προβλέπει μέτρα, δεν συνδέεται με χρηματοδότηση και εκταμιεύσεις, δεν προβλέπει κανενός είδους καταναγκασμό». Η λειτουργία αυτού του μηχανισμού είναι γνωστή ήδη από τις περιπτώσεις των χωρών της Ευρωζώνης που βρέθηκαν σε πρόγραμμα και εξήλθαν από αυτό, διευκρίνισε και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται για τέταρτο μνημόνιο.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Το Eurogroup πρέπει να γίνει πιο δημοκρατικό»
Την άποψη ότι η όλη Ευρώπη βγαίνει από την οκτάχρονη κρίση «συλλογικά ισχυρότερη» εκφράζει ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί ενόψει της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου....
«Το Eurogroup πρέπει να γίνει πιο δημοκρατικό»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μηνύματα Ευρωπαίων για συμφωνία-πακέτο στο Eurogroup
Την αισιοδοξία τους ότι στο κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης θα υπάρξει μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα εξέφρασαν ο Γάλλος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, όσο και ο...
Μηνύματα Ευρωπαίων για συμφωνία-πακέτο στο Eurogroup
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μοσκοβισί: Συνολική συμφωνία το καλοκαίρι για έξοδο και χρέος
Την αισιοδοξία του για επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος το προσεχές καλοκαίρι εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό,...
Μοσκοβισί: Συνολική συμφωνία το καλοκαίρι για έξοδο και χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το χρέος»
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας βρίσκεται στο επίκεντρο των δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων, λίγες ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Προς όφελος της ευρωζώνης, η επίτευξη λύσης στο ζήτημα,...
«Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το χρέος»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμμονή στα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης
Δεν βλέπει πολιτική λύση του ελληνικού προβλήματος το Βερολίνο και παραπέμπει στις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ, ως οδικούς χάρτες, προκειμένου να επέλθει μια τελική συμφωνία. «Χρειάζεται ακόμη δουλειά»,...
Εμμονή στα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συστάσεις απ' το Euro Working Group για τήρηση των δεσμεύσεων
Οι καθυστερήσεις, που εντόπισαν οι δανειστές, στην εφαρμογή 16 ανελαστικών μεταρρυθμίσεων βρέθηκαν στο τραπέζι του Euro Working Group (EWG), που συνεδρίασε την Πέμπτη για να προετοιμάσει το επόμενο Eurogroup....
Συστάσεις απ' το Euro Working Group για τήρηση των δεσμεύσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας