Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το ΤΑΙΠΕΔ θα καλύψει τον ετήσιο στόχο των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις. Το φετινό όριο έχει τεθεί στα 2 δισ. ευρώ, που είναι πιθανόν και να ξεπεραστεί σε περίπτωση που προχωρήσει άμεσα η 20ετής επέκταση της σύμβασης για το «Ελ. Βενιζέλος» και καταβληθεί η πρώτη δόση ώς το τέλος του χρόνου.
Για το 2019 τα έσοδα από αυτόν τον τομέα υπολογίζονται στο 1 δισ. ευρώ, με βάση τα προαπαιτούμενα του αναθεωρημένου Μνημονίου.
Το επιχειρησιακό πρόγραμμα και τα συγκεκριμένα στοιχεία, που θα υποβληθούν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup, εγκρίθηκαν προ ημερών από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το ΤΑΙΠΕΔ.
Το πρώτο πεντάμηνο του 2018 έχουν ήδη εισπραχθεί 284 εκατ. ευρώ από τη μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ από το Δημόσιο στην Deutsche Telekom, ενώ άλλα 166 εκατ. ευρώ προήλθαν από την ανανέωση των αδειών χρήσης ραδιοφάσματος.
Από την πώληση του 67% του ΟΛΘ τα έσοδα ήταν 231,9 εκατ. ευρώ και από τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες διάφορων ακινήτων έχουν εισπραχθεί πάνω από 8,8 εκατ. ευρώ.
Την Παρασκευή έκλεισε ο διαγωνισμός για την ΕΕΣΣΤΥ, τον φορέα των επισκευαστικών βάσεων του σιδηροδρομικού δικτύου, που είχε προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο του 2013 και έχει σημειώσει ρεκόρ αναβολών.
Με τη βελτιωμένη προσφορά των Ιταλών, το τίμημα αυξήθηκε από τα 9 στα 22 εκατ. ευρώ. Στα τέλη Μαΐου υποβλήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση για την παραχώρηση του 66% του ΔΕΣΦΑ, από την οποία το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει 251,28 εκατ. ευρώ.
Οι διαγωνισμοί για τις Μαρίνες Αλίμου και Χίου, καθώς και για την Εγνατία Οδό, έχουν μπει στη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών, ενώ πέντε επενδυτικά σχήματα διεκδικούν την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού των ΕΛΠΕ.
Βελτιωμένη προσφορά έχει υποβληθεί από τον μοναδικό ενδιαφερόμενο για το Castello Bibelli στην Κέρκυρα, που περιλαμβάνει το ιστορικό κτίριο και άλλα τρία διατηρητέα, καθώς και έκταση 77 στρεμμάτων όπου μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικό χωριό.
Στο τέλος του μήνα έχει οριστεί η προθεσμία για υποβολή προσφορών για τις ιαματικές πηγές και τις τουριστικές εγκαταστάσεις στην Κύθνο.
Για το τέλος του χρόνου προγραμματίζονται οι διαγωνισμοί για τις Μαρίνες Αρετσούς και Μυκόνου, ενώ για τα 10 περιφερειακά λιμάνια θα εκπονηθούν χωριστά προγράμματα υποπαραχώρησης, που θα ξεκινήσουν από τις λιμενικές υποδομές σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ηγουμενίτσα και Κέρκυρα.
Στις συνήθεις... γκρίνιες των δανειστών δεν περιλαμβάνεται το Ελληνικό, καθώς στο τέλος του μήνα το επενδυτικό σχήμα θα υποβάλει την τρίτη και τελευταία μελέτη.
Τα δύο πολεοδομικά σχέδια κατατέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και έχουν προωθηθεί για έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας