• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 29.0°C
  1 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.6°C / 27.4°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 26.5°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.9°C / 22.2°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 23.7°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 20.4°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 28.8°C
  3 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.2°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.1°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.5°C / 28.4°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 28.8°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 28.2°C
  1 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.3°C / 27.1°C
  0 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 26.7°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  0 BF
  76%
AP Photo / Petros Giannakouris
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αφού μάθατε χωρίς ανάσα, θα μείνετε χωρίς ανάσα...

 • A-
 • A+

Συνεχίζεται η θλιβερή πρακτική των Βρυξελλών να παίζουν τον ρόλο του διακομιστή εκβιασμών και απειλών των εταίρων-δανειστών (βλέπε Γερμανία) προς την ελληνική πλευρά με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στα μέτρα τους κατά την αυριανή σύνοδο της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

Η γνωστή τακτική: από τη μία πλευρά αναγνώριση των «εντυπωσιακών αποτελεσμάτων» που έχει πετύχει η Ελλάδα στον οικονομικό τομέα, με έμφαση στην υποχώρηση της ανεργίας, τη δημιουργία σημαντικών πλεονασμάτων και την αύξηση της ανάπτυξης, και από την άλλη δεν μπορούμε να σας αφήσουμε να πάρετε αναπνοή, διότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες που δεν ικανοποιούν τα αποικιακά συμφέροντά μας στη χώρα και δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχετε αναλάβει ως προς τη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας.

Συνεπώς, για να καθησυχαστούν οι αγορές, απαιτείται η επιβολή αυστηρής επιτήρησης στη μετα-μνημονιακή εποχή με μια νέα τρόικα να πραγματοποιεί ελέγχους κάθε τρεις μήνες, τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες θα επιστραφούν με... δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η υποδειγματική υπακοή των Αθηνών, και για το χρέος «ικανοποιηθείτε» με τα μέτρα που προτείνει το Βερολίνο...

Μία μέρα πριν από την κρίσιμη υπουργική σύνοδο των 19, αξιωματούχοι-ρομπότ της Κομισιόν αλλά και των θεσμών ενημέρωσαν χθες τους δημοσιογράφους για το τι αναμένεται στο Λουξεμβούργο με βάση τις τελευταίες εξελίξεις.

Και περιέγραψαν καλά την όλη κατάσταση, έστω και αν τα περισσότερα είναι ήδη γνωστά. Πρέπει να εμπεδωθούν τα μέτρα που θα αποφασιστούν και παράλληλα να παραδειγματιστούν άλλα κράτη-μέλη του Νότου.

Οι εν λόγω αξιωματούχοι άρχισαν την ενημέρωση με μια ισχυρή δόση αισιοδοξίας: «Θα μπορούσα να πω ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας είναι στο 100%, ωστόσο επειδή αυτό είναι επικίνδυνο θα πω 80%» είπε ένας από αυτούς.

Ολοι αναγνώρισαν ότι η εκπλήρωση από ελληνικής πλευράς των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Τα 80 από τα 88 προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί και αναμένεται να κλείσει πολύ σύντομα αυτό το κεφάλαιο.

Δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με τον καθορισμό της τελευταίας δόσης, η οποία θα κυμανθεί μεταξύ 11-12 δισ. ευρώ και προορίζεται για «δημοσιονομικό μαξιλάρι».

Σύμφωνα με αξιωματούχο, οι δανειακές ανάγκες της χώρας υπολογίζονται σε 20 δισ. ευρώ μέχρι τις αρχές του 2020. Θα εξαρτηθούν στη συνέχεια από το μέγεθος της ελάφρυνσης του χρέους.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε ότι η κατάσταση γύρω από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων παραμένει ρευστή. Η πρόβλεψη είναι ότι η επιμήκυνση θα κυμανθεί μεταξύ 7-8 χρόνια.

Η Γερμανία αναμένεται να βάλει λίγο νερό στο κρασί της σε σχέση με την τριετία που ζητούσε αρχικά, ενώ το ΔΝΤ ζητούσε τουλάχιστον μία 15ετία.

Ως προς τα άλλα μέτρα, τα κέρδη (4 δισ. ευρώ) που κατέχουν η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών από τα ελληνικά ομόλογα θα επιστραφούν στην Ελλάδα σε τέσσερις ισόποσες... δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις και θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις από ελληνικής πλευράς. Και εδώ μπαίνει το κεφάλαιο της επιτήρησης...

Κατά τα άλλα, οι αξιωματούχοι δεν παρέλειψαν να εξυμνήσουν τις προσπάθειες που απέφεραν «εντυπωσιακά αποτελέσματα» στην οικονομία της χώρας (αύξηση της ανάπτυξης, μείωση της ανεργίας).

Δωρεάν δηλώσεις, όπως του επίτροπου Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος επανήλθε δριμύτερος μετά τη γέννηση του παιδιού του και διαβεβαίωσε χθες από το Παρίσι ότι «δεν θα υπάρχει “καμουφλαρισμένο” πρόγραμμα για την Ελλάδα» μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

«Λέω κατηγορηματικά πως δεν θα υπάρξει “καμουφλαρισμένο” πρόγραμμα για την Ελλάδα γιατί αυτό θα ήταν “αναξιοπρεπές”» είπε ο Π. Μοσκοβισί, για τον οποίο τα μέτρα για το χρέος πρέπει να είναι αξιόπιστα, ώστε να σταλούν θετικά μηνύματα στις αγορές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηταν τα μνημόνια... μια τρύπα στο νερό;
Κόλαφος κατά του σχεδιασμού της Κομισιόν όσον αφορά την ελληνική οικονομία ήταν η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς «στα μέσα του 2017 η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται εξωτερική χρηματοδοτική...
Ηταν τα μνημόνια... μια τρύπα στο νερό;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μοσκοβισί: «Σε ενάρετο κύκλο η Ελλάδα»
Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2017 και το 2018 προβλέπει η Ε.Ε. στις φθινοπωρινές προβλέψεις της που έδωσε χθες στη δημοσιότητα. Βέβαια, κάτω από τη βασική προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί πιστά το...
Μοσκοβισί: «Σε ενάρετο κύκλο η Ελλάδα»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ζητούν νέα μέτρα για το 2016 και 2017
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρησιμοποιεί ακόμη και το «όπλο» των χειμερινών οικονομικών προβλέψεων 2016-2017 για την ελληνική οικονομία προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Αθήνα για να γίνουν αποδεκτές οι απαιτήσεις...
Ζητούν νέα μέτρα για το 2016 και 2017
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η... ωραιοποίηση της φτώχειας
Μετά από μια 5ετία μνημονίων, ψυχοδράματα με αλλεπάλληλα πήγαινε-έλα της τρόικας, αιματηρά μέτρα λιτότητας με χαράτσια κάθε μορφής, περικοπές μισθών και συντάξεων και υποκριτικές δηλώσεις «κατανόησης»...
Η... ωραιοποίηση της φτώχειας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τη Δευτέρα έρχονται οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα
Χρονιά χωρίς τρόικα ή κουαρτέτο δεν γίνεται. Την ερχόμενη Δευτέρα έρχονται οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για να προετοιμάσουν τη δεύτερη αξιολόγηση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας....
Τη Δευτέρα έρχονται οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυτοκριτική και από τον Γιούνκερ
​Πρώτα διαλύουμε ένα κράτος - μέλος 11 εκατ. κατοίκων και το καθιστούμε αποικία και, στη συνέχεια, εκφράζουμε τη λύπη μας και λίγο - πολύ ζητούμε συγγνώμη. Νέα αυτοκριτική για τον χειρισμό του ελληνικού...
Αυτοκριτική και από τον Γιούνκερ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας