• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.0°C
  4 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 2.2°C
  5 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.7°C / 5.0°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  4 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -2.0°C / 0.9°C
  3 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -2.7°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.3°C / 1.3°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.5°C / 6.8°C
  7 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.1°C / 3.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.4°C
  7 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  6 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  3 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 1.9°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.7°C
  3 BF
  68%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  3°C 2.2°C / 3.2°C
  4 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 1.7°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -4.5°C / -4.5°C
  2 BF
  65%
AP Photo/Virginia Mayo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζητούμενο η βιώσιμη επιστροφή στις αγορές

 • A-
 • A+

Επιμένει ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στην ανάγκη να εγκρίνει το ΔΝΤ τη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στη σύνοδο της ευρωζώνης την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε να καθησυχαστούν οι αγορές και, παράλληλα, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του διεθνούς οργανισμού στη φάση της αυστηρής επιτήρησης μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα...

Ο Γάλλος επίτροπος δεν μπορούσε να μείνει χωρίς δηλώσεις για την τύχη της Ελλάδας λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο του Λουξεμβούργου. Μπορεί να μη βαραίνει η άποψή του στην ευρωζώνη, αλλά προσπαθεί να παίξει τον πολιτικό του ρόλο ως αρμόδιου επιτρόπου.

Οχι ότι είπε κάτι το νέο. Κάνει το κατά δύναμιν σκεπτόμενος ότι του χρόνου κινδυνεύει να μείνει χωρίς δουλειά.

Εξέφρασε, λοιπόν, την πεποίθησή του ότι την Πέμπτη οι 19 θα καταλήξουν σε μία συμφωνία-πακέτο για τη μεταμνημονιακή εποχή της χώρας (ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επιτήρηση, ελάφρυνση χρέους), «η οποία θα στείλει θετικό μήνυμα στις αγορές και στην κοινή γνώμη».

«Χρειαζόμαστε έναν ισορροπημένο συμβιβασμό, ο οποίος θα εγγυάται την ανάπτυξη στη χώρα και ένα βιώσιμο χρέος».

Αλλωστε, η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και τώρα οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν τις δικές τους, που θα συμπεριλαμβάνουν και το χρέος. Οι διαφορές μεταξύ του Βερολίνου και του ΔΝΤ;

Ο οργανισμός της Κριστίν Λαγκάρντ είχε ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση και την υλοποίηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης, σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί. Συνεπώς, θα μείνει και για την επιτήρηση της επόμενης ημέρας.

Το ζητούμενο είναι «να φτάσουμε σε μια πειστική συμφωνία για το χρέος, ώστε το ΔΝΤ να την εγκρίνει. Αυτό είναι το κλειδί για την αξιοπιστία της συμφωνίας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών», παρατηρεί ο επίτροπος, για τον οποίο το ΔΝΤ έχει επίγνωση της ανάγκης να φτάσουμε σε μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, γιατί αυτό θα μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες βιώσιμης επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές.

Ολα δείχνουν, λοιπόν, ότι ο σκελετός του σχεδίου που θα βρεθεί την Πέμπτη στο τραπέζι των 19 είναι σχεδόν έτοιμος.

Η τέταρτη αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί, ούτε γάτα ούτε ζημιά με την ψήφιση στη Βουλή των προαπαιτούμενων και το θέμα της επιτήρησης έχει επιλυθεί χωρίς καμία αντίδραση από ελληνικής πλευράς.

Θα είναι αυστηρή, περισσότερο απ’ ό,τι ήταν για τις άλλες πρώην μνημονιακές χώρες, και θα πραγματοποιείται κάθε τρίμηνο από την Επιτροπή, το ΔΝΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας του τοποτηρητή του Βερολίνου, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μία νέα τρόικα θα αναλάβει την παρακολούθηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Αθήνα στον δημοσιονομικό τομέα και τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να μην υπάρξει καμία απόκλιση, ιδίως ενόψει των εκλογών του 2019. Πάντως, προς το παρόν, δεν διαπιστώνεται καμιά διάθεση για «στραβοτιμονιές» στις δεσμεύσεις από την πλευρά των Αθηνών, όπως παρατήρησε πηγή της Επιτροπής.

Στο θέμα του χρέους, όμως, υπάρχουν ορισμένες εκκρεμότητες. Σε γενικές γραμμές, βέβαια, θα ακολουθηθεί η γραμμή του Βερολίνου, που αγνόησε τα αιτήματα του ΔΝΤ, το οποίο για να μη μείνει τελείως εκτός του «ελληνικού παιχνιδιού» αποδέχτηκε να συμμετάσχει στην επιτήρηση.

Είναι θέμα γοήτρου για τη φιλόδοξη Κρ. Λαγκάρντ να εξακολουθήσει ο οργανισμός που διευθύνει να παίζει ρόλο στο πειραματόζωο που λέγεται Ελλάδα.

Δεν έχει, ωστόσο, επιβεβαιωθεί αν το ΔΝΤ θα... ευλογήσει την Πέμπτη τα μέτρα για το χρέος που προτείνει η Γερμανία στο όνομα των Ευρωπαίων, όπως ζητεί ο Π. Μοσκοβισί για να μην τσινήσουν οι αγορές.

Ετσι, παραμένει σε εκκρεμότητα ενόψει της Πέμπτης ο χρόνος επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων. Το Βερολίνο επιθυμεί 3-5 χρόνια, ενώ το ΔΝΤ είχε προτείνει τουλάχιστον 15.

Ο αριθμός φαίνεται ότι θα είναι μονοψήφιος, δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση ο χρόνος επιμήκυνσης να ανέλθει στα 8 χρόνια.

Ολα εξαρτώνται από το Βερολίνο, το οποίο έχει τελευταία κινητοποιήσει τα όργανά του (Κλάους Ρέγκλινγκ), τα οποία ισχυρίζονται ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο τουλάχιστον για μία 10ετία και συνεπώς δεν χρειάζεται η λήψη σημαντικών μέτρων ελάφρυνσης.

Το «κούρεμα» του χρέους, ή ενός μέρους του, έχει αποκλειστεί από την αρχή από γερμανικής πλευράς.

Οι άλλες πτυχές των μέτρων για το χρέος είναι λίγο-πολύ γνωστές. Ο ΕΜΣ θα εξαγοράσει από τα αδιάθετα του προγράμματος (27,4 δισ. ευρώ) ένα μεγάλο μέρος των δανείων του ΔΝΤ (10,4 δισ. ευρώ), που έχουν υψηλό επιτόκιο.

Δεν αναμένεται να τα αγοράσει όλα, ώστε να βρεθεί «πάτημα» για τη συμμετοχή του οργανισμού της Κρ. Λαγκάρντ στη μεταμνημονιακή επιτήρηση της Ελλάδας. Σε δουλειά να βρισκόμαστε...

Τέλος, αναμένεται να αποφασιστεί η επιστροφή των κερδών (4 δισ. ευρώ) από ελληνικά ομόλογα (ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες).

Βέβαια, η εν λόγω επιστροφή θα γίνει σταδιακά και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παρατηρηθεί κανένα στραβοπάτημα από ελληνικής πλευράς στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει (δημοσιονομικά, «μεταρρυθμίσεις»).

Είναι εντυπωσιακή η εμπιστοσύνη που έχουν οι εταίροι-δανειστές στην ελληνική πλευρά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις 21 Ιουνίου το ραντεβού για το χρέος
Ολα παίζονται στη σύνοδο του Ιουνίου, μετά την τεχνική συμφωνία των Αθηνών επί των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης, που αναμένεται να επικυρωθεί αύριο από τους υπουργούς της ευρωζώνης. Και προς το...
Στις 21 Ιουνίου το ραντεβού για το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης για το χρέος
H Ελλάδα βρίσκεται πάλι ανάμεσα στις συμπληγάδες, Γερμανία και ΔΝΤ, για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και ο κίνδυνος να πληρώσει τα σπασμένα είναι ορατός. Η Γερμανία σχεδιάζει μια μεταμνημονιακή εποχή με...
Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης για το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προτιμούν ημι-αυτόματη λύση για το χρέος
​Υπέρ ενός ημιαυτόματου μηχανισμού για το χρέος τάχθηκε ο Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, προσεταιριζόμενος τις θέσεις του Βερολίνου που είχαν παρουσιαστεί τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα στην Ουάσινγκτον,...
Προτιμούν ημι-αυτόματη λύση για το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εύσημα και πιέσεις στην Ελλάδα
Πάτε καλά... Βρίσκεστε σε καλή τροχιά... Συνεχίστε με τον ίδιο ρυθμό το κλείσιμο των μεταρρυθμίσεων... Ενθαρρυντικές δηλώσεις και εύσημα εισέπραξε χθες η κυβέρνηση από τους εταίρους-δανειστές για τις επιδόσεις...
Εύσημα και πιέσεις στην Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μετ’ εμποδίων το Eurogroup του Ιουνίου
Με διπλωματικό τρόπο Ευρωπαίοι εταίροι πασχίζουν να παγώσουν το σχέδιο της Ελλάδας για πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, στοχεύοντας στην τιμωρία της κυβέρνησης για τα μέτρα της.
Μετ’ εμποδίων το Eurogroup του Ιουνίου
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Στρώνουν» συμφωνία για χρέος και εποπτεία
Ακόμη και ειδικό σεμινάριο για την Ελλάδα οργανώθηκε στις Βρυξέλλες εν όψει της συνόδου της ευρωζώνης την ερχόμενη Πέμπτη στο Λουξεμβούργο και γενικά της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια. Ο Ολλανδός πρόεδρος...
«Στρώνουν» συμφωνία για χρέος και εποπτεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας