Στην τελική ευθεία για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας με τους θεσμούς έχει εισέλθει η κυβέρνηση εμφανιζόμενη συνεπής με τις δικές της μνημονιακές υποχρεώσεις, όπως θα επιβεβαιώνει και η έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report) που θα συντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα «μοιραστεί» στους 19 υπουργούς Οικονομικών στη σύνοδο αυτής της Πέμπτης.
Σε τηλεδιάσκεψη-εξπρές που είχε το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των δανειστών οριστικοποιήθηκε το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, με τους τέσσερις εκπροσώπους (Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕSM) να βάζουν τη σφραγίδα τους με την ένδειξη «ολοκληρωμένα» σε 2-3 προαπαιτούμενα που ήταν ακόμη σε εκκρεμότητα αλλά ο χαρακτήρας τους ήταν καθαρά τεχνικός.
Πρόκειται για τις αλλαγές διοικήσεων στις ΔΕΚΟ, τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών από το πρώην «Ελληνικό» και τη μεταφορά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει ο ΕΦΚΑ στην Τράπεζα Αττικής.
Να σημειωθεί ότι μέχρι χθες είχαν κλείσει περίπου 60 προαπαιτούμενα, άλλα 24 με 25 είχε σχεδόν έτοιμα η ελληνική πλευρά, φτάνοντας έτσι τα 85 από τα 88 που προέβλεπε συνολικά για την τελευταία αξιολόγηση το 3ο Μνημόνιο.
Το κλίμα στην τηλεδιάσκεψη ήταν εξαιρετικά καλό και το οποίο είναι ενδεικτικό γι’ αυτό που θα συναντήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τις επόμενες δύο ημέρες στη σύνοδο που θα γίνει στο Λουξεμβούργο.
Πρώτος από το γραφείο του Τσακαλώτου, όπου έγινε η τηλεδιαπραγμάτευση, βγήκε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ακολούθησαν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Τελευταία έφυγε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, η οποία έμεινε παραπίσω προκειμένου να οριστικοποιήσει μνημονιακές δράσεις που αφορούν το δικό της χαρτοφυλάκιο.
Επεται η σύνταξη έκθεσης συμμόρφωσης (Compliance Report) από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς η οποία θα συζητηθεί σε έκτακτο EuroWorkingGroup - EWG που θα συνεδριάσει πριν από το Eurogroup.
Στην ίδια σύνοδο, εκτός από τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2023 και έως το 2060.
Θα είναι η πρώτη επίσημη συζήτηση μείωσης των πλεονασμάτων σε επίπεδα κάτω του ορίου του 2,5% του ΑΕΠ που είχε αποφασίσει η ευρωζώνη πέρυσι τον Ιούνιο σε 2,1%-2,2% που είναι ο στόχος της ελληνικής πλευράς.
Τα πλεονάσματα θα είναι «κομμάτι» της συμφωνίας για το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας, και σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο οι έλεγχοι θα είναι 3μηνιαίοι ενώ κάθε 6 μήνες θα επικαιροποιείται η «λίστα» με τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα εξετάζονται.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η Κομισιόν θα εξακολουθήσει να συντάσσει 4 εκθέσεις τον χρόνο για την πρόοδο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι το καθεστώς της μεταμνημονιακής παρακολούθησης θα παραμείνει αυστηρό.
Στο Eurogroup θα ληφθούν αποφάσεις και για το μέγεθος της τελευταίας δόσης που εξετάζεται να είναι διπλή και να φτάνει τα 18,5 δισ. ευρώ.
Στο αρχικό ποσό των 12 δισ. πιθανότατα θα προστεθούν άλλα 6,5 δισ. που θα συμπληρώσουν το «μαξιλάρι» ασφαλείας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας