• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 23.0°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.6°C / 22.7°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.7°C
  3 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.9°C
  3 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 18.5°C
  3 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.5°C / 24.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 20.4°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.8°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.8°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.9°C
  0 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 17.5°C / 24.4°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  5 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 23.2°C
  3 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.5°C / 16.3°C
  3 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 15.7°C / 22.2°C
  3 BF
  63%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.5°C / 20.5°C
  3 BF
  35%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στενός κορσές μέχρι το τέλος του 2019

 • A-
 • A+

Νέες δεσμεύσεις για περιορισμό των «κόκκινων δανείων» στα 60 δισ. ευρώ, ώς τα τέλη του 2019, από 92,4 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, αλλά και για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως είναι η δημόσια διοίκηση και η αγορά ενέργειας, ενσωματώνει το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας που θα συζητηθεί στο αυριανό Eurogroup.

Με το ίδιο κείμενο - πλαίσιο η κυβέρνηση θα δεσμεύεται ότι δεν θα δημιουργήσει νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την αγορά και ότι δεν θα υπάρξει αναστροφή των μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί με τα προηγούμενα μνημόνια.

Προτεραιότητα θα δίνεται και στις ιδιωτικοποιήσεις με τη διαφορά ότι στο νέο πρόγραμμα δεν θα τίθενται ποσοτικοί στόχοι για τα έσοδα που θα εισπραχτούν τα επόμενα χρόνια παρά μόνο δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ.

Αλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μπουν ως νέα «ορόσημα» και θα εποπτεύονται από το «κουαρτέτο» των δανειστών είναι η ενσωμάτωση όλων των ασφαλιστικών Ταμείων στον ΕΦΚΑ, η υλοποίηση του νέου συστήματος των κοινωνικών επιδομάτων, το Εθνικό Κτηματολόγιο κ.ά.

Το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας (Enhanced Surveillance), στο οποίο θα υπαχθεί μετά τις 20 Αυγούστου του 2018 η χώρα και θα προβλέπει τριμηνιαίες αξιολογήσεις από τους πιστωτές και προσαρμογή των κανόνων επίβλεψης κάθε εξάμηνο βάσει των μεταρρυθμίσεων που θα «παραδίδει» η Αθήνα, είναι σύμφωνα με αρμόδιες πηγές το εύκολο κομμάτι της αυριανής συνόδου που θα λάβει χώρα στο Λουξεμβούργο.

Το δύσκολο θα είναι το σημείο των διαπραγματεύσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αρνούνται επιμήκυνση

Το Βερολίνο συνεχίζει να μπλοκάρει ή να απορρίπτει όλα τα πιθανά σενάρια που έχουν μπει πάνω στο τραπέζι και έχουν να κάνουν με τον ορίζοντα επιμήκυνσης των δανείων που έχουν ληφθεί από το δεύτερο μνημόνιο.

Από τότε που ξεκίνησαν οι συζητήσεις, το ΔΝΤ πίεζε για μία νέα αναβολή πληρωμών στα δάνεια του EFSF όχι μικρότερη από 15 χρόνια, όταν η Γερμανία συζητούσε για 3-5 χρόνια το πολύ.

Η συμβιβαστική πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά, και με την οποία συμφωνούν αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έκανε λόγο για 7ετή επιμήκυνση αυτών των δανείων και συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup με αυτήν τη λύση.

Η Αθήνα έχει επί του παρόντος αναβολή (περίοδος χάριτος) για τα δάνεια αυτά (130,9 δισ. ευρώ) μέχρι το 2022 με την αποπληρωμή τους να ξεκινά το 2023 και να ολοκληρώνεται το 2056.

Ενδεχομένως, το Eurogroup να συμφωνήσει και στην επέκταση των ωριμάνσεων για τα δάνεια του EFSF κατά περίπου πέντε χρόνια.

Δεύτερο μέτρο ελάφρυνσης θα είναι η επιστροφή των κερδών, συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ, από τα προγράμματα SMP και ANFA που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα.

Τα κέρδη, ή αλλιώς οι τόκοι, που πλήρωσε η χώρα θα επιστραφούν σταδιακά σε διάστημα 3-5 ετών και το σενάριο διασύνδεσης των ποσών αυτών με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί είναι πολύ πιθανό.

Σε ό,τι αφορά τη γαλλική πρόταση που προβλέπει την απομείωση του χρέους με βάση τον ρυθμό ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μάλλον βγαίνει εκτός από το «κάδρο» των μέτρων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποφάσεις για μας (και) χωρίς εμάς
Δύο είναι οι συνεδριάσεις σήμερα στο Παρίσι για το ελληνικό θέμα. Η μία του EuroWorking Group στην οποία τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, και μια δεύτερη...
Αποφάσεις για μας (και) χωρίς εμάς
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεκινά η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση
«Γραμμή άμυνας» για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων (δώρα και επιδόματα άδειας στο Δημόσιο), τα οποία μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ, στήνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που κατακλυστεί από...
Ξεκινά η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Οργώνει» τις ΗΠΑ το οικονομικό επιτελείο
Με γνώμονα το χαμηλό κόστος δανεισμού για το Δημόσιο και την ασφάλεια που δίνει το «μαξιλάρι» ρευστότητας των 24 δισ., η κυβέρνηση οργανώνει με προσεκτικά βήματα την επόμενη έξοδο στις διεθνείς αγορές. Αυτό θα...
«Οργώνει» τις ΗΠΑ το οικονομικό επιτελείο
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κρίσιμες αποφάσεις για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα
Eπιασαν δουλειά οι διάφοροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο της ευρωζώνης στις 21 του μήνα στο Λουξεμβούργο ● Βασικά θέματα για τους εταίρους-δανειστές είναι ο καθορισμός της τελευταίας...
Κρίσιμες αποφάσεις για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περιμένοντας το ΔΝΤ και τις ιταλικές εξελίξεις
Στη σκιά του ιταλικού ζητήματος και των διαφορών ΔΝΤ-Βερολίνου η συνολική συμφωνία, στην οποία προσβλέπει η κυβέρνηση, μετατίθεται για το Eurogroup της 21ης Ιουνίου ● Το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας...
Περιμένοντας το ΔΝΤ και τις ιταλικές εξελίξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με τους θεσμούς
Δεύτερος «αγώνας δρόμου» ξεκινά από σήμερα για την κυβέρνηση που μετά την τεχνική συμφωνία του Σαββάτου, έχει 25 ημέρες προθεσμία για να κλείσει τα εκκρεμή προαπαιτούμενα καταθέτοντας ώς τις 15 Ιουνίου...
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία με τους θεσμούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας