Νέες δεσμεύσεις για περιορισμό των «κόκκινων δανείων» στα 60 δισ. ευρώ, ώς τα τέλη του 2019, από 92,4 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, αλλά και για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως είναι η δημόσια διοίκηση και η αγορά ενέργειας, ενσωματώνει το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας που θα συζητηθεί στο αυριανό Eurogroup.
Με το ίδιο κείμενο - πλαίσιο η κυβέρνηση θα δεσμεύεται ότι δεν θα δημιουργήσει νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την αγορά και ότι δεν θα υπάρξει αναστροφή των μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί με τα προηγούμενα μνημόνια.
Προτεραιότητα θα δίνεται και στις ιδιωτικοποιήσεις με τη διαφορά ότι στο νέο πρόγραμμα δεν θα τίθενται ποσοτικοί στόχοι για τα έσοδα που θα εισπραχτούν τα επόμενα χρόνια παρά μόνο δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ.
Αλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μπουν ως νέα «ορόσημα» και θα εποπτεύονται από το «κουαρτέτο» των δανειστών είναι η ενσωμάτωση όλων των ασφαλιστικών Ταμείων στον ΕΦΚΑ, η υλοποίηση του νέου συστήματος των κοινωνικών επιδομάτων, το Εθνικό Κτηματολόγιο κ.ά.
Το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας (Enhanced Surveillance), στο οποίο θα υπαχθεί μετά τις 20 Αυγούστου του 2018 η χώρα και θα προβλέπει τριμηνιαίες αξιολογήσεις από τους πιστωτές και προσαρμογή των κανόνων επίβλεψης κάθε εξάμηνο βάσει των μεταρρυθμίσεων που θα «παραδίδει» η Αθήνα, είναι σύμφωνα με αρμόδιες πηγές το εύκολο κομμάτι της αυριανής συνόδου που θα λάβει χώρα στο Λουξεμβούργο.
Το δύσκολο θα είναι το σημείο των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Αρνούνται επιμήκυνση
Το Βερολίνο συνεχίζει να μπλοκάρει ή να απορρίπτει όλα τα πιθανά σενάρια που έχουν μπει πάνω στο τραπέζι και έχουν να κάνουν με τον ορίζοντα επιμήκυνσης των δανείων που έχουν ληφθεί από το δεύτερο μνημόνιο.
Από τότε που ξεκίνησαν οι συζητήσεις, το ΔΝΤ πίεζε για μία νέα αναβολή πληρωμών στα δάνεια του EFSF όχι μικρότερη από 15 χρόνια, όταν η Γερμανία συζητούσε για 3-5 χρόνια το πολύ.
Η συμβιβαστική πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά, και με την οποία συμφωνούν αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έκανε λόγο για 7ετή επιμήκυνση αυτών των δανείων και συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup με αυτήν τη λύση.
Η Αθήνα έχει επί του παρόντος αναβολή (περίοδος χάριτος) για τα δάνεια αυτά (130,9 δισ. ευρώ) μέχρι το 2022 με την αποπληρωμή τους να ξεκινά το 2023 και να ολοκληρώνεται το 2056.
Ενδεχομένως, το Eurogroup να συμφωνήσει και στην επέκταση των ωριμάνσεων για τα δάνεια του EFSF κατά περίπου πέντε χρόνια.
Δεύτερο μέτρο ελάφρυνσης θα είναι η επιστροφή των κερδών, συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ, από τα προγράμματα SMP και ANFA που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα.
Τα κέρδη, ή αλλιώς οι τόκοι, που πλήρωσε η χώρα θα επιστραφούν σταδιακά σε διάστημα 3-5 ετών και το σενάριο διασύνδεσης των ποσών αυτών με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί είναι πολύ πιθανό.
Σε ό,τι αφορά τη γαλλική πρόταση που προβλέπει την απομείωση του χρέους με βάση τον ρυθμό ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μάλλον βγαίνει εκτός από το «κάδρο» των μέτρων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας