Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παράθυρο ανάσας για τους συνταξιούχους
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παράθυρο ανάσας για τους συνταξιούχους

  • A-
  • A+

Θέμα συντάξεων ετοιμάζεται να θέσει η κυβέρνηση με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου στη Βουλή, ελπίζοντας ότι από τη συζήτηση με τα ευρωπαϊκά όργανα θα προκύψει αναστολή του ψηφισμένου μέτρου που προβλέπει περικοπές έως και 18%, σε κύριες και επικουρικές, από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου την οποία έδωσαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις αποκαλύφθηκε ότι «η συζήτηση για την εφαρμογή των αντίμετρων για τον πρώτο χρόνο θα γίνει με την Κομισιόν τον Οκτώβριο», όταν θα αποσταλεί στην Ε.Ε. το προσχέδιο στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» στο οποίο υπάγονται όλα τα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο εκείνο το διάστημα θα κληθούν όλες οι δυνάμεις σε μια εκτενή συζήτηση για την κατανομή των δαπανών - «θετικά μέτρα» (μείωση φορολογίας, κοινωνικές δαπάνες).

Για το ίδιο θέμα, ο Λετονός αξιωματούχος άφησε να φανεί ότι η ελληνική πλευρά θα έχει έναν σχετικά αυξημένο βαθμό ελευθερίας στη λήψη των αποφάσεων για την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου, ενώ έκανε σαφές ότι «δεν θα υπάρξουν νέες δεσμεύσεις και νέοι όροι για την Ελλάδα» μετά το μνημόνιο, πλην της τήρησης των υποχρεώσεων για τα πλεονάσματα, η οποία είναι πολύ σημαντική.

Από την τοποθέτηση του κ. Ντομπρόβσκις τεκμαίρεται ότι ο στόχος του 3,5% στα πλεονάσματα έχει «χαραχτεί σε πέτρα» και δεν αλλάζει με τίποτα, τουλάχιστον έως το 2022.

Από το 2023 ώς το 2060 υπάρχουν περιθώρια αναθεώρησης του στόχου του 2,2% του ΑΕΠ που έχει αποφασίσει το Eurogroup.

Αναφερόμενος στη σύνοδο που θα γίνει την επόμενη Πέμπτη 21 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, ο κ. Ντομπρόβσκις είπε ότι θα είναι «μια μακράς διάρκειας συζήτηση» προκειμένου να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις επί των θεμάτων της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, του πλαισίου της μεταμνημονιακής εποπτείας και των προαπαιτούμενων μέτρων της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα της ελάφρυνσης, ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. προτίμησε να κρατήσει «κλειστά τα χαρτιά» του παρουσιάζοντας τις ήδη γνωστές πρωτοβουλίες (επιμήκυνση των δανείων που έχουν ληφθεί από τον EFSF ύψους 130,9 δισ. ευρώ, επιστροφή κερδών της ΕΚΤ και των υπολοίπων τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα – ANFAs).

Από την άλλη, όμως, συνέδεσε την ελάφρυνση του χρέους με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν από το 3o πρόγραμμα για τις οποίες θα υπάρξουν νέα ορόσημα για την ολοκλήρωσή τους.

Νέο στίγμα για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα θα δίνει η έκθεση συμμόρφωσης για την 4η αξιολόγηση που θα είναι έτοιμη την επόμενη εβδομάδα και θα κρίνει την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από το 3ο Μνημόνιο η οποία σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις θα είναι σημαντικού ύψους.

«Μαξιλάρι» 10-12 δισ.

Βέβαια, νωρίτερα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε κοινές δηλώσεις με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε ότι η τελευταία δόση θα είναι της τάξης των 10-12 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για «μαξιλάρι ασφαλείας» (cash buffer) ώστε να μπορέσει η χώρα να δανείζεται φθηνά από τις αγορές. Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ η μεταμνημονιακή επιτήρηση θα παραμείνει αυστηρή, όπως συμβαίνει σε κάθε χώρα που έχει πάρει δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό. Για την Ελλάδα, η εποπτεία θα είναι πιο «σφιχτή» διότι έχει δανειστεί περισσότερα κεφάλαια και θα λάβει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, ο επικεφαλής του ESM ανέφερε πως υπάρχουν αρκετά ενθαρρυντικά σημάδια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος, πλην όμως ορισμένα εθνικά κοινοβούλια ανησυχούν ότι μπορεί να υπάρξει ζήτημα αναστροφής τους. Από την άλλη, όπως είπε, έλαβε ισχυρές εγγυήσεις από την κυβέρνηση ότι αυτές θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Ανάσα» στον προϋπολογισμό με 823 εκατ.
Πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ εμφανίζει ο προϋπολογισμός στο πρώτο δίμηνο του 2019 μετά την «ανάσα» που πήρε από τα δημόσια έσοδα, τα οποία υπερέβησαν τον στόχο κατά 343 εκατ. ευρώ.
«Ανάσα» στον προϋπολογισμό με 823 εκατ.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πράσινο φως» για τις συντάξεις
Tο Ταμείο, χωρίς τον ρόλο του «υπερ - επόπτη» στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα, έπαψε να αποτελεί εμπόδιο για την ακύρωση του μέτρου των μειώσεων στις συντάξεις. Ο υπ. Οικονομικών επιστρέφει από το Μπαλί έχοντας...
«Πράσινο φως» για τις συντάξεις
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Προσχέδιο προϋπολογισμού με δύο σενάρια
Τον δρόμο των δύο σεναρίων για τις συμφωνηθείσες περικοπές στις συντάξεις επέλεξε να ακολουθήσει η κυβέρνηση με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ώστε να μη διαταραχθεί το καλό κλίμα με τους δανειστές και...
Προσχέδιο προϋπολογισμού με δύο σενάρια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξαφνικά... μη βιώσιμο το χρέος
Το «χαλί» της προληπτικής πιστωτικής γραμμής με τα 27,5 δισ. που θα περισσέψουν από το τρίτο μνημόνιο και θα συνοδευτούν από ένα νέο πρόγραμμα σκληρών μεταρρυθμίσεων «στρώνει» η Ε.Ε. για την Ελλάδα, αφήνοντας...
Ξαφνικά... μη βιώσιμο το χρέος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μόνιμη η «τρύπα» στα έσοδα
Παγιώνεται η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα παρά την καταιγίδα των φόρων (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας 2016, εισφορές) που πλήττει τα νοικοκυριά. Στο τέλος Οκτωβρίου η «τρύπα» στα ταμεία παρέμεινε...
Μόνιμη η «τρύπα» στα έσοδα
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τρύπα» 5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία
«Βούλιαξαν» τα δημόσια έσοδα, με την «τρύπα» στα κρατικά ταμεία να φτάνει τα 5 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2015, λόγω των καθυστερήσεων στην είσπραξη των φόρων με αιχμή τον φετινό ΕΝΦΙΑ...
«Τρύπα» 5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας